Ollaan #HupparikansanPuolella

Blogi, tiistaina 06.10.2015

Hupparikansan puolella –viikkoa vietetään jälleen tällä viikolla.  Nuorisotyönviikolla nostetaan esille nuorisotyön merkitys ja ennen kaikkea nuoret, mutta myös aikuiset nuorisotyöntekijät. Nuorisotyö antaa nuorille mahdollisuuden muokata omaa tulevaisuuttaan ja on mitä parhainta nuorten vapaa-ajalla tapahtuvaa kasvun ja itsenäistymisen tukemista. Hupparikansalaiset ja sen puolella olevat nuoret ja aikuiset ovat positiivista, aktiivista ja yrittelijästä väkeä. Heillä onkin hyvin suuri asema yhteiskunnassamme, jota mielestäni kuuluu muistaa ja arvostaa. Pienellä panostuksella saadaan paljon aikaan.

12108171_10153691792581670_5312112260942180755_n

Tällä viikolla pukeudutaan huppariin ja ollaan #Hupparikansanpuolella. Nuoristyönviikkoa!

12045379_10153692074731670_799454571358232419_o

Riihimäen Lukio 110 vuotta. Kerran rilulainen, aina rilulainen. Tänään kunnia saada puhua omassa vanhassa lukiossa…

Tarjolla olevat mahdollisuudet nuorisotyöhön ovat erittäin tärkeitä. Näin nuoret pääsevät vaikuttamaan ja osallistumaan keskeisiin ja ajankohtaisiin asioihin. Mahdollisuudet ja puitteet nuorille tekijöille tarjoavat kuntien, järjestöjen ja seurakuntien lisäksi valtio. Nuorten on tärkeää päästä osallistumaan ja näin ollen nuorisotyön kautta edistetään hupparikansan aktiivista kansalaisuutta, vahvistetaan heidän sosiaalisuutta, sekä parannetaan heidän, ja myös samalla maamme tulevaisuuden kasvu- ja elinoloja.

Osallistuminen nuorisotyön edistämiseen ja ylläpitoon on todella toivottua ja monilla on varmasti annettavaa nuorille. Liikuntapalvelut, harrastepaikat kuten skeittirampit, nuorisotalot yms. ja erilaiset kerhot, aktiviteetit tai ihan vain ”hengailu-hetket” yhdessä jonkin porukan kanssa ovat monelle nuorelle jokapäiväisiä. Mielestäni kaikenlainen tekeminen ja etenkin liikkuminen lisää nuorten henkistä, sekä fyysistä hyvinvointia, ja näin ollen vaikuttaa nuorten aktiivisuuteen ja tietotaitotasoon aikuisena. Tämä on kuin tallettaisi rahaa pankkiin.

Tällä viikolla on hyvä itse kunkin hetki antaa aikaa nuorille ja myös nuorisotyölle. Nostetaan samalla myös nuorisotyön kohde ja tekijät eli hupparikansa esille ja herätetään keskustelua nuorisotyön arvosta ja syvemmästä merkityksestä yhteiskunnassa. Sitä sillä on enemmän kuin usein osaamme edes ajatella.

Yksi asia mistä itse olen tällä nuorten viikollakin huolissani on nuorisotakuun resurssit. Niiden riittävyys tulee taata jatkossakin. Nuorisotakuulla on nimittäin saatu paljon aikaan ja autettua useita nuoria. Mutta silläkään ei ole toki pystytty vähentämään työttömien nuorten määrää. Siksi nuorisotakuun toteutuksessa on nyt tarkoitus tiivistää yhteistyötä yritysten, työnantajien, yrittäjäjärjestöjen, alueellisten yrityspalvelujen, kolmannen sektorin sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen kanssa. Lisäksi nuorisotakuuta kehitetään yhteisötakuun suuntaan yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön kanssa. Ja mikä tärkeintä jatkossa vastuu tukea tarvitsevasta nuoresta on yhdellä taholla.

Itse olen ikuisesti kiitollinen oman kotikuntani nuorisotoimelle. Hupparikansan kasvattina haluan jatkossakin olla hupparikansan ja nuorten puolella. Ole sinäkin!

Kello 20.47 ja juuri kämpille. Tänään viimeinen pitkä päivä istunnossa ensi vuoden budjetin lähetekeskustelun parissa. Tänään vielä itse nostin esille huoleni koulu- ja sivistyssektorin isoista leikkauksista, mutta myös lisäpanostukset mitä nyt saamme tälle elintärkeälle sektorille. Itse uskon, että tästäkin selvitään ja toivottavasti uudistukset ja lisäpanostuksetkin vievät asioita oikeaan suuntaan. Oikeusministeriön kohdalla puhuin luvituksia haittaavista ketjutetuista valituksista. Luvituksissa meillä seisoo nyt miljardien investoinnit ja nämä työllistävät myös valtavasti aivan turhaan oikeuslaitostakin. Toivottavasti saamme nyt rajattua näitä valitusoikeuksia ja myös otettua käyttöön kunnolliset valitusmaksut ja myös sitovat käsittelyajat.

Niin ja puhuinhan minä vielä sotaveteraanien kuntoutusrahoista ja myös sotainvalidien kuntoutuksesta ja ns. 10% haitta-asteen miesten ja naisten saamisesta kunnon palveluiden piiriin. Nyt on viimeinen hetki maksaa kunnian velkaa ja näyttää siltä, että saankin viime viikolla tekemälleni esitykselle laajemminkin tukea. Toivottavasti saamme väännettyä nämä nyt vielä kuntoon budjetin eduskuntakäsittelyssä.

Niin ja puolustusvaliokunnasta menin tänään puhumaan oman lukion Riihimäen Lukion 110-vuotisjuhlapäivään. Aiheenani alustuksessani oli Rilulaisesta parlamentaarikoksi – Miten minusta tuli minä. Onnea vielä täälläkin rakkaalle lukiollemme ja niinhän se on, että kerran rilulainen, aina rilulainen. Paljon entisiä opettajiamme oli myös juhlapäivässä aikana ja mikä hienointa upeita nuoria uusia lukiolaisia. Onnea teillekin eteenpäin.

Nyt ajattelin laittaa pitkälleen. Pitkät budjettikeskustelut nyt tältä erää takana ja huomenna asioiden käsittely valiokunnassa ja jaostoissamme jatkuu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit