Opetusministeri Sari Sarkomaa: Koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan laatu selvitetään

Uutiset, torstaina 19.06.2008

Opetusministeri Sari Sarkomaa on kutsunut johtavan asiantuntijan Esa Iivosen Mannerheimin Lastensuojeluliitosta selvittämään aamu- ja iltapäivätoimintaa. Selvitysmiehen tehtävänä on arvioida lainsäädännön toimivuutta, toiminnan laatua ja tehdä selvityksen pohjalta kehittämisehdotuksia.

– Selvityksen pohjalta on tavoitteena kehittää koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaa vastaamaan entistä paremmin lasten ja perheiden tarpeisiin, Sarkomaa sanoo.

– Kaikilla pienillä koululaisilla on oltava mahdollisuus saada laadukas aamu- ja iltapäivätoimintapaikka. Aamu- ja iltapäivätoiminta on yksi kaivatuimmista ja arvostetuimmista pienten koululaisten palveluista ja sitä järjestetään 96,5 % Manner-Suomen kunnista, Sarkomaa sanoo.

– Aiemmat arviointikyselyt kertovat, että koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta voi suhteellisen hyvin, mutta myös parannettavaa löytyy. Kehityskohteita ovat esimerkiksi erityishuomiota vaativien lasten ohjaus, koulujen ja päiväkotien yhteistyön parantaminen sekä ohjaajien ammatillisen kelpoisuuden turvaaminen, Sarkomaa muistuttaa.

Nyt käynnistyvän selvityksen tavoitteena on hallitusohjelman mukaisesti arvioida koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan lainsäädännön toimivuutta ja toiminnan laatua. Tavoitteena on selvittää, miksi toiminta ei ole aikaisemmin asetettujen tavoitteiden laajuista.

Lisäksi selvitetään, miten avustusjärjestelmä, kilpailuttaminen ja sopimusten määräaikaisuus vaikuttavat kolmannen sektorin mahdollisuuksiin järjestää toimintaa sekä sitä, millaisin toimenpitein kolmannen sektorin mahdollisuuksia toiminnan järjestämiseen voidaan parantaa. Selvitys tulee luovuttaa opetusministeriölle 31.12.2008 mennessä.

Kommentit