Olavin Linna 40 vuotta: Kotikunnan talous varsin vakaalla perustalla – Väestökehitys toki huolettaa

Blogi, maanantaina 09.12.2019

Ystäväni ja taiteilija Jani Kotrströmin upea taideteos ”Leijona ja Olavin Linna”.

40 vuotta sitten kotikuntani sai uuden kunnantalon. Nykyisin Kuntalana tunnettu vanha ja historiaa paljon sisällään pitävä puutalo sai uusia tehtäviä, kun kunnanjohtaja Olavi Sampon johdolla Loppi sai uuden punatiilisen kunnantalon.

Lopen kirkonkylän arkkitehtuurin punaisena lankana on ollut kunnanvaakunan punaisen mukaisesti punatiili. Se on vahvasti esillä niin kirkossa, vanhassa Säästöpankin talossa, kunnantalossa, vanhimmissa keskusta-alueen kerrostaloissa, Osuuspankin pankkitalossa, K-Marketissa, Lopen kirjastossa ja viimeksi itse sain huolehtia perinteen jatkumisesta, kun Jatke rakensi kirkon läheisyyteen uusimman kerrostalomme. Pidin silloin itse kiinni siitä, että vanha punatiili on myös tässä talossa vahvasti esillä. Raudan väriä.

Kunnantalon siis suunnitteli Suunnittelu- ja arkkitehtitoimisto Mikkola & Lehtiluoto ja arkkitehtinä toimi Pentti Lehtiluoto. Kerrosalaltaan 3433m2 suuruinen Olavin linna oli aikalaisen lehtijutun mukaan ”edustava ja edullinen”. Uusi talo maksoi silloin 5 miljoonaa mummon markkaa. Ja peruskiven muuraukseen osallistui myös itse maaherra Valdemar Sandelin ja talon vihki sisäministeri Eino Uusitalo alkuvuodesta 1980.

Ensimmäinen valtuuston kokous uudessa kunnantalossa pidettiin jo syksyllä 26.9.1979 ja tänään 9.12.2019 pidimme samassa salissa 40-vuotisjuhlakokouksen ja hyväksyimme myös ensi vuoden 2020 Lopen kunnan talousarvion.

Mutta sitä ennen siis pieni juhlahetki. Timotei kuoro esiintyi ja paljastimme juhlavuoden muistoksi kunnantalon seinälle loppilaisen valokuvataiteilija Vilja Tammisen Valkoinen hevostaideteoksen. Ja totta kai kuntalaisille ja kokousväelle oli tarjolla myös kakkukahvit.

Juhallisuuksien jälkeen sitten joulukuun budjettikokous. Kuntamme ensi vuoden budjetti hyväksyttiin reilusti ylijäämäisenä. Olemme pitkään tehneet Lopella määrätietoista työtä, että talous pysyy kunnossa ja terveenä ja nytkin samaan aikaan, kun monet kunnat painivat vaikeiden taloushaasteiden kanssa niin me pystymme Lopella jatkamaan terveen talouden pidon luvuilla. Olemme muuten kuitenkin samaan aikaan laittaneet kuntoon käytännössä kaikki isot koulumme, panostaneet myös kyläkouluihin, rakentaneet kolme uutta päiväkotia, tehneet merkittäviä liikuntasatsauksia jne. Ja nyt myös tänään vahvistimme jälleen peruspalveluitamme palkkaamalla mm. vanhustenhoitoon jälleen kolme uutta hoitajaa ja myös yhden sairaanhoitajan lisää ja valtuusto päätti myös palkata kuntaan toisen liikunnanohjaajan äänestyksen jälkeen. Korotimme myös peruskoulun oppilaskohtaista oppimateriaalihintaan noin 50 eurolla jokaista oppilasta kohden jne. Eikä muuten palvelumme millään saralla tule ensi vuonna heikkenemään vaan päinvastoin pystymme hieman jopa lisää moneen satsaamaan.

Hyvässä yhteishengessä jälleen tänään päätökset saatiin tehtyä. Muutamista asioista demokratian pelisääntöjen mukaan äänestimme ja nyt plussalle jäävä talousarvio on hyväksytty. Olen enemmän kuin tyytyväinen ja iloinen hyvästä yhteistyöstä ja myös siitä, että muutamia parannuksia vielä syntyi kunnanhallituksen esitykseen ja nekin laajasti eri puolueiden yhteistyöllä ja tuella. Yhdessä siis Lopen hyväksi.

Tässä vielä hieman lisää kuvia tältä päivältä ja myös 40 vuoden takaa. Tässä kuvassa kiitän nuorisovaltuutettuja Venla Hatakan johdolla päättyvästä kaudesta. Mustavalkokuvissa mm. vuoden 1979 Lopen kunnanhallitus ja kunnanvaltuusto. Ja myös hieman ihan tuoreita kuvia siitä miltä talo valmistuttuaan näytti ja mitä Riihimäen Sanomat mm. vihkiäisistä kirjoitti.

Johdin tänään kokouksen kunnantalon vihkiäisissä Lopen Säästöpankin kunnalle lahjaksi antamalla 40 vuotta vanhalla hienolla nuijalla.

Taiteilija Vilja Tammisen upea taideteos valkeasta hevosesta ja tytöstä jää valtuustosaliin muistoksi tästä 40-vuotisjuhlasta.

Nyt jo ilta. Pitkä päivä paketissa. Huomenna paluu eduskuntaan ja ei oikein tahdo enää edes näillä vuosilla tietää mitä siellä seuraavana päivänä tapahtuu. Todella huolestunut olen nyt maamme suunnasta ja myös tilanteesta. Toivottavasti pian laiva saadaan jälleen vakaaksi ja kohti tyynempia ulappia.

Ai ei aikaisin aloitettu. Tässä kunnanjohtaja Olavi Sampon sylissä niihin aikoihin kun kunnantaloamme suunniteltiin.

Tässä vanha kunnantalo eli nykyinen Kuntala. Toivottavasti joskus saamme sen vielä palautettua myös tähän alkuperäiseen ulkoasuun.

Ja vielä muutama vanha lehtileike lisää Helge Joutsin kokoelmista vuodelta 1979, kun uusi kunnantalo valmistui.

Ensimmäinen valtuuston kokous pidettiin uudessa kunnantalossa 26.9.1979.

Seppä Ilmari Friman lahjoitti kunnantalon pihamaalle Jätinkorven Leijonan. Tänään se ehkä tunnetaan paremmin Lopen Leijonana. Leijona tuotiin kunnantalon pihalle 13.6.1979

Uusi kunnantalo oli koko kunnan ylpeys. Launoslainen Elma Mäenpää kasvatti uudelle kunnantalolle upean fiikuksen. Lahjoitusta vastaanottamassa Olavi Sampo.

Kommentit