Opettaja kokee väkivaltaa.

Blogi, perjantaina 19.04.2013

Keskustelu kouluista ja niiden työrauhasta on ollut vilkasta viime viikkoina. Itse olen tyytyväinen siihen, että sinänsä surulliset ja ei hyväksyttävät tapahtumat ovat nostaneet esille laajemminkin koulujen työrauhakysymykset. Kysehän on niin oppilaiden oikeudesta turvalliseen kouluympäristöön kuin opettajienkin oikeudesta turvalliseen työpaikkaan. Opettajilla pitäisi olla myös mahdollisuus ja oikeus hoitaa työnsä hyvin ja ennen muuta opettajatyönsä.

Viime vuonna tehty tutkimus 800 erityisopettajalle ja 1900 luokanopettajalle Espoossa, Vantaalla, Turussa, Tampereella, Oulussa, Raisiossa, Naantalissa, Nokialla, Valkeakoskella ja Virroilla paljastaa karun kouluarjenn. Luokanopettajista esimerkiksi pääkaupunkiseudulla 12,8 prosenttia on kokenyt ruumiillista väkivaltaa kuten potkimista ja lyömistä työpaikallaan. Pirkanmaalla vastaava luku on 6,8 ja Varsinais-Suomessa 5,2.

Sen sijaan Pirkanmaalla erityisopettajista lähes joka kolmas, 31,4 prosenttia, kertoi kokeneensa ruumiillista väkivaltaa. Erityisopettajien vastaava luku Varsinais-Suomessa oli 29,2 ja pääkaupunkiseudulla 28,7. Ja uhkailua ilmoitti kokeneensa jo lähes joka toinen pirkanmaalainen erityisopettaja. Pääkaupunkiseudulla vastaava luku on 40,1 ja Varsinais-Suomessa 30,7. Tutkimus on siis tuore Työterveyslaitoksen Kunta10-tutkimus.

Yritin hieman selvittää miten tilanne on muuttunut. 1997-1998 tehdyn tutkimuksen löysin. Siinä kerrottiin, että joka kymmenes ala-asteen opettajista ja neljä prosenttia yläasteen opettajista on kokenut työssään väkivaltaa oppilaiden taholta. Tämä siis oli Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen ja Helsingin kaupungin tietokeskuksen tutkimus Helsingin kunnallisissa kouluissa. Kyselyyn vastasi silloin hieman yli tuhat ala- ja yläasteen, lukion ja ammatillisen oppilaitoksen opettajaa. Samassa todettiin, että ”ala- ja yläasteen opettajista noin puolet vastasi kyllä loukkauskohtaan. Opettajat kokivat loukkaavana käytöksenä mm. oppilaiden jakelemat henkilökohtaiset solvaukset, huorittelun ja erilaiset v-alkuiset panettelut.”

Tilanne on siis ollut vakava jo pitkään. Nyt onneksi aihe noussut otsikoihin ja keskusteluun ja myös näyttää siltä, että suuren osan mielipide on kääntynyt siihen asentoon, että kouluihin tarvitaan ”kurin palautus” ja opettajille oikeus puuttua työrauhaongelmiin ja vastaavaan. Tästä asennemuutoksesta olen enemmän kuin tyytyväinen. Toivottavasti se osaltaan myös palauttaa vaativan opettajantyön arvostustakin suomalaisessa yhteiskunnassa.

Aiheeseen liittyvä koulurauha-paketti on valmisteilla opetusministeriössä paraikaa. Me olemme kokoomuksesta esittäneet lakeihin selkeitä tiukennuksia. Me esimerkiksi haluamme antaa rehtorille oikeuden oppilaan kolmen päivän erottamiseen ns. turvaamiskeinona silloin kun väkivalta muuttuu akuutiksi uhkaksi ja kriisiksi koulussa. Tämä lisäys pitää saada lakiin.

Olemme myös esittäneet opettajien voimankäyttö-säädösten selkeyttämistä väkivaltatilanteissa. Se on niin opettajien kuin oppilaiden etu kun pelisäännöt ovat selvät ja toivomme myös sitä, että laissa määrättäisiin sekin, että annetut rangaistukset kuten jälki-istunnot tulee suorittaa ennen todistuksen saantia. Myös tavaroiden tarkastus tullaan kirjaamaan lakiin tai siis oikeus epäillystä tarkistaa reppu tai takki jos esimerkiksi on syytä epäillä, että laukussa on teräase tai muuta vastaavaa. Ja myös omien sotkujen siivoaminen olisi perusteltua ja maalaisjärjen mukaista pelkän jälki-istunnon rinnalla.

Korjataan siis lakia niin, että maalaisjärjen käyttäminenkin olisi myös lain kautta mahdollista koulussa. Kun se ei enää muuten tässä yhteiskunnassa näytä olevan sallittua.

