Kansa luottaa kokoomukseen hallituksessa – Kokoomus onnistunut parhaiten hallituspolitiikassa

Uutiset, sunnuntaina 22.06.2008

Helsingin Sanomien tuoreen Suomen Gallupilla tekemän tutkimuksen mukaan kokoomus on onnistunut sinivihreän hallituksen puolueista parhaiten hallituksessa. Kokoomus on ohittanut näin keskustan, joka on rypenyt ja kärsinyt erityisesti vaalirahasotkussa. Vuoden hallitustaipaleen aikana tyytymättömyys keskustaan on lisääntynyt 20 prosenttiyksikköä. Nykyhallituksen alussa 25 prosenttia suomalaisista koki keskustan onnistuneen hallituksessa melko huonosti tai erittäin huonosti, joulukuussa prosentti oli jo 35 ja nyt peräti 45 prosenttia.

Samaan aikaan toinen hallituksen isoista puolueista eli kokoomus on seilannut myötätuulessa. Tyytymättömyys kokoomuksen hallituspolitiikkaan on laskenyt puolessa vuodessa kuusi prosenttiyksikköä ja näin kokoomus on noussut hallituksen onnistuneimmaksi puolueeksi. Yleisesti kuitenkin tyytymättömyys koko hallitukseen on lisääntymässä. Kuten myös SDP:n oppositiopolitiikkaan. Suomen Gallup haastatteli kesäkuun alussa Helsingin Sanomien toimeksiannosta 1000 suomalaista.

– Olen tyytyväinen tottakai, että toimintamme ja tekomme on huomattu. Tärkeintä on se, että teemme määrätietoisesti sitä työtä minkä olemme luvanneet. On kuitenkin totta, että hetkessä ei kaikki onnistu ja esimerkiksi perintöverosta kokonaan luopumisen eteen on jatkettava työtä ja myös lapsilisien indeksiin sitomista emme saaneet nyt hallitusohjelmaan. Ne ovat kuitenkin tärkeitä tavoitteita ja edetään nyt määrätietoisesti niitäkin kohti, kommentoi kansanedustaja Timo Heinonen Helsingin Sanomien tuoreimpia tutkimustuloksia.

Perussuomalaiset paras oppositiopuolueista

Saman tutkimuksen mukaan oppositiopuolueista on Perussuomalaiset onnistuneet parhaiten. Vastaajista peräti 46 prosenttia antoi Soinin joukoille melko hyvän tai erittäin hyvän arvosanan oppositiotoiminnasta. Samaan aikaan kun Perussuomalaiset ovat onnistuneet on SDP:n alamäki jatkunut kannatuksen rinnalla myös oppositiopolitiikassa. Arvostus on ollut viimeisen puolivuotta jyrkässä alamäessä ja 10 prosentin laskun jälkeen enää vain 37 prosenttia pitää demarien politiikkaa melko tai erittäin hyvänä.

– Merkillepantavaa on minusta se, että perussuomalaiset ovat aidosti ottaneet johtajan roolia oppositiossa. Soini on tehnyt eduskunnassa erittäin hyvää työtä ja hänen osaamisensa näkyy myös puolueen toiminnassa. Ero on kuin yöllä ja päivällä kun vertaa sitä SDP:n oppositiopolitiikkaan, totesi Timo Heinonen tulokset kuultuaan.

– En yhtään ihmettele, että keskustan ja kokoomuksen kannattajat antoivat nyt SDP:lle selvästi aikaisempaa heikompia arvosanoja. Ja näyttää siltä, että edes uusi puheenjohtaja ei ole linjaa muuttamassa. Ei räksyttämällä minusta mitään oikein saavuteta. Toivon kuitenkin linjan vielä muuttuvan. Oppositiopolitiikalta kaipaisin niin kuin varmaan moni muukin aitoja vaihtoehtoja.

Myöskään muun vasemmisto-opposition toiminta ei suomalaisia vakuuta. Vasemmistoliitto on myös alamäessä ja sen työn arvostus on alhaisin kaikista oppositiopuolueista.

Kommentit