Oppilaskunnat pakollisiksi peruskouluihin.

Blogi, tiistaina 21.05.2013

Tänään saan eduskuntaan vieraakseni opettaja Anniina Luceniuksen johdolla Riihimäen Peltosaaren koulun Miniministerit. Talven ja kevään aikana on vieraanani käynyt jälleen useampiakin oppilaskuntia ympäri Suomen ja eri luokka-asteiltakin. Ja täytyy sanoa, että joka kerta tällaisten oppilaskuntien, miniministereiden ja vastaavien, ovat ja toimivat ne sitten millä nimellä tahansa, tapaaminen on mieluisaa. On upeaa huomata ja kuulla miten osassa kouluja on lapset ja nuoret otettu aktiiviseksi osaksi koulun arkipäivää ja sen kehittämistä. Totta kai aikuiset tekevät päätökset ja kantavat vastuun, mutta olen aivan varma, että esimerkiksi koulun järjestyssäännöistä tulee paljon paremmat ja vaikuttavammat kun oppilaat saavat olla niitä yhdessä aikuisten kanssa tekemässä. Olen aivan varma, että koulun tapahtumat ja tilaisuudet koetaan paljon enemmän omiksi kun niitäkin ideoimassa voi olla koululaisten edustus ja myös varmasti erilaisissa ongelmatilanteissakin on oppilaiden kuulemisella varmasti apua. Ei siitä ainakaan haittaa ole.

Minusta oppilaskunnat tulisikin säätää lakisääteisiksi tässä maassa. Jokaisessa koulussa tulisi olla oma oppilaskunta ja sen tehtäviin tulisi kuulua ainakin järjestyssääntöjen laadinnassa mukana olo ja muita vastaavia asioita.

Nyt jään mielenkiinnolla odottamaan iltapäivällä eduskuntaan saapuvia Peltosaaren oppilaskuntalaisia, Miniministereitä. Mutta sitä ennen valiokuntien kokoukset ja Puolustusvaliokunnassa mm. aiheena Jemenin panttivankitapaus ja Puolustusvoimien ”liittyminen” siihen.

Pääministeri, paljonko on 1+1?

Sellaisen kysymyksen päätti Peltosaaren koulun oppilaskunnan pienin herra esittää herra pääministerille kun sai luvan kysyä mitä vaan.

Olipahan mahtava porukka Riihimäen Peltosaaresta tänään vieraanani. Aivan mahtava. Hieman tehtiinkin spesiaalijuttu tämän porukan kanssa. Ensin totta kai talon historiaa ja sellaista, mutta sitten itse Eduskunnan kuppilaan limskalle ja ei ihan kenen tahansa seurassa. Itse pääministerimme Jyrki Katainen tuli limonadi-kaveriksemme ja olikin hieno hetki kun ”Miniministerit” kättelivät tohkeissaan pääministeriä. Täytyy kyllä tuolle Jyrkille nostaa hattua siitä miten häneltä liikenee voimia ja jaksamista ja aikaa aina tällaisille jutuille. Ja onhan se niin, että kyllä näistä lapsista aina itsekin virtaa päiväänsä saa itse kukin.

Aktiivisia ja kivoja lapsia ja toisenkin kysymyksen he pääsivät tekemään. Eduskunnan ykkösopas Tomi Asikainen käveli oli ja sanoin, että Tomi tietää ihan kaiken. Kysykää häneltä ihan mitä vaan? No kysymys tuli ja kuului näin: ”No paljonko on 10 000 x miljoona?”. Aika velikultia nämä.

Kello nyt 21.58 ja kotona jälleen. Mukava ilta äitini syntymäpäiväkahvilla ja päivä sitten eduskunnassa mm. kaupan kilpailulainsäädännön parissa ja myös Jemenin panttivankitapauksen jälkipyykkiä läpi käyden. Mielenkiintoiset keskustelu molemmista aiheista ja vielä sitten Ylen Politiikan Puhemyllyssä ajankohtainen keskustelu Nuorisotakuusta. Siitä aiheesta juuri kirjoitinkin ja esitin hallituksellekin huoleni takuusta lipsumisesta. Katsotaan jos saisimme lisää potkua hankkeeseen vielä.

Mutta nyt Kympin Uutiset ja huomenna jatkamme.

Kommentit