Yksi tämän viikon työvoitto oli tieto siitä, että puolustusvoimat on vetänyt armeijan 150 kuorma-auton hankinnan uuteen valmisteluun. Tavoitteenamme on ollut, että suuri kauppa tehtäisiin ns. putu- eli puolustushankintana eikä siis aiemmin linjatun mukaan ns. siviilihankintana. Putu-hankintana voisimme kunnolla katsoa esimerkiksi oman Sisu-merkin toimivuuden jatkossakin armeijamme kuorma-autona. Siviilihankinnassa hankintalaki ei sallisi kotimaisen yrityksen suosimista. Puolustustarvikehankinnoissa hankintalaista voidaan kuitenkin poiketa. Vaihtoehto on myös ns. suorahankinta ja silloin kauppa voitaisiin päättää suoraan tehtäväksi Sisulta. Mutta nyt pääasia on se, että kilpailutus on keskeytetty ja homma viedä kotimaisuuskärki edellä uuteen valmisteluun. Näin toimisi myös Italia ja Ranska ja kaikki muutkin maat. Vai uskotteko, että vaikkapa hävittäjiä hankkiessaan Ruotsi ryhtyisi avoimeen kilpailuun sivuuttaen oman koneensa. Minä en usko vaikka tarjolla olisikin parempia. Sen sijaan Sisu on erinomainen ja tässä ei tarvitse edes tyytyä huonompaan kotimaisuuden nimissä. 30 miljoonan euron kuorma-autohankinta on kuitenkin siinä määrin mittava, että se työllisyysvaikutuskin ja huoltovarmuusvaikutuskin kannattaa ottaa itselle.
 
Sama asia tulee eteen kun aikanaan teemme ratkaisun puolustusvoimiemme seuraavasta rynnäkkökivääristä. Silloinkin pöydällä on suomalainen Sako-Berettan vaihtoehto.

Perjantain eduskuntapäiviä vauhdilla ohi. Ulkoasianvaliokunnassa lähdimme jo käymään läpi mietintöluonnostamme ja pian siis jättiurakka meidän osaltakin valmis. Sitten asia saadaan takaisin täysistuntoon ja silloin lopullisen ratkaisun asiasta tekee eduskunta. 

Tänään täysistunnossa paljon punaista. Pukeudu punaiseen -päivää vietettiin tänään neljännen kerran ja tarkoitus siis tehdä ”sydänterveys näkyväksi”. Sydänliiton mukaan ”Suomalainen sydänterveys on kehittynyt myönteisesti viime vuosikymmenten aikana, mutta sydän- ja verisuonitaudit ovat edelleen suomalaisten naisten ja miesten yleisin kuolinsyy. Terveellisillä elintapavalinnoilla jokainen voi pienentää sairastumisvaaraansa jopa yli 80 prosenttia. Tärkeimmät sydäntä ja verisuonistoa suojaavat tekijät ovat tupakoimattomuus, terveellinen ruoka, säännöllinen reipas liikunta, maltillisuus alkoholinkäytössä sekä stressin- ja painonhallinta.” Pidetään siis tärkeää asia esillä ja otetaan se huomioon itse kukin omassakin elämässämme.

Punaista ei sen sijaan suosittu tänäänkään eduskunnan äänestyksissä. Keskustan esityksestä jäivät perussuomalaisten esitysten jalkoihin tälläkin kertaa ja viimeisessä ratkaisevassa äänestyksessä hallituksen esitys voitti. Hallitus siis sai luottamuslauseen tänäänkin ja se oli käytännössä selvää kun välikysymyskeskustelua viikolla seurasi ja siihen osallistui. Keskusta oli lähes hiljaa. Nykyinen Kataisen hallituksen Eurooppa-linja on niin paljon tiukempi kuin Vanhasen ja Kiviniemen keskustajohtoisten hallitusten ja se tekee keskustan elon lähes kiusalliseksi. Silloin Kreikan tukipaketissa ei ollut minkäänlaisia sijoittavastuita tai perälautoja, mutta nyt Kypros-paketissa vastuuseen laitetaan niin sijoittajat kuin holtittomasti eläneet pankitkin. Kataisen hallituksen aikana siis linja on muuttunut ja itseasiassa tiukka tukilinja tai lainalinja on tullut koko Euroopan yhteiseksi. Hyvä niin ja tärkeää, että vastuuta laitetaan ennen muuta heidän harteille kenelle se kuuluu.

Mutta nyt ilta jo kotona ja viikonloppu edessä. Huomenna upeat Suomenmestaruusjuhlat kun Lopella juhlistamme HPK:n A-junioreissa SM-kultaa voittanutta serkun poikaani Miika Heikkilää. Kakkukahvit siis luvassa.  

Kommentit