Eikö urheilukatsomot voisi erottaa toisistaan omiksi 500 hengen katselualueiksi? – Ohjeistuksia urheilu- ja kulttuuritapahtumiin kaivataan pikaisesti

Blogi, torstaina 14.05.2020

Epäselvyys kesän urheilutapahtumien ja kulttuuritilaisuuksien ohjeistuksista on suurta. Tapahtumien ja tilaisuuksien järjestäjät eivät tiedä miten pitäisi toimia

Hallitus kertoi toukokuun alussa osan koronarajoitusten purkamisesta. Kesäkuussa kokoontumisrajoitus muuttuu kevään viidestä hengestä 50 henkeen. Uusi kokoontumisrajoitus on voimassa toistaiseksi. Jatkoksi hallitus kuitenkin viestitti, että jo kesäkuun alusta lähtien olisi kuitenkin mahdollista järjestää mm. teatteri- ja urheilutapahtumia, joissa paikalla saisikin olla enintään 500 henkeä.

Hallitus tiedotti siis ensin, että ”Epidemiologisen arvion perustella on mahdollista lieventää henkilömäärärajoitusta nykyisestä 10 henkilöstä enintään 50 henkilöön 1.6. alkaen toistaiseksi. Tilanne arvioidaan uudelleen kesäkuun loppuun mennessä”

Kesän suurien tapahtumien rajoittamiseen ei kuitenkaan ole tulossa muutoksia. Suurten, yli 500 hengen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestäminen on hallituksen linjauksella kielletty 31.7.2020 asti.

Mutta siis hetkeä myöhemmin 6.5.2020 hallitus linjasi kuitenkin, että jo kesäkuussa on mahdollista järjestää jopa alle 500 hengen yleisötilaisuuksia, kuten urheilukilpailuja ja kesäteatteriesityksiä.

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk) oli linjannut jo pari päivää aiemmin 4.5.2020, että urheilukilpailut ja -sarjat voidaan käynnistää kesäkuun alusta alkaen erityisjärjestelyin. Tästä puuttuu selkeät ja yksiselitteiset ohjeistukset. Urheilu- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) tiedotti 6.5.2020, että…

”1.6. lähtien voidaan erityisjärjestelyin järjestää alle 500 henkilön yleisötilaisuuksia, mikäli ne järjestetään tarkasti rajatuissa tiloissa ja turvaväleistä sekä hygieniasta huolehditaan…”

”Kaikessa toiminnassa on huolehdittava osallistujien turvallisuudesta. Yleisötilaisuudet voivat olla esimerkiksi kulttuuri- tai urheilutapahtumia…”

Yleisörajoitusten takia ottelut pitäisi siis pelata joko vajaille  katsomoille tai itseasiassa monissa tilanteussa jopa kokonaan tyhjille katsomoille. Ottelutapahtumien järjestäminen ei kuitenkaan ole ilmaista ja pääsylipputulojen jääminen pois on tosiasiallinen este monien tilaisuuksien järjestämiselle.

Myöhemmin on kerrottu, että alueellisia eroja tapahtumien järjestämistä koskeviin ohjeisiin ei olisi luvassa.  Eli koko maassa Helsingistä ja Uudeltamaalta käytännössä koronattoomiin kuntiin ja maakuntiin rajoitustoimet olisivat tismalleen yhtä tiukkoja. Linjaus on siis erikoinen ja perusteita ja oikeutusta on vaikea ymmärtää varsinkaan niissä kunnissa ja maakunnissa joissa tartuntoja ei ole tai ei juurikaan ole edes ollut.

Minusta tässäkin pitäisi tarkastella laajaa ja pitkien etäisyyksien maata alueellisesti eikä yhtenä kokonaisuutena.

