Opetusministeri Krista Kiurulle iso kiitos

Blogi, perjantaina 28.06.2013

Tuore opetusuministeri Krista Kiuru teki ison työn toisen asteen ammattillisen koulutuksen aloituspaikkojen kanssa. Työmme tuotti tulosta ja aloituspaikkaleikkaukset jäivät paljon suunniteltua pienemmiksi ja mm. Hämeenlinna, Forssa ja Lahti saavat tulevina vuosina suunniteltua enemmän koulutuspaikkoja.

Ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijapaikkoja lisätään nuorten määrän kasvun takia mm. Uudellemaalle ja Eteläiseen Hämeeseen Hyria-koutukselle sekä kasvualeuille Pirkanmaalle, Varsinais-Suomeen ja Oulun seudulle. Kiurun toimesta myös muihin maakuntiin kohdistuvia opiskelijamäärävähennyksiä kohtuullistettiin merkittävästi kesäkuun lopun lopullisessa päätösessä ministeriön marras- ja maaliskuissa tekemiin ehdotuksiin verrattuna. Valtakunnallisen ikäryhmien pienentymisen takia kokonaisuutena ammatillisen koulutuksen opiskelijapaikkoja vähennetään tulevina vuosina vuoteen 2016 mennessä koko maan tasolla vajaa 2000 eli noin 1,3 prosenttia verrattuna vuoden 2013 tasoon.

Mutta maassamme on kuitenkin vahvoja kasvualueita joissa ikäryhmät eivät pienene ja siksi näille alueille meidän piti saada lisää nuorten koulutuspaikkoja. Hyvä esimerkki lisäpanostuksesta on Uusimaa. Uudellamaalla vuonna 2009 nuorista alle 63 prosentille nuorisoikäluokasta oli toisen asteen ammattillisen koulutuksen opiskelupaikka. Nyt lisäpanostuksen jälkeen vuonna 2016 noin 78 prosentille ikäluokasta. Uudellamaalla koulutuspaikkojen tarjonta suhteessa ikäluokan kokoon jää tulevaisuudessakin alle maan keskiarvon, mutta saavutettu parannus on huomattava. Ministeriön aiemmin tekemiä vähennysehdotuksia taas on pienennetty maakuntien keskuskaupungeissa sekä erityisesti Pohjois-Karjalassa, Keski-Pohjanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Kanta-Hämeessä (meillä mm. Hämeenlinnan ja Forssan tilanne parani merkittävästi suunnitellusta), Pohjois-Savossa, Satakunnassa, Keski-Suomessa ja Lapissa.

Ratkaisu oli tiivistetty minusta hyvin näin; ”Ammatillisen koulutuksen tarjontaa parannetaan alueilla, joilla on eniten koulutusta tarvitsevia nuoria ja työvoiman tarvetta. Maakunnissa, joissa ikäluokat pienenevät voimakkaasti, koulutustarjonnan vähennyksiä kohtuullistetaan aiemmista esityksistä ja vähennykset toteutetaan pidemmän ajanjakson kuluessa.”

Esimerkiksi Riihimäen ja Hyvinkään alueella toimiva Hyria saa lopulta 340 lisäpaikkaa seuraaville kolmelle vuodelle. Alunperin meiltä oltiin viemässä saman verran ja kompromissinä oli nollaratkaisu. Nyt saavutettu 340 lisäpaikan lopputulos on siis lottovoitto ja turvaa yhden maamme nopeimmin kasvavan alueen nuorten koulutustarpeen ja toisaalta myös alueellamme toimivien yritysten mm. Koneen ja Sakon ja muiden työvoimatarpeen. Uusimaa saa 3 500 uutta aloituspaikkaa.

Myös Ypäjän Hevosopiston aloituspaikkaleikkauksista lopulta päästiin sopuun. Lopputuloksena paikkoja ei lopulta leikatakaan lainkaan. Valtakunnallisesti toimivalle Hevosopistolle tämä oli iso uutinen ja myös kasvavalle hevosalalle. Hevosalan ammattilaisia tarvitaan jatkossakin ja nyt myös heitä saadaan.

Yksi hyvä esimerkki oli myös Suomen Nuoriso-opiston aloituspaikkamäärä. Leikkauksia saatiin kohtuullistettua alle puoleen suunnitellusta ja myös Lahden ja Hämeenlinnan sekä Forssan seudun aloituspaikkamääriä korjattiin suunnitellusta. Toki esimerkiksi Salpauksen aloituspaikkaleikkaus on minusta edelleen turhan raju. Mutta hieman sitä saatiin järkeisetttyä ja nyt pitää vain seurata, että leikkaukset eivät vaaranna mm. koulutus- ja nuorisotakuun toteutumista Päijät-Hämeessä. Lupaan tässä jatkaa työtä jatkossakin ja seurata tilannetta.

