”On mulle Suomi suloisin, vaan Häme siitä kallehin” – Hämeen maakuntalippu sai arvoisensa seremonian

Blogi, maanantaina 04.02.2019

Hämeen maakuntalipun naulausseremonia järjestettiin tänään 4.2.2019 Hämeen linnassa. Historiallinen linna sopi erinomaisesti seremonian järjestämiseen ja näin viime vuonna julkistettu maakuntalippumme naulattiin virallisesti käyttöö. Minulla oli kunnia ja tehtävä Hämeen Maakunnan maakuntavaltuuston puheenjohtajana johtaa seremoniaa ja satoja vuosia vanhaan linnan saliin oli kerääntynyt väkeä ympäri koko Hämeen. Kiitos kaikille mukana olleille.

Juurevan ja pitkän historian omaavalla Hämeellämme ei ole ennen ollut maakuntalippua. Hämeen maakuntavaltuuston Antti Ahosen tekemästä valtuustoaloitteen myötä järjestetyn suunnittelukilpailun voitti heraldikko Tuomas Hyrsky. Maakuntalippu julkistettiin Suomen lipun 100-vuotispäivänä Hämeen maakuntavaltuuston kokouksessa viime vuonna.

Hämeen Maakuntalipun idean isän Antti Ahosen ja maakuntajohtajamme Anna-Mari Ahosen kanssa Hämeen linnassa lipunnaulauksessa.

Hämeen maakunnan tunnuksena on jo 1500-luvulta lähtien toiminut ilvesvaakuna, jossa ilveksen lisäksi on kolme tähteä ja neljä ruusua. Ilves on Hämeen maakuntanisäkäs, mutta tähdillä ja ruusuilla ei tunnuksessa ole virallista merkitystä.

Oma Hämeen lipun naulaustilaisuuden puheessani kuitenkin totesin, että ”kolme tähteä voisivat kuitenkin merkitä Hämeen kolmea seutukuntaa; Hämeenlinnan, Riihimäen ja Forssan seutuja. Neljä ruusua taas voisivat kuvastaa neljää ilmansuuntaa, kertoa siitä kuinka keskeiselle paikalle Häme on sijoittunut.

Hämeen maakuntalipun käytöllä haluamme korostaa kuuluvuuttamme Kanta-Hämeen maakuntaan, jonka muodostavat kaikki alueen asukkaat, kunnat, yhteisöt ja yritykset. Kannustammekin kaikkia hämäläisiä toimijoita ja asukkaita hankkimaan maakunnan uusimman tunnuksen. Ja tänään pohdimme myös sitä minkä päivän voisimme ottaa myös ns. viralliseksi Hämeen liputuspäiväksi. Satakunnalla se on Otson päivä, mutta mikä se voisi olla rakkaalla Hämeellämme? Ideoita ja ehdotuksia otamme mielellämme vastaan. Seuraavaksi siis pohdimme maakuntalipulle myös virallista, omaa liputuspäivää.

Hämeen maakuntalipun kuvitus perustuu Ahti Hammarin piirtämään vaakunaan. Maakuntalippu noudattaa Hämeen vaakunan heraldista selitystä. Lipun suunnittelija Tuomas Hyrsky kertoikin tänään Hämeen linnassa, että kilpailutyötä suunnitellessa pohjana oli niin hyvä vaakuna, ettei ilvestä ei ollut mitään syytä lähteä muuttamaan.

Hämeen vaakunan heraldinen selitys

”Punaisessa kentässä kävelevä kultainen ilves, jonka korvatöyhdöt mustat; saatteena ilveksen yläpuolella kolme kuusisakaraista tähteä ja alapuolella neljä ruusua sijoitettuna 1+3; kaikki hopeaa. Hämeen ilves viittaa aikanaan rikkaaseen turkiksia tuovaan maakuntaan sekä eränkäyntiin. Heraldiikassa ilveksen tunnuksena ovat mustat korvatöyhdöt eli –tupsut.”

Hieno tilaisuus tämän viikon alkajaisiksi. Kiitos vielä Antille upeasta valtuustoaloitteesta ja Hämeen liiton väelle nopeasti toiminnasta sen toteuttamiseksi. Itse olen jo käyttänyt Hämeen lippua ja annan se liehua tänäkin vuonna.

”On mulle Suomi suloisin, vaan Häme siitä kallehin!”

….

Päivä jatkui sitten Hämeenlinnassa ja ehdimme myös hieman virallisia vaalikuviakin tänään ottaa. Jari Kohosen kanssa räpsimme kuvia ja myös nuorten Elisa Hyvärinen oli kuvauksissa mukana. Elisan kanssa tänään muutamia uusia juttuja myös esillä Hämeenlinnan kampanjaamme. Mutta niistä sitten myöhemmin lisää.

Huomenna sitten aamusta Hämeenlinnan kuukausimarkkinoille Hanna Puntilan kanssa ja keskiviikkona vuorossa Lahden helmikuun kuukausimarkkinat. Ajat eivät näillä markkinoilla vielä kovin pitkät sillä edelleen pidän sen minkä olen teille luvannut eli en jätä eduskuntatyötä tekemättä vaalikampanjani ja muidenkaan muiden juttujen takia. Minut on opetettu, että työt aina ensin ja sen pidän nytkin. Jos ei riitä ja jos ei kampanja töiden jälkeen piisaa niin sitten ei piisaa.

….

Lennä korkeimmalle Matti!

Päivä alkoi tänään suru-uutisella. Aito ja alkuperäinen mäkikotka numero yksi Matti Nykänen oli yöllä menehtynyt. Lapsuuden ja nuoruuden urheilusankari! Monia muistoja ja tuntui kuin olisi menettänyt jonkun jonka oikeasti tunsi. Tuntuu somea lukiessa, että niin on kokenut lähes kaikki muutkin suomalaiset!

Kiitos Matti upeista hetkistä joita saimme kanssasi kokea. Lennä nyt vapaana ja lennä korkeimmalle!

”Viimeinen lento niin hieno ja hento!”

 

Kommentit