Onko legendaarinen polypropeenista tehty dyno-pakkaus jatkossa puukuitupohjainen Jospak? – Päivän toinen yritysvierailu avaruus- ja puolustusteknologian DA-Groupille

Blogi, maanantaina 18.11.2019

Muovipakkausjäte on globaali ongelma. EU:ssa on asetettukin pakkausmuoville kunnianhimoiset kierrätysvelvoitteet. Muoveista noin 60% tulee tänä päivänä pakkauspuolelta ja EU:ssa halutaan näistä vuoteen 2030 mennessä kierrätykseen jopa 70 prosenttia.

Forssalainen Jospak on tässä yksi suunnannäyttäjä. Jouni Suokkaan ideoiden ympärille vuonna 2014 syntynyt yritys tekee vuokamarkkinoille puusta tehtäviä kuitupohjaisia rasioita, joista jopa sisäpinnan muovi on kotilajittelussa mahdollista irrottaa ja heittää kartonki pahvin keräykseen ja pieni pintamuovi omaansa. Vuokamarkkinoista edelleen yli puolet on muovisilla raksoilla ja vuoilla. Oma osansa on paistamiseen soveltuvilla alumiinirasioilla ja sitten noin 16% kuitupohjaisilla vuoilla. Jospak pystyy tekemään vuoat niin, että niissä on jopa 85% vähemmän muovia ja samalla päästään eroon ns. ylipakkaamisesta. Ylipakkaaminen tulisikin minusta jopa lailla kieltää. Ei ole mitään syytä ensin pakata tuotetta tuotepakettiin ja sitten uudelleen uuteen pakettiin. Esimerkiksi näinhän toimitaan mm. jugurttien ja limsojen kohdalla. Eikö sen voisi kieltää ja jokainen ottaisi sen määrä mitä haluaa ja tarvitsee?

Tällä hetkellä Jospak tekee siis kuluttajapakkauksia. Kysyin kuitenkin, että eikös jatkossa samalla tavalla voisi korvata myös se kaikkien hyvin tuntemat muoviset dynot? Polypropeenista tehdyt dynothan ovat käytössä suurkeittiöissä yms. Ne voisi hyvin olla jatkossa myös kuitupohjaisia. Toivottavasti näin piankin. Ainakin vaihtoehtona.

Jospak tavoittelee ensi vuonna jo 20 miljoonaa pakettia ja yrityksellä jo noin 10% markkinaosuus ruokavuoissa Islannissa. Maailmalla kuitenkin valtavat markkinat tarkkaan patentoiduille rasioille. Pelkästään 5% markkinaosuus EU:ssa tarkoittaisi noin 500 miljoonaa rasiaa. Ja voisi sanoa, että vain taivas on rajana myös vastuullisemmassa pakkaamisessa.

Katsokaapa ensi kerralla kaupassa miten teidän valitsemat tuotteet on pakattu? Muovirasian värin muuttaminen mustasta vihreäksi ei tee siitä yhtään sen ympäristöystävällisempää. Mutta ”pahvinen” paketti on jo toista maata. Kuvista näette miltä ne kaupassa näyttävät.

….

DA-Group ponnistaa Forssasta avaruuteenkin

Maakuntapäivän toinen ja marraskuun seuraava yritysvierailu vei sitten Forssassa Erkon Helsingin Sanomien vanhan upean painotalon uumeniin. Talo sai kirjapainon jälkeen uuden elämän Sami Kotiniemen yrityksen DA-Groupin pääkonttorina ja tänään iso talo onkin täynnä Suomen ja myös maailmankin parasta ja korkeinta osaamista. DA-Group suunnittelee ja valmistaa sulautetun teknologian ratkaisuja ja toimii globaalisti palvellen teollisuus- ja puolustus-, mutta myös avaruusasiakkaiden tarpeita. Forssalaisyritys vastaa huipputeknologian ja elektroniikkaratkaisujen koko tuotantoketjusta aina tuotekehityksestä ja suunnittelusta testaukseen, valmistukseen ja tuotteen elinkaaren hallintaan.

Sanoman Hämeen Paino Oy:n entisen kiinteistön noin 25 000 neliömetrin tilat mahdollistavat yrityksen elektroniikan valmistustuotannon kapasiteetin merkittävän kasvun. Ja tänään pian 25 vuotta täyttävä yritys toimii myös Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Oulussa.

Itselleni yritys on tullut tutuksi puolustusvaliokunnan työvuosien aikana ja tänään oli mielenkiintoista päästä Samin johdolla tutustumaan tekemiseen myös paikan päällä. Huippuosaamista ja hienoa hämäläistä tekemistä maailmalle ja myös avaruuteen.

Nyt klo 16.30 ja ilta vielä valmistellen huomista Kokoomuksen vaihtoehtobudjetin esittelyä. Iso urakka nyt siis valmis ja taitto myös tehty ja huomenna sitten esittelemme sen. Niin kuin eilen jo totesin tai kerroin niin huomenna myös kansanedustaja Facebook-sivullani esittelyni livenä klo 12.30 alkaen. Tulkaapa linjoille.

Kommentit