Opetusministerin puututtava opettajien lomautuksiin.

Blogi, keskiviikkona 05.06.2013

Ympäri Suomen kantautuu huolestuttavia viestejä opettajien lomautuksista. OAJ:n tuoreimpien arvioiden mukaan jo kymmenet tuhannet oppilaat jäävät tänä vuonna ilman lain takaamaan oikeutta opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen. Tiedossa on nimittäin jo noin 2500 opettajan lomautukset.

Totta kai kunta varmasti voi lomauttaa opettajansakin jos he lomauttavat myös muun henkilökunnan. Mutta opetussuunnitelman mukaisen opetuksen velvoitteesta ei kunta voi luistaa. Sen varmistaminen on nyt opetusministeri Krista Kiurun tehtävä yhdessä ministeriön ja Opetushallituksen kanssa. Yhtään sellaista päivää ei saa sallia, että oppilailla ei olisi opettajaa ja koulussa ei tehtäisi suunniteltua koulutyötä.

Tietojeni mukaan tänä keväänä erittäin kyseenalaisiin opettajien lomautuksiin ovat sortuneet jo ainakinJämsän, Kouvolan, Salon, Sonkajärven, Liperin, Loimaan, Savukosken ja Teuvan kunnat. Näiltä on syytä pyytää välittömästi selvitys miten lomautuspäivinä on opetussuunnitelman mukainen opetus turvattu ja mitä lomautuspäivinä on kouluissa tehty.

Eilen MTV3 kertoi, että Salossa opettajat olivat lomautettuna peräti kymmenen päivää. Kuulemma säästö oli 2,8 miljoonaa euroa. Voi hyvin kysyä, että millainen on lasku tällaisesta kyseenalaisesta säästämisestä tulevaisuudessa. Varmasti paljon suurempi. Salossa osa lapsista on ollut lomautusaikoja kotona opetuksessa. Ja toinen kestolomauttaja on Jämsä. Viimeksi saman asian kanssa painittiin vuonna 2009 ja nyt jälleen Jämsä on tekemässä säästöjä lapsista. Ja Jämsässä peräti niin että lomautuksia oli jo nyt keväällä ja heti syksyllä jatketaan.

Olen OAJ:n kanssa samaa mieltä, että perusopetuslakia pitää muuttaa ja tarkentaa tältä osin. OAJ:n Heljä Misukka totesi eilen, että ”esimerkiksi jos ryhmäopetuksesta säädetään lailla, niin edes lomautustilanteessa ei voisi pitää yli viidenkymmenen oppilaan ryhmiä. Vaan että lakia pitäisi noudattaa myös lomautuksen aikana, jolloin käytännössä lomautukset tulevat mahdottomiksi.” Olen tästä täysin samaa mieltä ja tulen tekemään aiheesta esityksen opetusministeri Krista Kiurulle jolla nyt suurin vastuu tilanteen korjaamisesta. 

….

Kello 21.55 ja juuri saunasta takaisin tupaan. Se teki muuten hyvää tällaisen päivän jälkeen ja tuo kaunis Loppijärven maisema. Kolmen valiokunnan päivä ja sitten vielä yksi mukava tapaaminen entisen loppilaisen ja todennäköisesti myös jälleen tulevankin loppilaisen kanssa. Olikin mukava turista niin kuorolaulusta ja mieskuoroista kuin kotipitäjästämme ja monesta muustakin.

Päivällä jätin myös hallitukselle esityksen kirjallisena kysymyksenä opettajien ja muun kasvatushenkilöstön lomautusten kieltämisestä. Nyt tilanne on se mitä aamulla kirjoitin ja täytyy toivoa, että näissä kunnissa jotka nyt sortuvat hetken säästöön ei tehtäisi peruuttamattomia virheitä. Se on aikamoinen teko kuntapäättäjiltä leikkiä lasten ja nuorten tulevaisuudella. Esitin tuota OAJ:n opetusryhmämaksimia ja myös sitä, että nyt selvitettäisiin mitä kaikkea vahinkoa nämä lomautukset saavat aikaan.

Osa on tänäänkin viestitellyt, että miksi ei opettajia lomauteta kesälomalla. Itse en sellaiseen ryhtyisi. Olisi kestämätön tilanne kun tehtaista ja kaikkialta lomautettaisiin väkeä aina lomilla. Loma-aikaiseen lomautuspeliin ei siis saa mennä ja sille ei pidä antaa edes pikkurilliä. Ei kuntapuolella, ei valtion puolella eikä myöskään yksityisellä puolella.

Mutta nyt päivä takana ja myös täysistunto missä tänään mm. keskustelussa ammattikorkeakoulujen uudistaminen. Siinä tärkeintä nyt hoitaa huolella, että alueellinen vaikuttavuus tulee huomioon otetuksi kaikessa. Tärkein mittari on se, että valmistuvat työllistyvät. Ja tätä mittaria AMK:ssa pitää vahvimmin seurata.

 

Kommentit