Kokoomus ja keskusta virittelevät yhteistyötä

Uutiset, lauantaina 13.01.2007

SAK:n ja SDP yhteinen vaalikampanja herätti liikkeelle jälleen myös keskustelun keskusta-oikeistolaisten puolueiden yhteistyöstä. Kokoomuslainen EU-edustaja Alexander Stubb ehdotti ensivaiheessa yhteistyötä ja tämän myötä mahdollisesti jopa puolueiden yhdistymistä. Yhteistyöesitys saisikin tuoreeltaan hyvin myönteisen vastaanoton ja kantaa asiaan ottivat useat porvaripuolueiden edustajat.

Sanomalehti Keski-Suomalaisessa julkaistun artikkelin mukaan Alexander Stubbin mielestä Keskustan ja Kokoomuksen tulisi nyt voimistaa yhteistyötään. Stubb näkee puolueiden tavoitteissa paljon yhteistä kuten työreformin, globalisaatioraportin ja markkinatalouden kannattamisen ja lehden mukaan Kokoomuksessa onkin nyt kova into saada aikaan vastaava porvariyhteistyötä, joka toteutui tasavallan presidentin vaaleissa viime talvena. Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jyri Häkämies toistikin jälleen kerran kiitokset keskustalaisille siitä rehdistä vaalityöstä, jonka nämä tekivät Kokoomuksen ehdokkaan Sauli Niinistön puolesta presidentinvaalien toisella kierroksella.

Keskustan Mikko Alkio täysillä mukana

EU-edustaja Alexander Stubbin esitys sai muutenkin myönteisen vastaanoton ja mm. pääministeri Matti Vanhasen talouspoliittinen neuvonantaja Mikko Alkio vastasi huutoon. Alkio ehdotti keskustan ja kokoomuksen välille ohjelmallista keskustelua ja yhteistyötä ennen maaliskuun eduskuntavaaleja. Keskustan Mikko Alkio kysyikin, että tyytyykö parlamentaarista enemmistöä nauttiva ei-sosialistinen rintama pelkästään vain katselemaan sivusta, kun SAK ja osa demarivetoista STTK:ta on ryhtynyt SDP:n kampanjaveturiksi? Mikko Alkion mukaan ay-liikkeen sotkeutuminen valtiollisiin vaaleihin murentaa sekä kolmikannan uskottavuutta että parlamentarismin ja työmarkkinajärjestöjen suhdetta.

– Yhteiskunnallisten uudistusten pysähtyminen ja rakenteiden jähmettyminen on suurin uhka opiskelijoiden, palkansaajien, yrittäjien ja eläkeläisten hyvinvoinnille. Mielestäni vaalien alla on käytävä myös avointa keskustelua puolueiden ohjelmallisista tavoitteista. Kun SDP ei näytä olevan valmis jatkamaan uudistuspolitiikkaa, on Keskustan ja kokoomuksen tiivistettävä ohjelmallista keskustelua Suomen suunnasta, kirjoitti keskustan Mikko Alkio kotisivuillaan.

Paula Risikko toivoi sinivihreää yhteistyötä

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Paula Risikko liittyi myös heti tuoreeltaan koko ajan kasvavaan keskustan ja kokoomuksen välisen yhteistyön kannattajien joukkoon.

– SDP:n ja SAK:n ryhmittyessä yhtenäiseksi vaaliorganisaatioksi on myös keskustaoikeistolaisten puolueiden syytä tiivistää omaa yhteistyötään, Risikko esitti ja muistutti samalla, että valtaosa keskustan ja kokoomuksen nyt ehdolla olevista kansanedustajaehdokkaita toivoo ensisijaisesti keskusta-oikeistolaista hallituspohjaa seuraavien vaalien jälkeen.

– Keskusta ja kokoomus suhtautuvat suomalaisen yhteiskunnan uudistamiseen maltillisesti, mutta määrätietoisesti, kun taas SDP:n ja SAK:n muodostama ”suurpuolue” on leimallisesti konservatiivinen sekä muutoshaluton, Paula Risikko totesi.

Myös Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jyri Häkämies piti esitystä keskusta-oikeistolaisten puolueiden yhteistyöstä erittäin myönteisenä.

– Kokoomuksen ja Keskustan välinen sinivihreäyhteistyö tulee entistäkin tärkeämmäksi kun SDP ja SAK ovat liittoutuneet yhtenäiseksi vaaliorganisaatioksi. Ei voi olla oikein, että vasemmiston kokonaiskannatuksen laskiessa pääministeri tulee keskiviivan vasemmalta puolelta.

Häkämiehen tapaan Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli piti yhteistyöesitystä kannatettava.

Kommentit