Omaishoitajat sivuutetaan SDP:n Antti Rinteen hallitusohjelmassa yhdellä lauseella

Blogi, maanantaina 10.06.2019

Olen äärimmäisen pettynyt siihen, että Antti Rinteen (sd) lähes 200 sivuisessa hallitusohjelmassa omaishoitajat sivuutetaan yhdellä lauseella. Kyllä yhdellä lauseella. Kahden sanan lauseella.

On nimittäin niin, että ilman jopa 350 000 omaishoitajan vaativaa tehtävää hoitavaa henkilöä koko sosiaali- ja terveysjärjestelmä sortuisi.

Tässä pitkään jatkuneessa sote- ja myös vanhuspalveluiden hoitajamitoitusasiassa on omaishoitajat jotenkin unohdettu käytännössä kokonaan. Heidän asemaansa ja mm. tukipalveluita ja mahdollisuuksia vapaapäiviin pitäisi parantaa ja varmistaa. Myös valtakunnalliset kriteerit oli kyllä vaalipuheissa esillä, mutta Rinteen hallitus unohtaa ne tyystin hallitusohjelmassaan.

Omaishoito mainitaan hallitusohjelmassa  siis yhden kerran yhdessä kahden sanan lauseessa. Maassamme on kuitenkin arviolta 350 000 omaishoitotilannetta, joissa läheinen on omaisensa pääasiallinen auttaja. Näistä jopa 60 000 on vaativia ja sitovia. Tästä huolimatta omaishoidon tuki on ja näyttää säilyvän jatkossakin vain harkinnanvaraisena sosiaalipalveluna, jota kunta järjestää määrärahojensa rajoissa. On siis täysin kiinni kunnan halusta, taloudellisesta tilanteesta ja paikallisesta päätöksenteosta saako läheinen omaishoitajantukea. Tilanne kuntarajan takana kilometrin päässä saattaa siis olla aivan erilainen kuin omassa kotikunnassa. Tämä olisi vaatinutkin nyt valtakunnalliset kriteerit ettei ihmisen kotipaikka vaikuttaisi siihen saako ja myös millaista omaishoidon tukea henkilö saa.

Meidän ollessa viime hallituksessa omaishoito oli meillä yhtenä kärkihankkeena. Silloin laitoimme vuosittain 75 miljoonaa omais- ja perhehoitajien jaksamisen tukemiseen vapaiden mahdollistamisen kautta. Tätä työtä olisi pitänyt nyt jatkaa. Mutta SDP:n Antti Rinteen hallitusohjelma ei anna kyllä minkäänlaista arvostusta omaishoitajien arvokkaalle työlle. Tulemmekin varmasti oppositiosta pitämään tätä esillä ja vaatimaan toimia myös omaishoitajien aseman parantamiseksi.

Samaan aikaan myös näyttää siltä, että vanhustenhoidon 0,7-hoitajamitoituskaan ei toteudu demareiden lupaamalla tavalla. Vielä keväällä SDP:n, nyt asian vastuuministerinä aloittanut, Krista Kiuru sanoi, että hoitajamitoitus voidaan säätää yhdellä lausella muutamassa tunnissa. Siis pieni yhden lauseen lisäys lakiin riittäisi.

Nyt kun peruspalveluministerinä Kiuru voisi tuon lauseen itse vaikka tänään tehdä niin hän ei sitä haluakaan sitä tehdä. Varmasti moni hoitoalalla ja myös demareita äänestänyt on pettynyt.

Kello 22.00 ja kohti uutta päivää. Yö toki vielä välissä. Huomenna eduskunnassa alkaa ehkä historiamme ihmeellisemmän hallitusohjelman käsittely. Ilmiöpohjainen se on, mutta ei todellakaan ilmiömäinen. Tästä tulee erikoinen viikko eduskunnassa.

Kommentit