Mutta kaiken kaikkiaan tässä on tehty aikamoinen työ. Vielä viime vuoden lopulla suunniteltiin toisen asteen koulutukseen yli 7000 aloituspaikan leikkauksia. Järjetön esitys. Maaliskuussa pääsimme noin 3000 paikan vähennykseen ja viimeisessä väännössä leikkauksia kohtuullistettiin vielä tuhannella. Lopulta siis vain alle 2000 paikkaa vähennetään koko maasta.

Samalla linjattiin myös ammatillisen koulutuksen tulevaisuuden rahoitusta. Amistojen rahoitusta ei liitetä ns. yhden putken malliin osaksi kunnan peruspalvelujen valtionosuutta. Raha ei siis jatkossakaan huku kuntien pohjattomiin säkkeihin vaan menee koulutuksen järjestäjille. Ammatillisen koulutuksen rahoitusjärjestelmää uudistetaan siis kehittämällä nykyistä ylläpitäjäkohtaiseen rahoitusjärjestelmään perustuvaa mallia, jossa rahoitus myönnetään ja maksetaan suoraan koulutuksen järjestäjälle. Tätä osa olisi halunnut muuttaa, mutta meille kokoomuksessa nykyinen suorarahoitusmalli oli tärkeä. Sillä taataan se, että raha menee sinne minne pitääkin eli koulutukseen.

Pidetään siis jatkossakin huolta siitä, että koulutukseen tulee riittävät resurssit sinne missä tarvitaan. Se on reilua nuoria kohtaan ja se on myös koko maamme kannalta tärkeintä.

Tänään Hämeessä alkaa yksi kesän vilkkaimmista tapahtumaviikonlopuista. Järjestyksessään viides Riihimäki Rock alkaa ja tapahtumia on koko viikonlopuksi. Omaan kalenteriin mahtuu myös huomenna Lopen Mustajoen kulman Lehtosen Wanhojen koneiden tapahtuma, jonne kannattaa tulla kauempaakin ja sitten illalla Lopen Teatterin ensi-ilta ja sunnuntaina huippuravit Suur-Hollolla Ajot ja siellä kaviouralla itse Hurja-Ero. Kova lähtö ja voittosummana nyt jo 30 000 euroa. Ja Eero juoksee kovaa vauhtia kohti Kuopion Kuninkuusraveja ja jymypottia. Taidan tehdä jo oman veikkaukseni.

Hieno päivä takana. Vapaapäivä päivän osalta ja sitten illalla Riihimäki Rockiin missä avausillan esiintyjänä oli mm. kulttuurikummini Cheek. Jare Tiihonen veti helteisessä illassa jälleen huikean shown ja viides Riksu Rocki sai arvoisensa avauksen. Olisi ollut upea jäädä nauttimaan illasta pidempäänkin. Messupuisto nimittäin täynnä väkeä ja täynnä tuttuja. Mutta hienoa, että edes Jaren keikan ehdin katsomaan ja hieman aikaa sitä ennenkin nauttia menosta.

Illalla piipahdin vielä tunnelmoimassa Loppijärven auringonlaskua Valkeat yöt -soutelutapahtumassa. Nyt en veneellä vesille päässyt, mutta järvellä hienosti veneitä ja Vanhankirkon rannassa oli ollut aiemmin hauskaa ohjelmaa koko perheelle Pepin ja kumppaneiden johdolla. Syrjässä myös paljon väkeä ja kuulemma myös Sajaniemenkin rannassa. Ja mikä tärkeintä yhteisen kauniin järvemme asiat kaikkien huulilla ja kaikilla yhteinen huoli ja halu auttaa järveämme. Olen todella iloinen, että yhä suurempi joukko on mukana auttamassa järveämme. Se nimittäin tarvitsee nyt kaiken pienen ja isommankin talkoon tullakseen joskus vielä kuntoon. Kiitokset siis tämän tapahtuman puuhaväelle ja jatketaan myös yhdessä työtä I love Loppijärvi -kampanjan parissa. Rahaakin nimittäin järven hoito, kunnostus ja nyt ennen muuta tutkimustyö vaatii. Käykäähän siis ostamassa keräilypinssi 2013 Lopen Kuntalan Kesäkahvilasta ja myös Loppijärvi-paita jos sellaista ei vielä teillä ole. Ja tuo uusi tuote paljastetaan myös ihan pian. Maltakaahan.

Mutta nyt mökillä Loppijärven rannassa jälleen. Huomenna Vanhojen koneiden ja traktoreiden tapahtumaan Mustajoelle ja illalla sitten Lopen Teatterin ensi-iltaan. Toivotaan, että ennustetut sateet eivät huomistakaan pilaisi. Tervetuloa siis Lopelle kauempaa huomennakin.

 

Kommentit