Onnea Hämeen Kokoomusnuoret! – Jokaiselle ekaluokkalaiselle tarjottava mahdollisuus ensimmäisen vieraankielen opiskeluun

Blogi, lauantaina 09.12.2017

Tänään vietimme Riihimäellä Suomen Lasimuseolla Hämeen Kokoomusnuorten 50-vuotisjuhlaa. Oli hieno saada kutsu juhlaan ja vielä pyyntö pitämään juhlapuhe nuorisojärjestömme tämänpäivän aktiiveille. Paikalla toki myös paljon järjestön vanhoja kasvatteja ja entisiä aktiiveja ja ilta osoitti jälleen sen, että ”kerran kokoomusnuori, aina kokoomusnuori”.

Tänään oli kunnia pitää juhlapuhe Hämeen Kokoomusnuorten 50-vuotisjuhlassa Suomen Lasimuseolla.

Kokoomusnuoret palkitsivat aktiivisiaan Leijona-merkein.

Itse en koskaan Kokoomusnuoriin kuulunut. Taisin olla kotikunnassani 90-luvulla ainoa Kokoomuksen nuori ja näin paikkani löytyi heti ns. ukkopuolueesta eli Lopen Kokoomuksesta. Toki ystäviä löytyi pian Kokoomusnuorten kautta ja yhteistyötä on tehty läpi näiden kohta jo kolmenvuosikymmenen. Ja itseasiassa hetken aikaa olin myös toimijana kokoomusnuorissa. Kuitenkin nelikymppisenä, sillä viime vuonna pelastimme nyt Lopen Kokoomusnuorten puheenjohtajana toimivan Rosa Laineen kanssa vanhan perinteikkään Lopen Kokoomuksen Nuoret ry:n.

28.4.1969 isäni, tätini ja Raimo Laitisen perustama Lopen Kokoomuksen Nuoret ry oli nimittäin PRH:n toimesta kirjattu toimimattomana lopetettavien yhdistysten listalle ja Rosan kanssa pian laitoimme tuulemaan. Tai itseasiassa aivan viime hetkellä. Rosasta tehtiin yhdistyksen puheenjohtaja ja kun muita ei ollut niin minä sain sitten Lopen Kokoomusnuorten sihteerin tehtävän hoidettavaksi 🙂 Yhdistys pelastui ja reilun vuoden päästä Rosan johdolla yhdistys pääsee juhlimaan sitten vuorostaan jo 50-vuotisjuhliaan. Samana vuonna kun emoyhdistyksemme Lopen Kokoomus täyttää jo tammikuussa 100 vuotta. Näin siis minäkin olin hetken kokoomusnuori ja tänään yhdistys on aktiivinen toimija Rosan, Pietin, Venlan, Susan, Essin ja kumppaneiden johdolla. Olen iloinen.

Tänään Lasimuseolla puheessani kävin hieman läpi yhteisen aatteemme historiaa ja järjestöjemmekin historiaa, mutta myös sitä aatepohjaa mille puolueemme on syntynyt ja millä se tänäkin päivänä kivijalallaan seisoo. Koti, uskonto ja isänmaa perustana, mutta vahvasti myös kansainvälisyys, välittäminen, sivistys ja mahdollisuuksien tasa-arvo antavat tämänpäivän kokoomuslaisuudelle perustaa.

Esitinkin puheessani, että tasa-arvoisen osaamisen, kansainvälistymisen ja suvaitsevaisuudenkin nimissä meidän tulee  tarjota kaikille koululaisille mahdollisuus ensimmäisen vieraankielen opiskeluun jo ensimmäisellä koululuokalla.

Nyt tässä on edetty kokeilujen kautta, mutta seuraavaksi tarvitaan päätös siitä, että mahdollisuus ja sen jälkeen myös velvollisuus annetaan kaikille lapsillemme asuinkunnastaan riippumatta. On tärkeä huolehtia, että peruskoulumme ei tätäkään kautta pääse eriarvoistumaan vaan mahdollisuus tarjotaan jokaiselle koululaisellemme. Kielitaidon merkitys korostuu tulevaisuudessa entisestään ja se on yksi keskeisiä taitoja kirjoitus- ja lukutaidon tapaan. Myös muuten kieltenopiskelun varhentamisessa ja myös laajentamisessa ja monipuolistamisessa otetaan nyt hyviä askelia.

Opetushallitushan myönsi tänä vuonna on lähes sadalle perusopetuksen järjestäjille yli neljä miljoonaa euroa kieltenopetuksen varhentamiseen. Kokeilussa on mukana nyt lähes joka neljäs kunta ja niissä vieraita kieliä alettu opiskella jo varhaiskasvatuksessa tai ensimmäisellä luokalla. Avustuksilla haluttiin tukea A1- tai A2-kielten opiskelun aikaistamista. Kokeilun tavoitteena on ollut rohkaista oppilaita valitsemaan ja opiskelemaan kieliä yli tuntijaon määrittämän vähimmäistarjonnan.

Itse toivon, että myös päiväkodeissa tarjottaisiin lisää mahdollisuuksia päästä vieraiden kielten pariin leikin ja toiminnan kautta. Olisi tärkeää, että jokaisessa kunnassa olisi ainakin tarjolla kielikylpy, kielisuihku ja kielikerho tyyppistä toimintaa. Niistä on erinomaisen hyviä kokemuksia ja lapset niistä pitävät.

Upeat juhlat Hämeen Kokoomusnuorilla ja oli ilo ja kunnia saada olla mukana tässä juhlassa. Nuorisojärjestömme elää ja voi hyvin ja on mitä parhaissa käsissä. Lämpimät onnittelut vielä täälläkin ja aina olen avuksi ja tueksi teille ja kaikille nuorille.

Omassa toiminnassasi nuoret ovatkin olleet aina aktiivisesti mukana ja nuorisotiimini kautta elvytettiin jälleen aktiiviseksi yhdistykseksi myös Riihimäen Kokoomusnuoret, jotka muutama viikko sitten palkittiinkin uusien aktiivien työn myötä Kokoomusnuorten Vuoden Yhdistyksenä. Eduskunta-avustajani Derya Özgunin, Neea Simovaaran, Kata Bitterin, Jessica Sonkon ja Lilli Lindblomin johdolla Riksussa tehdään jälleen hyvää työtä myös nuorten joukoissa ja jatketaan mm. Antti Ahosen ja häntäkin ennen monien sukupolvien tekemää hyvää Kokoomusnuorten toimintaa. Yhdistys ja järjestö antaa huomennakin monelle nuorelle hyvän perustan mille elämää ja yhteiskunnallista toimintaa voi rakentaa.

….

Lauantain päivään mahtui aamulla myös rakkaan kummityttö Elisan salibandyn kotiturnausta Elmolassa ja sitten hieno nyt toisen kerran järjestetty Launosten Joulupolku tapahtuma. Monet talot olivat avanneet jälleen ovensa joulupolun varressa ja monissa pihoissakin oli nähtävää, koettavaa ja myös herkuteltavaa. Kiitos Launosten aktiiveille jälleen hienosta jouluisasta koko kylän tapahtumasta.

Nyt kello jo paljon ja aika kiittää tästä päivästä. Huomenna vapaapäivä tai ei siis ihan. Presidentinvaalikampanjaa jatkamme kansanliikkeemme kanssa huomenna Janakkalan Turengin Joulumarkkinoilla. Tervetuloa Niinistön teltalla!

 

Kommentit