Mannerheimin syntymäpäivää. Puolustusvoimain Lippujuhlapäivää.

Blogi, tiistaina 04.06.2013

Vuodesta 1942 lähtien on Marsalkka Mannerheimin syntymäpäivää 4.6. (1867) vietetty maamme puolustusvoimien virallisena juhlapäivänä. Aiemmin juhlapäivä oli ollut 16.5. Alunperin 4.6. juhlittiin Suomen Marsalkan syntymäpäivänä, mutta pian nimi vakiintui puolustusvoimain lippujuhlan päiväksi. Tänään jälleen saamme juhlistaa sitä ja historiallisissa merkeissäkin. Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö nimittäin ylentää tänään ensimmäiset naiset reservin kapteeneiksi. Niinistö myöntää kapteenin sotilasarvon tamperelaiselle Tiina Tarralle, hämeenkoskelaiselle Lotta Mertsalmelle  ja espoolaiselle Laura Tiilikaiselle.

Kaunis päivä tulossa tästäkin. Me Lopella jo juhlistimmekin Mannerheimin syntymäpäivää viime viikon torstaina perinteikkäällä jalkaväen kenraali Adolf Ehroothin aloittamalla perinteisellä Marskin Majan kevätlounaalla. Pitkä perinne siis jatkuu ja kunnioittaa ylipäällikköä, mutta myös kaikkia sotiimme osallistuneita. 

Toivottavasti maamme puolustusvoimista halutaan jatkossakin pitää huolta. Historia on nimittäin sen osoittanut, että jokaisella maalla on armeija, joko oma tai toisen valtion. 

Itse toivon, että seuraavien vaalien jälkeen maassamme on sellainen enemmistö joka haluaa turvata jatkossakin uskottavan oman maanpuolustuksen. Se tarkoittaa yleistä ja yhtenäistä asevelvollisuutta ja koko maan puolustamista. Ja se vaatii myös lisää panostuksia niin kertausharjoituksiin, koulutukseen kuin kalustoonkin. Olenkin tyytyväinen, että oma puolueeni on selkeästi kertonut oman linjansa puolustusmäärärahoista ja vastaavaa toivon muiltakin puolueilta.

Kello 21.13 ja vauhdikas päivä takana. Valiokunnat kolmena ja sitten täysistunto. Ehkä isoin asia oli ulkoasiainvaliokunnassa vihdoin valmiiksi saamamme lausunto maamme hallitukselle Islannin ilmatilanvalvontaharjoituksesta. Ja merkittävää se, että koko valiokunta eli kaikki puolueet antoivat asialle yksimielisen tuen. Ja niin kuin aiemmin kirjoitin niin käytännössähän vastaavia harjoituksia teemme lähes viikottain mm. Ruotsin ja Norjan kanssa eli käytännössä tämäkään harjoitus ei olisi kaivannut tälläistä vääntöä. Aiheesta kirjoitin enemmän muistaakseni viime viikolla täällä blogissani. Siis silloin kun saimme asian puolustusvaliokunnassa päätökseen. 

Istunnossa sitten käsittelyssä tänään poliisiin hallintouudistus. Itse olisin valinnut mieluummin mallin missä Liikkuva Poliisi olisi säilytetty omana erityistehtävän toimijana. Nyt kuitenkin hallituksessa päädytty sen sulauttamiseen muuhun poliisitoimintaan. Tänään pelkäsin ja kannoin huolta mm. liikennevalvonnan tason mahdollisesta laskusta ja myös erityisesti raskaanliikenteen valvontaosaamisesta. Kannatan sitä, että hallintoa puretaan ja voimavaroja ohjataan enemmän itse poliisin arkityöhön tienpäällä ja muissa tehtävissä. Mutta tässä uudistuksessa pelkään, että erityistehtävä voi jäädä muun poliisityön alle tulevaisuudessa. Peräänkuulutinkin valmiuttan tehdä korjausliike ja palataan Liikkuva Poliisi -malliin jos näyttää siltä, että pelkomme toteutuvat.

Samalla peräsin jo poliisiministeri Päivi Räsäseltä päätöstä ja ilmoitusta siitä, että uusi Poliisin valtakunnallinen Liikennevalvontayksikkö sijoitettaisiin Hämeenlinnan uuteen poliisin Miekkalinnaan. Siellä on ajanmukaiset ja hyvät tilat ja toivottavasti päätöksen tekevä ministeri Räsänen päätyy myös Hämeenlinnaan. Ratkaisua emme vielä tänään saaneet, mutta toivottavasti vielä ennen juhannusta. Työ siis asian eteen jatkuun.

Puolustusvoimain Lippujuhlapäivä näin päätökseen. Eduskuntaryhmässämme tänään myös tuplasynttärit kun 4.6. syntymäpäiviään viettävät myös ministerit Paula Risikko ja Henna Virkkunen. Ja totta kai ryhmäpuheenjohtajamme Petteri Orponkin ylennys kapteeniksi oli onnittelujen arvoinen juttu. Hieno päivä siis takana ja huomenna aamusta jatkamme.

 

Kommentit