Hyvää Suomalaisuuden päivää, J. V. Snellmanin päivää – ”Pääasia on täyttää velvollisuutensa ja tehdä työtä, mikäli voimat riittävät. Paha päivä menee menojaan niin kuin hyväkin.”

Blogi, tiistaina 12.05.2020

Hyvää suomalaisuuden päivää, J.V. Snellmanin päivää.

Päivä on erityisen merkityksellinen. Merkityksellisiä siksi, että tänään saamme olla suomalaisia ja myös vapaa itsenäinen kansa ja kansakunta.

Yrjö Sakari Yrjö-Koskisen patsas Lopen kirkonmäellä. Kuva Lopen Vapusta 1.5.2020 ja esiitymässä Marimella Röök ja Petri Lindberg.

”Ruotsalaisia emme ole, venäläisiksi emme tahdo tulla, olkaamme siis suomalaisia.”

1961 J.V. Snellman kirjoitti näiden sanojen olleen kansallisen herättäjämme Adolf Ivar Arvidssonin esittämät.

Heidän rinnalle pitää nostaa myös senaattori Yrjö Sakari Yrjö-Koskinen. Yrjö-Koskisen on pidetty J.V Snellmanin henkisenä aseenkantajana. Tänään haluakin uudistaa ja toistaa esitykseni, että Yrjö-Koskisen patsas lisättäisiin Säätytalon ja Suomen Pankin alueelle. Sinne se keskeisesti kuuluisi.

Snellman näkyi ja näkyy edelleen myös ulkopolitiikassamme tai sen peruskivissä.

Nykyisinhän YSYK:n ainoa patsas on kotikuntani Lopen kirkonmäellä. Patsas, jonka me loppilaiset joka vappu kukitamme. Emme ainakaan vielä ole lakittaneet.

Mutta ollaan tänäänkin ylpeästi suomalaisia – suomalaisia Euroopassa ja maailmassa.

Yrjö-Koskisen ohje elämään sopii hyvin tähän koronakevääseenkin:

”Pääasia on täyttää velvollisuutensa ja tehdä työtä, mikäli voimat riittävät. Paha päivä menee menojaan niin kuin hyväkin.”

Suomen lippu vapaan isän maan Salossa!

…..

Eduskunnassa tänään vauhdikaspäivä. Jätin Keskuskansliaan kaksi Kokoomuksen lisätalousarvioaloitetta. Toisessa esitämme isoja muutoksia ravintola- ja kahvila-alan tukeen ja sen korottamista 300 miljoonaan euroon ja toisessa rokotetutkimusrahoituksen tuplaamista. Näistä myös uutista tuolla Uutiset-sivulla hieman laajemminkin.

Senaattori Yrjö Sakari Yrjö-Koskinen 1890-luvulla. (Museovirasto)

Asiat myös esillä tänään eduskunnan täysistunnossa ja toimme vahvasti esille Kokoomuksen korjausvaatimukset ravintolatukeen. Emme siis todellakaan ole kuittaamassa hallituksen riittämätöntä ja huonosti alalle kohdistuvaa ja jopa kilpailua vääristää tukimallia. Meidän muutosvaatimykset lyhyesti tiivistäen ovat:

1) Tuki nostettava 123 miljoonasta 300 miljoonaan

2) Tuki oltava nopea ja nimenomaan menetettyä liikevaihtoa korvaava ilman kytköstä esimerkiksi työpaikkoihin.

3) Aiemmat Business Finlandin ja Elyn kehittämis- yms. tuet eivät voi olla este tai laskeva tekijä sulusta luvatulla tuelle.

4) Tukea ei pidä laskea verraten tilannetta tammi-helmikuun liikevaihtoon, mitkä yleisesti ovat jopa alan heikoimpia kun taasen suljetuista määrätyistä kuukausista esimerkiksi toukokuu taas yksi vuoden parhaista lukuisine juhlapäivineen ja pyhineen. Meidän mielestä tuki pitää laskea yrityksen itse päättämänä jollain kolmesta vertailuajankohdasta eli joko edellinen kokonainen tilikausi, korona-aikaa edeltävä kuusi kuukautta tai sitten edellisvuoden huhti-toukokuuhun verraten.

5) Mukana pitää olla myös työpaikkaruokalat, jotka ovat ilman sulkuakin mm. etätyön kasvun myötä menettäneet myynnistä jopa 80%.

6) Tuen tulee kohdella kaikkia kahviloita ja ravintoloita tasa-arvoisesti ja yhdenvertaisesti.

Tässä lyhyesti meidän korjausvaateet mitkä eduskunnan pitää Marinin hallituksen esitykseen tehdä, jotta kokoomus voi sen hyväksyä ja kuitata.

Lippu vielä Suomen salossa. Kaunis kevät ilta eilisen räntäsateen ja takatalven jälkeen.

 

 

Kommentit