Kokoomuksen Timo Heinonen: Onko edes laillista pitää koko maata samoissa koronapihdeissä?

Blogi, lauantaina 16.05.2020

Kokoomuksen kansanedustaja ja Valtiovarainvaliokunnan vastaava Timo Heinonen herättelee keskustelua korona-rajoitustoimien purkamisesta alueellisesti. Yle kertoi 15.5.2020, että Suomessa on jo nyt 11 sairaanhoitopiiriä, joiden alueella on raportoitu toukokuussa kuun puoliväliin mennessä enimmillään enää vain viisi tartuntaa.

-THL:n tilastot kertovat, että Pohjois-Karjalassa, Itä-Savossa ja Ahvenanmaalla korona tartuntoja ei ole toukokuussa ollut lainkaan. Viimeisimmästä tartunnasta on näin kulunut jo kolmisen viikkoa. Pitää kysyä, että mikä on peruste pitää yllä poikkeusoloja ja valmiuslakeja tai saatikka rajoitustoimia, jos tautia ei enää ole, kysyy Timo Heinonen ja vaatii rajoitustoimien tarkempaa alueellista rajaamista.

Helsingissä tänään lyhyesti myös ulkona ja silloin maski ehdottomasti naamalla.

Heinonen sanoo saaneensa lukuisia yhteydenottoja maakunnista mm. lounaskahviloiden, ravintoloiden ja huoltoasemien kahviloiden pitäjiltä siitä, että mikä on tarve ja peruste määrät heidän yritykset kiinnipidettäviksi.

-Perustuslakivaliokuntakin edellytti alueellista ja ajallista arviointia. Ei ole kohtuullista eikä oikeinkaan määrätä näitä enää kiinni pidettäviksi, toteaa Heinonen ja haluaa hallituksen purkavan rajoitustoimia alueellisesti jo toukokuun aikana.

-Viimeistään kesäkuun alusta pitää lounaspaikat, ravintolat ja kahvilat avata ilman rajoituksia näissä maakunnissa ja kunnissa, missä koronaa ei enää ole tai ole edes ollut.

Rajoittamistoimia on syytä jatkaa niillä alueilla missä tartuntoja on edelleen selvästi muuta maata enemmän. Ja näillä alueilla olisikin Heinosen mukaan syytä tehdä myös uusia toimenpiteitä Koronan tukahduttamiseksi ja myös siksi, että arkea voitaisiin samaan aikaan hieman myös avata.

-Olisi perusteltua ottaa käyttöön hengityssuojaimia mm. pääkaupunkiseudulla julkisessa liikenteessä ja kaupoissa. Näin arkea voisi hallitummin hieman avata. Ja myös koronatestausta pitäisi tosiasiallisesti pelkkien puheiden lisäksi lisätä siihen vähintään 10 000 testiin ja myös varmistaa nyt lopulta ne suojavarusteet myös vanhustenhoitoon kuntoon, toteaa Heinonen.

Heinonen kysyykin, että kuinka kauan valmiuslakia ja poikkeusoloja on edes laillista ylläpitää koko maassa vain ns. varmuuden vuoksi.

-Vaikea ymmärtää, että koko maata pidetään samoissa koronapihdeissä tällaisessa tilanteessa.

Kommentit