Kysymyksiä kentällä on valtavasti. Ohjeistuksia ei ole saatu ja nyt eri paikoissa tehdään erilaisia tulkintoja ja peläten sitten, että viranomaiset niihin kuitenkin lopulta puuttuvat. Teenkin tänään kirjallisen kysymyksen maamme hallitukselle tästä sekavasta tilanteesta ja siinä kysyn, että…

Voiko tapahtumia esimerkiksi kesäraveja, jalkapallo-otteluita, jokamiesluokan tai ratsastuskilpailuja järjestää niin, että enintään 500 hengen katsomo on erillään muusta tapahtuman järjestämiseen liittyvästä väestä ja mm. urheilijoista? Näin kokonaismäärä voisi siis olla kahdella alueella molemmilla enintään 500 henkeä jos ryhmät pidetään toisista erillään.

Onko mahdollista samassa tapahtumassa olla useampia 500 hengen katselualueita jos nämä on koko tapahtuman ajan rajattu erilleen toisistaan?

Voiko urheilustadionin, jäähallien, jalkapallokenttien, moottoriratojen tai pesäpallokenttien eri katsomoalueet erottaa toisistaan omiksi enintään 500 hengen katsomoalueiksi jos eri alueiden ihmisten kohtaamiset pystytään estämään ja tarjoamaan eri alueille mm. omat saniteettitilat ja muut palvelut?

Vai lasketaanko 500 hengen enimmäismäärään mukaan kaikki kyseisen tapahtuman järjestämiseen osallistuvat yleisön lisäksi vaikka he olisivat tosiasiallisesti eri paikoissa ilman kontaktia toisiin (l. liikenteenohjaus, lipunmyynti, varikko- ja huoltotoiminta)?

Ja tarkoittaako 500 hengen enimmäismäärä  ns. yhtäaikaa paikalla olevaan kokonaismäärä vai koko tilaisuudessa käyvää kokonaismäärä? Tilaisuudet saattavat olla pitkiäkin kestoltaan eli voiko alueelle ottaa lisää väkeä, kun aiempia paikallaolijoita alueelta poistuu?

Ja lasketaanko esimerkiksi markkina- ja kesätoritapahtumien väkimäärä niin, että ensimmäismäärä 500 henkeä ei saa millään hetkellä ylittyä, mutta esimerkiksi koko päivän kestävässä tapahtumassa kokonaismäärä voi olla korkeampikin, kunhan yli 500 hengen enimmäisrajaa ei missään vaiheessa rikota?

Myös suurten tapahtumien kohdalla on avoimia kysymyksiä valtavasti. Kuninkuusravit luin jo peruutetuiksi, mutta esimerkiksi elokuun suuret tapahtumat ovat edelleen löyhässä hirressä hallituksen linjausten puuttuessa. Elokuun osalta pitäisi saada ratkaisuja toukokuun aikana, jotta kustannuksia ei syntyisi tai merkittäviä korvausvelvollisuuksia elokuun tapahtumien peruuttamisista.

Toivottavasti tässä nyt saataisiin linjauksia ja vastuullisia ja yksiselitteisiä ohjeistuksia kesän tilaisuuksista ja tapahtumista, mutta myös elokuun ja syksyn tapahtumista ja tilaisuuksista.

Kotisohvalla. Tänään en kyselytunnin 1/4 kokoonpanoon mahtunut ja näin pääsin jo illaksi kotiin. Päivään mahtui kuitenkin niin Veikkauksen kokous kuin Valtion Liikuntaneuvostokin ja sitten Valtiovarainvaliokunnan kokous kolmannen lisätalousarvion kanssa. Se tarkoitus saada ensi viikolla valmiiksi, mutta siinä vielä sellaisia ongelmia mm. ravintolatuen kanssa, että saa nähdä mitä tulee. Tai koska valmista. Hyvää siitä ei näytä nyt kuitenkaan tulevan.

Huomenna ei eduskunnassa kokouksia eli kotipäivä. Tekee ihan hyvää tähän väliin. Nyt saunasta sohvalle. Olipa mukava saunassa jutella lasten kanssa kouluun paluusta. Oli ollut mukana yli kahden kuukauden tauon jälkeen nähdä kavereita ja päästä kouluun. Toivottavasti kaikki menee hyvin ja korona ei kouluihin leviä ja kouluista koteihin.

Helsingissä tänään lyhyesti myös ulkona ja silloin maski ehdottomasti naamalla.

Kommentit