Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on asettanut rajuja rajoitustoimia maahamme koronaviruksen johdosta. Tartuntatilanne onkin pysynyt hyvin hallinnassa ja nyt jo monen päivänä tartuntamäärät, mutta myös se akuutein seurattava eli tehohoidossa olevien määrä on laskenut. Sairaalahoidossa on enää 152 ihmistä ja tehohoidossa 34. Sairaalahoidon huippu nähtiin jo yli kuukausi sitten, kun 9.4.2020 sairaalassa oli koronan takia 244 potilasta ja tehohoidon huippu jo sitäkin muutamaa päivää aiemmin. Tehohoitomme oli kovimmillaan 7.4.2020, kun tehohoidon paikoista 83 oli käytössä. Covid-19 eli koronaviruksen leviäminen onkin pysynyt niin tiukasti kurissa, että kysyä pitää, että onko todellinen koronaepidemia vielä maassamme edessä?
Koronakevät on osoittanut, että korona on lapsista ja nuorista aikuisista valtaosalle melko harmiton, mutta riskiryhmillä ja vanhusväestölle riskit ovat suuremmat. Itseasiassa vanhuksilla ja monisairailla kuolleisuusriski on korkea. Tätä varten meillä on tehty poikkeuksellisen rajuja toimia niin ikäihmisten hoivakodeissa, kuin yleisestikin jopa vain yli 70-vuotiaiden kohdalla. Hoivakodeissa ja ikäihmisten palveluasumisen yksiköissä ei ole sallittu pitkään aikaan omaisten tapaamisia. Olemme nähneet riistäviä kuvia uutisissa ja lehdissä, miten jopa vuosikymmenten pituiset parisuhteet on ”kielletty”. Alzheimeria sairastavan puoliso ei ole saanut tavata elämänkumppaniaan. Huoli on valtava. Tunteeko puoliso enää sitten, kun tapaamiset jälleen sallitaan tai onko puolisoa silloin edes enää lähelle tulemaan. Myös hoivakodeissa asuvien ikäihmisten ja muidenkin lasten ja lastenlasten vierailut on myös kielletty. Muistisairaan tai muuten vain jo vanhan ihmisen on voinut olla vaikea ja jopa mahdoton ymmärtää, että miksi ei kukaan enää käykään katsomassa. Miksi minut hylättiin? Ei hylätty, mutta sinua suojellaan.
Samaan aikaan myös kotona asuvien ja täyttä elämää vielä helmikuulla eläneiden seitsenkymppiset arki on mullistunut. Osa joutui jopa lopettamaan työnteon, kun yhteiskunta ryhtyi heitä suojelemaan. Maaliskuun puoliväkissä Marinin hallitus velvoitti yli 70-vuotiaat eristäytymään muista. Hallitus antoi ohjeen jolla “yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan”. Yli 70-vuotiaita velvoitettiin elämään ja edelleen elämään “karanteenia vastaavilla olosuhteilla”. Heitä maassamme on yli 700 000.
Ikäihmiset ja myös virkeät ja täyttä elämää elävät seitsenkymppiset kuuluiaisina noudattivat ja noudattavat määräystä hyvinkin tarkkaan. Me lapset tai ystäväapu olemme hoitaneet kauppakäyntejä, Karanteeniin komennetut ovat pysyneet neljän seinän sisällä. Harrastukset ja liikkuminenkin ovat jääneet ja monien kohdalla myös ei kiireelliset lääkärikäynnit.
Kysymys kuuluukin kuinka kauan voimme komentaa kaikki yli 70-vuotiaat pysymään kodeissaan?
Suojellaanko heidät nyt sairaiksi?
Minusta nyt pitäisi etsiä kaikki keinot näiden ihmisten auttamiseksi takaisin arjen syrjään. Iso osa seitsemänkymmenvuotiaista ei tarvitse kuin sen luvan lähteä liikkeelle. Ja sen luvan, että lääkäriin pitää mennä eikä kiirettömiäkään käyntejä voida puolella tai vuodella lykätä. Niistä tulee sitä kautta pian kiireisiä. Lääkäriliitto juuri tiedotti huolestuneena, että ”, että potilaat jättävät tulematta vastaanotoille, eivät hakeudu tarvittaviin tutkimuksiin ja jopa peruvat sovittuihin leikkauksiin tulonsa. Käynnit ovat pudonneet jopa alle puoleen.”
”Ihmisten ei siis tulisi pelätä koronaepidemiaa suhteettoman paljon akuuteissa oireissaan. Riski menehtyä koronaan on noin 0,2 %, mutta sydäninfarktissa jopa 30 – 50 %”
Näin, totesi Lääkäriliiton Tuula Rajaniemi.
Hallitus antoi edelleen kuitenkin kunnille oikeuden poiketa sote-palveluiden määräajoista kesäkuun loppuun asti. Tätä oikeutta ei tulisi heppoisin perustein käyttää.
Itse toivonkin ja alan pikku hiljaa jopa vaatia, että hallitus ryhtyy toimii ikäihmisten arjen avaamiseksi. Osa kaupoista on tehnytkin ikäihmisille omia asiointiaikoja. Yksityinen toimiala toimii näin hienosti ja ottaa huomioon ikäihmiset. Kysymys kuuluukin, että eikö julkinenkin puoli voisi ajatella, että ikäihmiset ensin. Nyt tarvitaan harrastusmahdollisuuksia eläkkeellä jo oleville. Ne voidaan tehdä vastuullisesti, kunhan ajatellaan, että ikäihmiset ensin. Pitää saada ihmiset liikkumaan. Se onnistuu jos vain halutaan ja tehdään tilaa. Tehdään tilaa niin paljon ettei kenenkään tarvitse olla kotinsa vankina, jotta muut voisivat liikkua 24/7. Yhdessä me tästäkin selviämme.
…
Tässä vielä tuo eilisen 12.5.2020 Eduskunnan FacebooLive Etäkoululaisille. Tänään sitten oli Kiipulan nuoria Teams-tapaamisessa ja vielä kevääksi sovittuna pari Teams-aikaa kouluja varten. Niitä voitte kysellä sähköpostilla avustajaltani malin.anomaa@eduskunta.fi.
…
Kello 20.14 ja eduskunnasta kotiin. Tänään salissa monta isoa asiaa ja keskustelua ja näyttää siltä, että uusia on tulossa. Hallitus neuvottelee vielä tänään yritysten yleistuesta ja myös pöydällä kuulemma ravintoloiden jatkorajoitustoimet kesäkuun alusta eteenpäin. Uutiset ovat kertoneet, että hallitus suunnittelisi kuitenkin siis ravintoloiden sulun tai rajoittamisen jatkoa ja jopa niin, että määräykset olisivat ihan samat Helsingistä läpi koko Suomen maan riippumatta siitä, mikä tautitilanne missäkin on. On kyllä vaikrea uskoa, että perustuslakivaliokunta voisi tällaiset rajoitustoimet hyväksyä kaikkiin maakuntiin ja kuntiin vaikka niissä ei olisi käytännössä lainkaan koronatartuntoja. Tämä täytyy kyllä saada perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi, jos tällaista oikeasti tulevat esittämään. Katsotaan koska saadaan esityksille vahvistusta.
….
Nyt kello 14.53 ja työhuoneessa hetki. Tänään valiokuntien kokouksia talolla ja koronaryhmän kokous. Hetki sitten puhuin kausityövoimasta istunnossa ja tarkoitus illansuussa vielä puhua myös ikäihmisten tilanteesta ja kiireettömään hoitoon pääsemisestä. Eli samasta mistä tänne jo aamulla kirjoittelin.