Kansanedustajaehdokas Timo Heinosen Oikea Suunta 2007 –talousseminaari keräsi vahvan osanoton. Vanajanlinnassa perjantaina järjestettyyn seminaariin myytiin lähes 80 lippua ja päivän aikana kuultiin neljä erilaista alustusta ajankohtaisista asioista Suomen huipulta. Mm. entinen valtiovarainministeri Iiro Viinanen oli tutussa viinasmaisessa iskussaan. Kansanedustajaehdokas Timo Heinonen korosti omassa avauspuheenvuorossaan erityisesti työn merkitystä suomalaiselle yhteiskunnalle.
– Olen enemmän kuin tyytyväinen seminaariimme. Mukana olleetkin olivat tyytyväisiä ja saimme paljon kiitoksia tapahtumasta, totesi Timo Heinonen itse ja lupasi kampanjansa jatkuvan tulevaisuudessakin asialinjalla.
Työllisyyteen panostettava
Timo Heinonen muistutti, että seuraavan 15 vuoden aikana puolet työikäisistä poistuu työmarkkinoilta ja vuonna 2030 lasketaan joka neljännen kansalaisen olevan yli 65-vuotias ja suhteellisesti vielä nopeammin kasvavat vanhimmat ikäluokat. Tämä luo suomalaiselle yhteiskunnalle suuren haasteen paikan. Mutta monessa mielessä senioriväestö luo myös mahdollisuuksia.
– On kuitenkin vain kylmä fakta, että nykyisellä alle 70 % työllisyydellä emme pärjää. Eilisen Helsingin Sanomien mukaan marraskuussa työllisyysaste oli 68,8. Eli vain 1,3 prosenttia vuotta aiempaa enemmän. On laskettu, että 75% työllisyys on ehto, jos haluamme tarjota ne palvelut mihin Suomessa on totuttu, totesi Heinonen ja listasi muutaman tärkeän toimen tilanteen korjaamiseksi.
-Talouskasvun ja työllisyyden edistämiseksi on jatkettava siis tuloveron määrätietoista alentamista. Veronalennukset parantavat ihmisten ostovoimaa ja näin syntyy uusia työpaikkoja. Lisäksi palvelualojen työpaikkojen syntymistä pitää helpottaa mm. alentamalla työn teettämisen sivukuluja ja yrittäjätuloa on edelleen verotettava vain yhdenkertaisesti.
Perintöverosta aika luopua
Lisäksi Heinonen nosti esille suomalaisen yrittäjyyden yhden suurimmista haasteista. Lähivuosien aikana nimittäin 40 000 yrittäjää siirtyy eläkkeelle ja tämän hetken tiedon mukaan vain noin joka viides pystyy suorittamaan onnistuneen sukupolvenvaihdoksen. Kokonaan lopettavien yritysten määrä on kokonaismäärästä noin 40 prosenttia.
– En ymmärrä miksi tällaisen yrittäjyyden voimavaran annettaisiin nyt valua hukkaan. Näiden ongelmien ratkaisemiseksi tarvitaan erilaisia uudistuksia, joista perheyrityksille ajankohtaisin on yritysvarallisuuden perintöverosta luopuminen. Perintövero rasittaa nimenomaan perheyrityksiä, eikä vastaavaa rasitetta ole muilla yrityksillä. Tämä uudistus tulisi toteuttaa mahdollisimman pikaisesti niin, että yritykset voivat valmistautua muutoksiin muutamien vuosien siirtymäajalla. Perintöverosta luopuminen mahdollistaisi yrityksissä sukupolven vaihdokset ja yrittäjyyden jatkumisen, totesi Heinonen.
Hämeen matkailulla menee hyvin
Oikea Suunta 2007 -seminaarin avasi virallisesti Vanajanlinna Oy:n toimitusjohtaja Pekka Vihma. Hämeen Matkailun hallituksen puheenjohtajana Vihma kertoi seminaariyleisölle mm. Hämeen matkailun nykytilasta ja lupasi lisää tietoa ja numeroita hyvin jatkuneesta kehityksestä alkavalla viikolla. Vihman jälkeen mm. entinen kansanedustaja ja valtiovarainministeri Iiro Viinanen tarkasteli Suomen nykymenoa konkarin silmin ja puhui 2000-luvun haasteistakin.
– Mikä on se päätös minkä maamme nykyinen hallitus on tehnyt talouden myönteisen kehittymisen eteen? kyseli Iiro Viinanen ja vastasi itse, että sellaista päätöstä ei ole tehty. Myönteinen kehitys ei ole maamme nykyhallituksen ansiota, vaikkei veronkevennystenkään merkitystä kuitenkaan saa aliarvioida.
Veronkevennyskehujen lisäksi ei nykyhallitus Viinaselta muusta pisteitä saanutkaan. Viinasen mukaan tämä hallitus perustaa jokaiseen asiaan aina työryhmän ja asettaa selvitysmiehen, mutta päätöksentekokykyä ei löydy.
