Opetusministeri Sari Sarkomaa: Ammatillista koulutusta lisättävä edelleen

Uutiset, tiistaina 03.06.2008

Opetusministeri Sari Sarkomaan mukaan on välttämätöntä edelleen lisätä ammatillisen koulutuksen opiskelijapaikkoja. Sarkomaa esittää ammatillisen koulutuksen lisäämistä entisestään 2009 alusta, jotta kaikilla peruskoulunsa päättävillä nuorilla olisi mahdollisuus jatkaa koulutuksessa.

– Sadat nuoret jäävät taas tänä kesänä ilman opiskelupaikkaa, sillä ammatillisen koulutuksen paikkoja on tarjolla yksinkertaisesti liian vähän. Erityisen huolestuttava on maahanmuuttajataustaisten nuorten asema, joista peräti yli 20 prosenttia ei jatka toisen asteen koulutukseen. Meillä ei ole varaa hukata yhtään peruskoulun päättävää nuorta, Sarkomaa sanoi tiistaina Helsingissä puhuessaan AEL:n seminaarissa.

– Hallituksen kehysriihessä tekemä päätös 2000 paikan lisäämisestä oli hyvä alku, mutta jo nyt on nähtävissä, että paikat eivät riitä. Hallituksen on viimeistään kesän budjettiriihessä arvioitava tilanne ja ryhdyttävä toimiin ammatillisen koulutuksen tarjonnan lisäämiseksi, Sarkomaa vaati.

– Ammatillisen koulutuksen vetovoiman parantamiseksi on tehty hartiavoimin töitä vuosikausia. Viesti on mennyt nuorille perille. Kevään yhteishaussa ammatilliseen peruskoulutukseen haki noin 3500 ensisijaista hakijaa enemmän kuin vuonna 2007. Emme saa nyt pettää näitä nuoria jättämällä heidät vaille opiskelupaikkaa.

– Ikäluokkien kasvun ja vetovoiman lisääntymisen myötä ammatillisen koulutuksen järjestäjien opiskelijamäärien käyttöaste on tällä hetkellä yli 100 prosenttia. Tänä keväänä koulutuksen järjestäjät ovat hakeneet yhteensä noin 8000 koulutuspaikan lisäystä ensi vuodelle. Paikkahakemusten perusteella koulutustarve on huomattavasti suurempi kuin mitä tarjontaa voidaan lisätä. Onkin jo nyt selvää, että tehty lisäys ammatillisen koulutuksen määriin ei ole riittävä.

Kommentit