”Merkitään perunkirjaani – Puubetonilinnunpöntölle 60 vuoden kestävyystakuu

Blogi, perjantaina 15.05.2020

Olen pönttöhullu. Kyllä.

Te ketkä olette bloginia seuranneet ja myös somen kanaviani niin olette varmasti nähneet ja lukeneet päivityksiäni linnunpöntöistä. Niitä on tullut tehtyä satoja ja satoja ja mitä erilaisempia. Usein myös ostelen pönttöjä, kun markkinoilla ja toreilla eteen osuu.

Joku voi muistaa myös taisteluni Pekkalan Tikan kanssa. No voitonhan Tikka vei vaikka yritin ohjailla muille puille. No ehkä luonnon valintaa sekin, mutta kuitenkin…

Kerran törmäsin hauskaa ikipönttöön. Pönttö minkä todellakin pitäisi kestää myös Tikkan, kurren ja myös ajan hammaskin. Pöntölle valmistaja lupaa yli 60 vuoden kestävyystakuun. Eli perunkirjaani saa merkitä ainakin yhden linnunpöntön.

Ikipöntön on valmistanut saksalainen Schwegler ja se on valmistettu hengittävästä ja tikankestävästä puubetonista eli puutonista. Pöntön tekemiseen ei ole käytetty ympäristölle haitallisia aineita eikä myöskään muovia eikä muuta sellaista. Ja moni varmasti miettii, että sehän painaa aivan mahdottomasti, mutta ei. Puubetoni on varsin kevyttä eli kyse ei siis ole mistään betonimöhkäleestä.

Valmistajalta löytyy myös lepakonpöbttöjä ja paljon muutakin ja vielä perusikimalliakin turvallisempi eli tätä tikkaakin kestävämpi ns. turvapönttö. Kaikki Schweglerin pöntöt siis kestävät tikannokan ja muun vastaavan, mutta tämä turvapönttö pitää loitolla myös kissat, oravat, minkit ja muut pöntön asukkeja hätyyttelevät. Turvapöntössä on paksumpi etuseinä, mikä antaa siis linnunpoikasille turvaa, mutta rakenne on tehty niin, että pönttö ei kuitenkaan ole liian pimeä tai aukko tunnelimainen. Fiksusti ideoitu tuokin.

Saatavana on myös lepakonpönttöjä. Lepakkojahan kannattaa myös pihoihin houkutella sillä yksi nahkasiipi voi yössä syödä jopa yli 3000 hyttystä. Ei taida tehokkaampaan ”hyttyskarkotinta” tai ”ansaa” löytyä. Lepakonpöntöt voi asettaa linnunpönttöjen tapaan myös puihin tai sitten talon seinälle. Näissä kaikissa on näppävät kiinnistyskoukut valmiina tai sitten niiden tilalle voi laittaa perinteisen linnunpöntön narukiinnityksen. Näin itse tein ja laitoin ensimmäisen ikipönttöni tammeen.

Ja mikä näppärintä niin näiden pönttöjen putsaaminenkin käy näppärästi. Pönttöjen koko etuseinä irtoaa ja itseasiassa pönttöjen etupaneeleja voi myös vaihdella keskenään eli muuttaa myös lentoaukkoja keskenään.

Suomessa näit pönttöjä myy ainakin Uittokalasto ja Tampereen Luontokauppa. Laitan ainakin Facebookiin ja Twitteriin tietoa miten pönttö käyttöön otetaan. Katsotaan ja seurataan. Ainakin testeissä Schweglerin ikipöntöillä on saatu suurimmat pesintätiheydet perinteisiin linnunpönttöihin verrattuna. Katsotaan.

Ps. Tämäkään ei ole mikään kaupallinen yhteistyöpostaus vaan ihan ostoksia tehneen luontomiehen avautuminen.

….

Tässä videona vielä tämä puheenvuoroni missä esittelin Kokoomuksen ravintolatukimallia ja myös hieman kävin läpi III Lisätalousarviota muutenkin.

….

Nyt kello 20.41. Tänään ei eduskunnassa kokouksia joten päivä aamusta iltaan etätöissä täällä Pekkalan mökillä. Etäyhteydet toimivat varsin hyvin ja kokoukset ja muut tuntuvat jo Teamsillä ja muilla ns. uudelta normaalilta. No, toki toivon, että pian pääsisimme myös enemmän pitämään kokouksia ja palavereja kasvotusten, sillä vaikka nämä yhteydet ovatkin näppäriä niin kyllä pöydän ääressäkin tärkeää asioita yhdessä läpi käydä.

Päivän mielenkiintoinen uutinen oli THL:n pääjohtaja Markku Tervahaudan toteamus Ylellä, että koronaepidemia pitäisi pyrkiä tukahduttamaan.

Marin hallitus on nimittäin juuri lähtenyt toisenlaiselle linjalle ja nyt sitten THL:llä ei Tervahaudan mukaan ole mitään sitä vastaan, että korona ajettaisiin nyt tällä hetkellä maassamme nollille. Tervahauta totesi, että näin saatavasta lisäajasta olisi hyötyä, kun lähikuukausina nähdään, miten lääkehoidon ja rokotteen kehitys etenee.

Sosiaali- ja terveysministeriön koronatoimista vastaava johtaja Pasi Pohjola totesi Helsingin Sanomissa, että ”Jos tautia ikään kuin lähdettäisiin tukahduttamaan ja saataisiin kutakuinkin tartunnat häviämään Suomesta, silloin vääjäämättä jouduttaisiin myös purkamaan rajoitustoimenpiteitä. Esimerkiksi valmiuslain tai tartuntatautilain mukaisia perusteita toimenpiteille ei enää olisi. Se tarkoittaisi sitä, että rajat jouduttaisiin avaamaan ja helmikuun kaltainen taudin maahantulo ja leviäminen lähtisivät uudelleen käyntiin”.

Me emme ole kokoomuksessa tällaista ratkaisua voineet ymmärtää ja sitä, että koronatoimia johdettaisiin näin. Lausuntoa on yritetty myöhemmin selitellä moneen eri suuntaan, mutta vaikea on ymmärtää, että ministeriön koronatoimista vastaava johtaja tällaista voisi itse keksiä.

Nyt olisi tärkeä huolehtia, että tauti ei pääsisi uudelleen leviämään ja siksi pitäisi lisätä testausta ja myös hengistyssuojaimia olisi syytä saada myös käyttöön mm. kaupoissa ja julkisessa liikenteessä.

 

Kommentit