Opetusministeri Sari Sarkomaa: Koulutuksesta ei ole varaa säästää yhdessäkään kunnassa

Uutiset, perjantaina 05.09.2008

Opetusministeri Sari Sarkomaa haastaa kuntapäättäjät mukaan Perusopetus paremmaksi eli POP-talkoisiin.

– Kunnallisvaaleissa äänestäjillä on erinomainen tilaisuus varmistaa, että kouluasiat on omassa kunnassa hoidettu tulevina vuosina entistäkin paremmin. Perusopetus on yksi sinivihreän hallituksen painopisteistä ja suuntaamme sen kehittämiseen mittavat lisäresurssit, 80 miljoonaa euroa vaalikaudella. Tämän lisäksi valtionosuuksiin on tehty täydet indeksikorotukset ja kuntataloutta vahvistettu, Sarkomaa muistuttaa.

– Nyt on aika vahtia, että lisärahat todellakin käytetään koululaisten hyväksi ja kunta itse panostaa perusopetukseen, Sarkomaa sanoi perjantaina Helsingissä Kokoomuksen Naisten liiton kunnallisvaalistartissa.

– Koulutuksesta ei ole varaa säästää. Lyhytnäköiset säästöt, kuten lomautukset ja tuntikehysleikkaukset, vaarantavat koko kouluyhteisön hyvinvoinnin ja johtavat ennen pitkää suurempiin menoihin sosiaali- ja terveyspuolella.

– Näin kunnallisvaalien alla haastan nykyiset ja tulevat kuntapäättäjät mukaan talkoisiin entistä paremman perusopetuksen puolesta. Hyvässä koulussa opettajalla on aikaa oppilaalle, kielitarjonta on monipuolisia, valinnaisaineiden tarjonnasta ei tingitä, pienten koululaisten iltapäivätoiminta on kunnossa ja koulujen kerhotoiminta houkuttelee lapsia harrastamaan.

Sarkomaa kehottaa kuntia myös nykyistä mittavampaan kuntarajat ylittävään yhteistyöhön.

– Erityisen tärkeää yhteistyökäytäntöjen luominen on perusopetuksessa. Näin voidaan edesauttaa esimerkiksi sitä, etteivät koulumatkat muodostu liian pitkiksi. Lapsen oikeus päästä lähimpään kouluun ei saa kaatua siihen, että naapurikunnat eivät pääse sopimukseen kustannusten kovaamisesta.

– Kuntarajat ylittävässä yhteistyössä on mittavat mahdollisuudet. Jo nyt kunnat tekevät hyvää yhteistyötä kouluverkon suunnittelussa ja monien palvelujen, kuten erityisopetuksen ja harvinaisten kielten opetuksen järjestämisessä. Odotan että tällainen yhteistyö ja resurssien yhteiskäyttö tiivistyy edelleen, Sarkomaa sanoi.

Kommentit