Olemme osa länttä – Suomi ei ole harmaata vyöhykettä eikä suurvaltojen välissä

Blogi, maanantaina 16.07.2018

Tänään Tasavallan presidentti Sauli Niinistö isännöi yhtä maamme lähihistorian tärkeintä tapaamista. Niinistön johdolla samaan pöytään saadaan kahden maailman suurvallan johtajat kun pitkästä aikaa hienoisen uhittelun ja kilpavarustelun sijaan samaan pöytään saadaan Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

Tapaamisen järjestyminen Suomeen on erinomainen osoitus presidentti Niinistön vahvasta ulkopolitiikasta, mutta myös osoitus hänen hyvistä henkilökohtaisista suhteista niin itään kuin länteenkin. Näin siitäkin huolimatta, että olemme jo EU:hun liittyessämme jättäneet puolueettomuutemme. Valitsimme silloin puolemme ja halusimme olla yhä vahvemmin osa länttä. Myös parikymmentä vuotta jatkunut syvenevä Nato yhteistyö ja nykyinen syvin ja laajin NATO-kumppanuus ovat osaltaan alleviivanneet puoltamme ja arvopohjaamme.

Puheet, että olisimme suurvaltojen välissä harmaata vyöhykettä on vääriä ja myös tarkoitushakuisia. Sellaiset vahvistavat vain Putinin asemaa ja politiikkaa mitä meidän ei missään nimessä tule hyväksyä. Siksi meidän on tärkeä olla ehdottoman tiukkoina Venäjän suuntaan eikä maan toimia ja mm. Krimin valtaamista saa päästää sormienvälistä. Seuraava kohde Putinilla on varmasti jo mielessä.

Mutta tämä ei tarkoita sitä, että Venäjän kanssa ei tulisi käydä neuvotteluja. Totta kai täytyy ja tässä presidentti Sauli Niinistö onkin toiminut osaltaan juurikin sillanrakentajana ja varmasti osaksi juuri siksi Helsinki on myös tämänpäiväisen tapaamisen näyttämönä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on tehnyt koko presidenttikautensa erittäin aktiivista ulkopolitiikkaa. Enää ei ole epäselvyyttä kuka Suomen ulkopolitiikkaa johtaa ja kenen ääni kuuluu. Myös tämä suurvaltojen johtajien tapaaminen alleviivaa tätä. Pääministeri Juha Sipilällä ei ole vierailussa minkäänlaista roolia tai tehtävää vaan kaiken hoitaa presidentti Niinistö. Ulkoministeri Timo Soini sen sijaan tapaa samaan aikaan virkakollegansa osana vierailua.

Mutta Niinistön viime vuosien tapaamislista ja kahdenvälisten neuvotteluiden lista hakee valtion päämiesten sarjassa vertaistaan. Vuonna 2016 Niinistö tapasi ensin kaikkien Baltianmaiden presidentit. Viron presidentti Kersti Kaljulaidin, Latvian presidentti Raimonds Vējonisin ja Liettuan presidentti Dalia Grybauskaitėn jälkeen Niinistö tapasi Iranin presidentti Hassan Ruhanin ja vielä Putinin ja myös Venäjän pääministeri Dmitri Medvedevin.

Viime vuoden tapaamislista oli vielä kovempi. HS listasi, että Niinistö tapasi Niinistö tapasi vuonna 2017 Putinin tapaamisen jälkeen ensi kertaa Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin, sitten uudestaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin myös kolmannen suurvallan presidentti Kiinan Xi Jinpingin tapaaminen kuului viime vuoden ohjelmaa. Lisäksi vielä tapaamiset olivat Japanin pääministerin Shinzō Aben, Puolan presidentin Andrzej Dudan, Italian presidentin Sergio Mattarellan, Kazakstanin presidentin Nursultan Nazarbajevin, Saksan liittopresidentin Frank-Walter Steinmeierin, Britannian prinssi Williamin, Tanskan kuningatar Margareetan, Ruotsin kuningas Kaarle Kustaan, Norjan kuningas Haraldin ja Islannin presidentin Guðni Thorlacius Jóhannessonin kanssa.

Ja tänä vuonna ennen Helsingin Trump-Putin Summit isännöintiä on Niinistö ehtinyt jo toisen presidenttikautensa alkajaisiksi osallistua mm. Naton huippukokoukseen ja Münchenin turvallisuusfoorumiin ja tavata YK:n pääsihteerin António Guterresin, Venäjän ja Yhdysvaltojen asevoimien komentajat sekä EU:n brexit-neuvotteluista vastaavan pääneuvottelija Michel Barnierin.

Recordi pienen maan presidentille on huikea ja kuvaa sitä, että pienikin voi olla tärkeä, kun osaamista ja henkilökohtaiset suhteet ovat kunnossa.

Mitkä ovat todelliset tämänpäiväisen tapaamisen tulokset niin sen aika näyttää. Eikä sitä kannata edes arvioida vain julkisen tiedotustilaisuuden ja todennäköisten Trumpin twiittien kautta. Todellinen vaikutus ja tulos näkyy vasta myöhemmin.

Tänään itsekin Helsingissä ja huomenna Ylellä kommentoimassa tapaamisen antia ja tuloksia. Siis niitä ensi hetken ja ensituntuman tunnelmia.

….

Kello 21.49 ja kämpillä. Tiedotustilaisuudet päättyivät hetkiä sitten Presidentinlinnassa. Suuria uutisia ei päivä tuonut, mutta hyvä, että tapasivat ja avasivat keskusteluja. Kirjoitan aiheesta joku päivä hieman syvemmin. Sen nyt voi todeta, että osan ylläpitämät kauhuskenaariot eivät toteutuneet ja myös vaikeista asioista voitiin keskustella. Uskon, että tästä keskustelut jatkuvat ja toivottavasti myös konkreettisia päätöksiä tätä seuraa.

Huomenna aamusta Ylelle. Aiheena keskusteluissa mikäs muu kuin tämän päivän keskustelut ja niiden anti ja jälkipyykki. Ja sitten jään hieman lomailemaan tänne pääkaupunkiimme.

 

Kommentit