Nyt on kansalaistalkoiden paikka. Syödään ja juodaan suomalaista – tuetaan kotimaista ruoantuotantoa vaikeassakin tilanteessa.

Blogi, perjantaina 08.08.2014

Venäjä asetti tuontikieltoon kaikki hedelmät, kasvikset, lihan, kalan sekä maito- ja meijerituotteet Yhdysvalloista, Euroopan unionista, Australiasta, Kanadasta ja Norjasta. 

Tuontikielto iskee erittäin kovalla kädellä juuri Suomeen. Elintarviketeollisuusliiton mukaan Suomen elintarvikkeiden viennistä neljännes meni ennen pakotteita Venäjälle. Suurin viejäyritys oli Valio, joka vei Venäjälle maitotuotteita. Valio vei Venäjälle noin 250:tä eri Suomessa valmistettua tuotetta ja yhtiön liikevaihto Venäjältä oli 378 miljoonaa euroa. Se toi tuhansille suomalaisille työtä niin meijereissä kuin maitotiloillakin. Pian pakotteiden tultua julki Valio kertoi mittavista YT-neuvotteluista ja tuotantojen alasajosta. Monen työntekijän tilanne on epävarma ja myös maatiloilla ollaan huolestuneita. Ja esimerkkejä on monia muitakin yrityksiä ja ruokatuotteita.

Normaalissa tilanteessa 10 euron kotimainen lisäostos kuukaudessa tuo ruokaketjuun 10 000 uutta työpaikkaa. Nyt voimme samalla lisäpanostuksella turvata uhattuna olevia suomalaisia työpaikkoja ja tukea hienoa suomalaista ruoantuotantoa.

Me ajattelin parin kolleegan kanssa, että nyt on aika kansalaistalkoiden. Jaana Pelkosen ja Heikki Auton kanssa loimme kampanjan. Ota haaste vastaan ja Syödään ja juodaan nyt suomalaista. Autetaan suomalainen ruoantuotanto ja työpaikat yli vaikea tilanteen.

Mukaan kampanjaan voi osallistua toimimalla kaupassa näin ja toki myös voitte liittyä FB-ryhmäänkin

Kello 22.13 ja tänään iltaa tiimin kanssa elokuun palaverissa. On ollut hieno huomata kuinka mukaan on tullut koko ajan uutta väkeä ja myös kaikki vanhat tai entiset ovat jatkaneet. Ilman tällaista tiimiä ja tukea ei tällaisia kampanjoita siis tehtäisi. Kyse siis tulevasta vuoden 2015 eduskuntavaalikampanjastani. Sen suunnittelu jo pitkällä, vaikka nyt todellakin muut asiat ovat mielessä päälimmäisenä.

Tänään illalla saimme kutsun ylimääräiseen ulkoasiainvaliokunnan kokoukseen. Venäjän vastapakotteet iskevät kovalla kädellä meille ja tämä asia eduskunnassa kuuluu meille. Nyt on syytä katsoa tarkkaan miten tilanne kehittyy ja mitä kaikkia vaikutuksia tilanteella on. Minusta on kuitenkin jo nyt päivän selvää, että valtiovarainministeri Antti Rinteen VM:n budjettiesitykseltä on jo nyt pohja pois ja se vaatii korjauksia todennäköisesti jo heti riihessä.

Muutenkin Rinteen yksin tekemä budjettirunko on erikoinen. SDP:n puheenjohtaja leikkaisi entisestään mm. varoja opetuksesta ja myös maamme puolustuksesta hän olisi valmis leikkaamaan. Olemme nyt vieneet läpi historian suurimman rakenneuudistuksen puolustusvoimissa ja sektori on säästänyt enemmän kuin mikään muu. Jos SDP:n ajamat lisäleikkaukset nyt toteutuvat niin olemme hyvin lähellä tilannetta, että joudumme myöntämään, että puolustusvoimilla ei ole mahdollisuutta enää taata koko maan puolustusta. Joudumme siis todennäköisesti hyvinkin pian luopumaan puolustuspolitiikkamme kulmakivistä. Itse toivon, että enemmistö olisi nyt toista mieltä ja etenisimme yhdessä sovitulla tavalla. 

Myös lisäleikkaukset sivistystoimeen ovat kova kolaus ja myös sovittua suuremmat korotukset polttoaineveroon ja sähköveroon iskevät kovalla kädellä jokaisen suomalaisen arkeen. En ymmärrä miksi tällaisia toimia SDP ja Rinne nyt haluavat.

Sen sijaan nyt olisi verojen kiristämisen sijaan tärkeään etsiä keinoja kasvun tukemiseksi ja maamme kilpailukyvyn parantamiseksi. Näihin kysymyksiin on siis syytä palata jo eduskuntaryhmämme kokouksen jälkeen hallituksen budjettiriihessä.

Huomenna sitten Häme-päivää. Ben Zyskowiczin kanssa jatkamme kesäkiertuetta. 

Kommentit