Onko edes laillista pitää koko maata samoissa koronapihdeissä? – Rajoituksia tulisi purkaa alueellisesti ja luopua myös valmiuslain ”varmuudenvuoksi” käytöstä

Blogi, lauantaina 16.05.2020

YLE uutisoi eilen, että ”Valtaosassa Suomea koronatartuntoja on hyvin vähän tai ei lainkaan – kartta näyttää, miten korona hiipuu eri puolilla maata”

Kuvakaappaus YLE verkkosivut 15.5.2020

”Suuressa osassa Suomea havaitaan enää hyvin vähän tai ei lainkaan uusia koronatartuntoja.”

”Suomessa 11 sairaanhoitopiirin alueella on raportoitu toukokuussa kuun puoliväliin mennessä enimmillään viisi tartuntaa. Pohjois-Karjalassa, Itä-Savossa ja Ahvenanmaalla tartuntoja ei ole toukokuussa paikannettu lainkaan. Viimeisimmästä kirjatusta tartunnasta on kulunut näissä maakunnissa jo kolmisen viikkoa.”

”Yli kymmenen tartunnan sairaanhoitopiirejä on kuusi. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alue on täysin omilla luvuillaan. HUS-alueella yli tuhannen koronatestin tulos on ollut positiivinen toukokuussa, kun toiseksi suurimmalla korona-alueella Varsinais-Suomessa tartuntoja on varmistettu alle 50.”

Näin siis YLE eilen 15.5.2020 THL:n tilastojen pohjalta.

Nyt pitääkin kysyä, että voiko pääministeri Sanna Marinin hallitus kuinka pitkään ylläpitää poikkeustilaa/ poikkeusoloja ja valmiuslakeja maassa missä korona-tartuntoja ei juurikaan enää ole tai ei ole edes ollut? Voiko valmiuslakeja käyttää vain ns. varmuuden varalle?

Nyt olisikin perustuslakivaliokunnan ja perustuslakiasiantuntijoiden tarpeen uudelleen arvioida tilannetta. Tuntuu kohtuuttomalta ja jopa mahdollisuuksien väärinkäyttämiseltä pitää yllä koko maassa näin rajuja rajoitustoimenpiteitä.

Perustuslakivaliokunta jo aiemmin Marinin hallituksen ravintoloiden sulkupäätöstä arvioidessaan totesi, että päätöstä tulisi tarkastella niin ajallisesti kuin alueellisestikin. Nyt kuitenkin kaikki merkit ja viestit viittaavat siihen, että hallitus ei näin ole toimimassa vaan samat rajoitukset myös kahviloille ja ravintoloille pidetään uppiniskaisesti yllä kesäkuun alkuun ja myös ainakin osittain siitä eteenkin päin.

Pitääkin kysyä, että mikä on peruste esimerkiksi omassa kotikunnassani Lopella määrätä kahvilat ja lounasravintolat kiinni pidettäviksi? Lopella ei tartuntoja THL:n tilastoissa näy eli varmasti niitä on siis koko koronakevään aikana vähemmän kuin viisi, mikä on siis julkaistavan tilastoinnin alaraja. Ja vastaavia kuntia ja jopa maakuntia on Suomi pullollaan. Olisiko maakunnista syytä jo perustuslainkin mukaan vapauttaa rajoitustoimien ikeestä ainakin tuon oheiden Yle:n THL:n tiedoista tekemän kartan käytännössä koronavapaat maakunnat ja myös kaikki koronavapaat kunnat. Olisi.