– Sen sijaan punamultahallitus on tosin tukahduttanut kaiken kehityksen. Nyt jaetaan aluepoliittisia etuja keskustan toivomuksesta ja estetään työelämän muutoksia demarien vastatoivomuksena. Hymistellään eikä haluta tehdä mitään. Lisäksi kolmikanta on lukkiuttanut työelämän uudistukset kokonaan, laukoi Viinanen tuttuun viinasmaiseen tyyliinsä.
Suomen talouden ja yhteiskunnan 1990-luvun laman syvimpinä hetkinä pelastanut Iiro Viinanen peräsikin nyt maamme hallituksella mm. aktiivista valtionvelanmaksua.
-Valtion velanmaksun aika olisi nyt kun taloudessa menee hyvin ja tämän jälkeen korkokulujen säästön myötä säästyisi myöhemmin jopa 2,3 miljardia euroa mm. väestönikärakenteen muutoksen tuomiin haasteisiin, neuvoi kokenut talousmies nykypäättäjiä.
Julkkisehdokkaille ei
Samalla Iiro Viinanen otti kantaa myös tämän päivän politiikan nykytilanteeseen. Viinanen kummasteli sitä, että ehdokkaiksi houkutellaan nyrkkeilijöitä, näyttelijöitä, laulajia ja muita julkisuuden henkilöitä – ilman minkäänlaista poliittista kokemusta.
– Ihmettelen tällaisia ”misukoita”, jotka vain esittelevät vaatteitaan lehdissä, mutta mitään muuta sanottavaa heillä ei sitten olekaan, totesi Viinanen ja jatkoi: – Ei nämä julkkisehdokkaat ajattele pennin vertaa millä pärjäämme 10 vuoden päästä.
Samalla osansa sai myös kansanedustajat jotka ovat lööpeissä vain tekstiviestierojen, syrjähyppyjen ja muiden kohujen kautta, mutta eivät poliittisten tekojensa myötä.
-Itse arvostan enemminkin Jan Vapaavuoren tapaisia kansanedustajia. He ovat julkisuudessa vain asioiden kautta, päätti Viinanen puheensa.
Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala alentaisi sähkönveroa
Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n, johtaja Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala kantoi huolta Suomen teollisuuden kilpailukyvyn säilymisestä. Tärkeänä asiana Kylä-Harakka-Ruonala näkikin sähköveron alentamisen teollisuuden kilpailukyvyn säilyttämiseksi ensi vaalikaudella.
– Energia on hyvinvointia, mutta myös kovaa valtapolitiikkaa. EU on täysin riippuvainen maakaasun- ja öljyntuonnista ja 25 seuraavan vuoden aikana energian tarve yli tuplaantuu. Hiilidioksidipäästöt taas kasvavat energian kasvun myötä. Tässä on suuri haaste, totesi EK:n Tellervo Kylä-Harakka-Ruonala Vanajanlinnassa.
Timo Heinosen Oikea Suunta 2007 seminaarissa puhuivat myös presidentti Martti Ahtisaaren entinen lehdistöpäällikkö Jussi Lähde politiikan ja talouden kielestä ja Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jan Vapaavuori pääkaupunkiseudun haasteista ja mahdollisuuksista.
– Kun pääkaupunkiseudun kaupungit eivät halua yhdistyä Helsinkiin niin tärkeää on nyt vahva yhteistyö. Onneksi nyt yhteinen linja onkin löytymässä mm. yhteiseen asunto-ohjelmaan, maankäyttöohjelmaan ja jopa yhteiseen liikennejärjestelmään, totesi Jan Vapaavuori.
– Kestävän kehityksen turvaamiseksi Helsingin on kuitenkin hoidettava itse leijonan osa tarvitsemastaan työvoiman saannin turvaamisesta. Tämä vaatii runsaasti uutta asuntorakentamista, totesi kansanedustajanakin toimiva Jan Vapaavuori ja viittasi puheessaan myös Sipoo-kiistaan.
Jyrki Katainen Hämeessä laskiaistiistaina
Timo Heinosen eduskuntavaalikampanja jatkuu tästä eteenpäin kiihtyvällä tahdilla kohti maaliskuun 18. päivänä koittavaa vaalipäivää. Heinonen tulee kiertämään kampanjansa aikana kaikki vaalipiirin kunnat, osallistumaan kymmeniin eri paneeleihin, puhetilaisuuksiin ja toritapahtumiin ja tekemään kaksi laajempaa roadshow-päivää.
– Sauli Niinistön Häme-päivä on Ystävänpäivä 14.2. ja silloin kierrän hänen kanssaan Päijät-Hämeessä koko päivän. Puheenjohtaja Jyrki Katainen keskittyy sitten viikkoa myöhemmin laskiaistiistaina 20.2. Kanta-Hämeen kuntiin. Kierros lähtee liikkeelle meidän vaalikahvilalta Riihimäeltä ja etenemme sitten kolmiossa Riihimäki-Forssa-Hämeenlinna. Tarkempi aikataulu julkaistaan lähempänä ajankohtaa, kertoi Timo Heinonen ja toivotti kaikki kiinnostuneet mukaan kiertueelle.
Heinosen kampanjan etenemistä voi seurata myös internetissä osoitteessa www.timoheinonen.fi, missä on mahdollista myös liittyä Heinosen jo kohta 400 hengen tukiryhmään.