Onko korona-tilanne enää kenenkään hallinnassa? – Toimia tehdään politiikka edellä, riidellen ja kiistellen

Blogi, perjantaina 25.09.2020

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön esittämän Koronanyrkki olisi ollut enemmän kuin tärkeä. Korona-ajan pitkittyminen näyttää koko ajan miten pääministeri Sanna Marinin hallitukselta alkaa katse lähteä pallosta ja ote lipua johdosta. Pitkittyvässä vaikessa tilanteessa johtajuus punnitaan ja vastuunkantaminen ja nyt tähän olisi tarvittu ja tarvittaisiin vahvaa osaamista ja otetta. Koronanyrkki olisi tällaisessa tilanteessa enemmän kuin tarpeellinen.

Niinistöhän esitti koronatoimille selvää johtoryhmää ”nyrkkiä” jo maaliskuussa 2020. Estyksensä presidentti lähetti torstaina 26. maaliskuuta iltapäivällä kaikille ns. ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan jäsenille.

Viesti kuului näin:

”Arvoisa pääministeri, hyvät ministerit

Pahoittelen, että vaivaan teitä jälleen. Toivon, että aikaa riittäisi lukaista tämä ennen huomista tputvaa.

Paha on vasta edessä ja pahin seuraa sitä. Teiltä vaaditaan kovia päätöksiä ja niitä on myös tehty. Kovat päätökset eivät kuitenkaan yksin riitä, on johdettava myös operatiivisesti ja huolehdittava, että kokonaistilanne on vähintään tiedossa, mieluiten hallittavissa.

Toteamus, että viranomaiset virkavastuulla hoitavat päätösten tavoitteet toteen, ei riitä. Operatiivinen puoli vaatii ennakkotyötä, jotta jo päätöstä tehtäessä tiedetään mihin käytännön toimiin koneisto ryhtyy.

Toistan moneen kertaan esitetyn ajatuksen operatiivisen ”nyrkin” käyttämisestä. Hyvin koottu kriisiryhmä kartoittaa ongelmat, hankkii tiedot, kerää julkisen ja yksityisen osaamisen ja esittää sitten maan hallitukselle tilannekuvaa ja ehdottaa toimenpiteitä. Ryhmä siis omistautuisi kokonaan koronan käsittelyyn.

Tämä ajattelu ei ole mitenkään hallitukselta pois, vaan lisää. Operatiiviset toimet etenevät nopeasti ja hallitusti sitten kun hallitus on linjannut saamistaan punnituista vaihtoehdoista.

Tilanteen kehittyminen tuo tullessaan varmasti haasteita, joita emme osaa ennakoida. Hallituksella on valtavasti töitä lainsäädännön ja yleisten määräysten kehittelyssä. Tiiviisti käytännön asioissa työskentelevä ryhmä takaisi, että rattaat pyörivät säädettyyn tahtiin.

Sauli Niinistö”

Lopputulemma oli, että Marinin hallitus ei nähnyt erilliselle johtoryhmälle tarvetta. Hallituksen päätös on osoittautunut vääräksi ja näyttää siltä, että tilanteen pitkittyessä tarve olisi entistä suurempi. Nyt näyttää siltä, että koronan kokonaistilanne ei enää ole Marinin hallituksen hanskassa ja osittain hanskat ovat jo pudonneet. Päätöksiä tulee ja menee ja aina ei aivan ole selvää edes mitä on päätetty.

Sain juuri eilen Hämeenlinnasta eräältä yrittäjältä viestin missä hän kyseli mitä nyt oikein on päätetty ja mistä tietoa saisi. Tietoa ei saanut mistään. Samaan aikaan tuli tietoa uusista matkustusrajoituksista ja niistäkin sai kysymyksen, että miten ne koskevat opiskelijoita. Vastausta emme saaneet tai löytäneet mistään.

Nyt pitäisi hallituksen, STM:n ja THL ottaa tilanne pikaisesti uudelleen hallintaan. Kukaan ei enää tiedä mitä vasenkäsi tekee ja mitä oikea puuhastelee. Tilanne menee koko ajan pahemmaksi ja jos toimenpiteet eivät ole nyt oikeita ja oikea-aikaisia niin pian maamme on taas sulki täydellisesti. Ja sitä ei muuten tämä maa enää kestä.

Olisiko arvon hallitus nyt syytä lopulta hieman nöyrtyä ja perustaa se Koronan johtoryhmä, nyrkki, ja tehdä toimenpiteitä yhdessä ja johdetusti. Tälle toiminnalle täysi tuki.

Tällä hetkellä nimittäin tuntuu siltä, että Marinin hallitus kinastelee vuoron mistäkin. Lapin Matkailun tilanne on tukala. Rajoja laitettiin uudelleen kiinni vaikka piti tehdä testaa-tule -strategiaa matkustuskuplien ja -käytävien luomiseksi. Nyt ovet laitetaan kiinni ensin Suomessa ja sitten matkailualan yrityksissä.

Samaan aikaan tapahtuma-ala on täysin yksin. Tai ei täysin. Tukea se saa meiltä kokoomuksesta ja muulta oppositiolta ja suurelta osalta kansaa. Mutta se ei riitä, kun hallitus ei tee mitään ratkaisua mikä pelastaisi tapahtuma-alaa. Kaiuttimista tulee enää kohinaa ja mitään ei tapahdu ja kohta ei viimeinen sammuttaa tätä menoa myös valot.

Tilanne on muuten paljon vakavampi kuin nyt moni ymmärtää. Syksyn yt- ja irtisanomisilmoitukset eivät tule jäämään tähän ja talvesta tulee tätä menoa vielä pahempi. Nyt pitäisi uskaltaa toimia ja tehdä. Koko Suomi on muuten pian kyykyssä.

….

Kello 19.49

Kiitos Lopen Seurakunnalle Kymppisynttäreistä

Tänään työpäivän jälkeen koko perheen voimin esikoisemme Kymppisynttäreille Lopen kirkkoon. Lopen Seurakunta on pitkään järjestänyt aina kymmenen vuotta täyttäville lapsille Kymppisynttärit ja olipa kiva, että nyt koronavuotenakin tämä juhla voitiin kirkossamme järjestää. Kiitos Saija Lohikoskelle ja kirkkoherra Tuomas Hynyselle kauniista sanoista ja siunauksesta ja Pekka Laukkariselle ja Matti Laitiselle upeasta konsertista. Latasin tuonne Facebookin puolelle muutaman tunnelmapalan mestareiden musisoinnista. Nelikymppinenkin nautti.

Ihana opetus ja muistutus myös bändiltä synttärisankareille. Siihen asti, kun ikä kirjoitetaan yhdellä numerolla niin riittää, että miettii itseään, mutta sitten, kun iässä kaksi numeroa niin pitää miettiä myös toisia. Hyvä opetus itsekullekin.

Kaunis tilaisuus ja tuli lämpimästi mieleen omien lasten kastejuhlat, mutta myös oma nuoruus ja konsertit kirkossa, Kessulla ja myös Oronmyllyllä. Isoja tunteita ja juttuja.

 

Kommentit