Tyytyväinen sen sijaan olen siihen, että eilen pääministeri Sanna Marinin lopulta THL:n pääjohtaja Markku Tervahaudan ulostulon jälkeen irtaantui ns. laumasuojan tavoittelusta. Kokoomus on jo viikkoja sitten esittänyt, että koronastrategian pitää olla taudin tukahduttaminen ja kitkeminen maasta eikä edes sen hallitumman leviämisen salliminen saatikka leviämisen edistäminen. Toivottavasti myös Sosiaali- ja terveysministeriön linja saadaan nyt samaan ruotuun ja myös STM:n koronatoimista vastaavan johdon linjaukset samaan linjaan. Mutta tärkeää on myös muistaa se, että mikään ei toki muutu vain puheilla ja sanoilla. Vaikka nyt hallitus kertookin toisenlaista tarinaa korona-strategiasta niin muuttuakseen se vaatii myös aitoja toimia. Tautia voidaan edelleen tukahduttaa ja sen leviämistä estää, mutta se ei todellakaan tapahdu vain rajoituksia purkamalla kuten koulujen avaamisella vaan nämä hallitut purkutoimenpiteet tarvitsevat rinnalleen myös uusia koronatoimenpiteitä. Tässä aivan keskeisenä on se, että Marinin hallituksen tulisi nyt puheiden lisäksi myös arjessa aidosti nostaa koronatestaamisen määrä vähintään 10 000 testiin päivässä. Ottaa käyttöön kaikki saatavalla oleva testauskapasiteetti ja tehdä päätös, että kaikki  jopa pelkkää altistumista epäilevät testataan matalalla kynnyksellä. Lisäksi pitää vahvistaa jäljittämisen resursseja ja luoda oikea toimintatapa tähän ja sitten sen jälkeen tehdä tehokas malli eristää tartunnan saaneet ja altistuneet ja sitten hoitaa tehokkaasti.

Samaan aikaan pitää myös varmistaa, että turvavarusteita on puheiden lisäksi myös tosiasiallisesti arjessa. Tämä tarkoittaa muitakin kuin hengityssuojaimia eli suojavarusteita laajemminkin ja niin sairaanhoitoa, vanhustenhoitoa kuin kotihoitoa ja -palveluakin. Tämä on ainoa keino varmistaa ettei tauti pääse leviämään sinne missä se tekee pahinta jälkeä.

Ja isona sitten lopultakin saada päätös, edes sitten vahva suositus, jos halua ja mahdollisuuksia pakkoon ei ole, että julkisessa liikenteessä ja kaupoissa tulisi käyttää hengityssuojaimia. Tällainen ohjeistus pitää antaa ja sellainen vielä tulee. Ja minusta ainakin Uudellamaalla ja Länsi-Pohjassa sen tulisi olla velvoittava eli pakko. Ja muualla tartuntatilanteen mukaan suosituksena. Eli tämäkin voitaisiin tehdä alueellisesti ja vastuullisesti.

Eli rajoitusten purkaminen vaatii myös uusia toimia, jotta koronaviruksen leviäminen voidaan estää. Pelkkä purku tarkoittanee nimittäin tosiasiallisesti taudin leviämisen hyväksymistä. Ja sitähän ei siis enää kai myöskään THL tai Marinin hallitus kannata.

….

Kello 19.36 ja mökillä. Tänään antoisa päivä Kokoomuksen puoluevaltuustoon etäkokouksen parissa. Ensimmäistä kertaa siis ”puoluevaltuustossa” järvenrannalla 🙂 Puolueemme puheenjohtaja Petteri Orpo piti erinomaisen puheenvuoron. Oli jälleen ainakin kaksi askelta hallitusta edellä ja herätteli hyvin hallitusta toimiin. Näytti myös osuvan ja uppoavan, kun pääministeri Marin joutui twiiteissään menemään henkilökohtaisuuksiin asia-argumenttien loputtua. No, pääasia, että viesti perille ja toivottavasti hallitus ottaa nyt uutta otetta koronakriisin hoitoon. Tarvitaan siis toimia, että tartuttavuusluku pidetään alle yhden ja myös samaan aikaan kohtuuttomien ja turhien rajoitustoimien purkua. Nyt näyttää siltä, että hallitus asettelee koko maahan samoja suitsia ja  näin tehtynä niitä ei helpolla aivan aiheellisesti hyväksyttäviksi isossa osassa maata koeta. Pitäisi siis uskaltaa tehdä rajattuja ja tehokkaita toimia siellä, missä on tarvetta ja antaa tilaa elää siellä missä rajoitustoimille ei ole mitään syytä eikä tarvettakaan.

Keskustelu varmasti jatkuu. Hyvä niin. Ja toivottavasti Marinin osalta myös asiakeskeisenä. Nyt taidan heittää saunan pesään puita ja mennä saunaan. Koleaa on edelleen.

Petteri Orpo piti Korona-kevään Puoluevaltuuston linjapuheen tänään etänä ja avoimena Facebookissa.

 

 

 

Kommentit