”Ilmiöpohjainen se on, mutta ei todellakaan ilmiömäinen”
Eduskunta aloitti tänään lähes 200 sivuiseksi paisuneen Antti Rinteen hallitusohjelman ruotimisen. Ohjelma rakennettiin mukaan lähteneiden puolueiden tyylin ja tapojen mukaan ilmiöpöydissä, joissa ei tarvinnut antaa talouden realiteettien rajoittaa ajattelua. Syntyikin toiveiden tynnyri vailla rahoituspohjaa ja realismiä. Hallitusohjelmasta kyllä jokainen löytää paljon ja kaikkea kivaa, mieluista ja mukavaakin. Mutta yhtään sen kirjausta ei voi ottaa vielä edes lupauksena asian toteuttamisesta.
Olen teille blogini lukijoille tässä viime päivinä esitellyt näitä ristiriitaisuuksia ja niitä riittää. Eilen Super eli sairaanhoitajien ammattiliitto kertoi myös pettyneensä täydelliseen floppiin hoitajamitoituksessa. Vielä vaalikeskusteluissa SDP lupasi ja kertoi asian olevan hoidettavissa muutamassa tunnissa ja yhdellä lauseella. Nyt kun heillä on valta asia korjata, niin tähän ei olekaan halua. Realiateetit tulivat vastaan mistä muuten vain muuan kokoomus vaalienkin alla piti ääntä ja muistutti. Mutta nyt ministeri Krista Kiuru pitäköön populistisistä puheistaan ja lupauksistaan kiinni. Ja kun ei näytä pitävän niin me kyllä tulemme niistä muistuttamaan. Tässä taisi Kiurun ja SDP:n kohdalla syntyä uusi Suomen ennätys vaalilupausten pettämisessä.
Rinne on sanonut, että vanhustenhoidon hoitajamitoitus tulisi voimaan aikaisintaan vasta vuonna 2025. Siis vasta tämän hallituksen vaalikauden päätyttyä. Olisipa sekin aikalailla härski veto tehdä päätös ja jättää sen seuraukset ja kustannukset tulevan vuonna 2023 aloittavan hallituksen kannettavaksi.
Tuo ennätys hoitajamitoituksen pettämisessä syntyi siis nopeudessa, mutta myös määrässä näyttää Rinteen hallitus tekevän uutta Suomen ennätystä. Vaalilupauksia petetään päivä tahtia ja moni tulee vielä pettymään. Ja nekin mitä ollaan toteuttamassa tehdään velkarahalla tai valtion omaisuutta rajusti myyden. Kyse on siis ei pysyvästä korjauksesta ongelmiin vaan vain hetken paikkauksista, jotka leikataan pois kolmen vuoden määräaikaisen rahoituksen loputtua. Näin tehdään esimerkiksi ammattikoulun lisäopettajien kohdalla, peruskoulun korjaamisessa ja myös uskokaa tai älkää myös varhaiskasvatuksen maksuttomuudessa. Kyllä, ne perheet joilla on 5-vuotias lapsi vuosina 2020-2022 saavat maksuttoman varhaiskasvatuksen, mutta vuodesta 2023 eteenpäin jälleen maksut palaavat. Aikamoista sumutusta ja touhua ja siinä lystissä poltetaan muutaman vuoden käyttötalousmenoihin miljarditolkulla valtion nyt hyvin tuottavaa omaisuutta. SDP hallitus on myymässä siis kruununjalokivemme rahoittaakseen arjen juoksevia menoja ja kalliita vaalilupauksiaan.
Myös oppivelvollisuusiän nostoa ollaan tekemässä. Mutta sekin on jo nyt kohun myötä typistynyt vuoden lisäykseen nykyisestä 17 vuodesta 18 vuoteen. Eli enää ei puhuta siitä, että jokainen nuori saisi toisenasteen tutkinnon vaan malli on tällainen light-versio millä voidaan sanoa, että se tehtiin, kuitenkaan kertomatta, että typistettynä ja ilman todellista ja alkuperäistä tavoitetta.
Huomenna jatkuu hallitusohjelman käsittely. Tänään itse pidin vasta yhden vastauspuheenvuoron ja siinä lähinnä puhuin tuosta hoitajamitouksesta. Huomenna sitten tarkoitus käydä hieman laajemmin läpi tätä talouspuolta ja taloushuolta.
Illalla tänään pidimme vielä Lopen Kokoomuksen pienen kesäkokouksen Pelto-Seppälällä Tiinan vieraana. Hieman ajankohtaisia asioita läpi niin koulupuolelta kuin liikunta- ja tekniseltäkin puolelta. On meillä vaan mainio ja hyvähenkinen porukka. Erittäin onnistunut ja keskusteleva ilta. Sovimme jatkoa vielä syksyyn perinteisen Kesäkokouksemme parissa.