Ne eivät ole vain valkoisia viivoja.

Blogi, torstaina 07.08.2014

Tänään ja tällä viikolla taas kymmenettuhannet koululaiset suuntaavat kesälomien jälkeen koulutielle. Iso joukko jälleen ihan ensimmäistä kertaakin. Ekaluokkalaisia siis paljon koulutiellä, mutta varmasti myös todella innokkaita pieniä koululaisia muitakin. Liikennesäännöt ja turvallinen koulutie on käyty varmasti läpi kaikissa kodeissa. Mutta siitä huolimatta nyt on syytä olla tienpäällä normaaliakin valppaampana. Into voi olla niin kova, että myös ne opit ja vinkit ja liikkennesäännötkin voivat unohtua. Tienpiennarta juokseva orava tai iso traktori voi viedä kaiken pienen huomion ja silloin meiltä autoilijoilta vaaditaan entistä enemmän. Toivottavasti olemme siihen valmiita ja muistamme olla erityisen tarkkoina koulujen läheisyydessä mutta myös muutenkin kouluteiden varsilla.

Ja jälleen kerran on hyvä itseäkin muistuttaa, että valkoinen maali tienpinnassa ei ole mitä tahansa maalia. Vaan se on suojatien maalia. Tehdään siis suojatiestä jälleen nimensä veroinen.

Hyvää kouluvuotta kaikille koululaisille ja myös opettajille ja koulujen muulle henkilökunnalle. Näitä ensimmäisiä koulupäivä muistelen aina kaiholla omilta opettaja-ajoiltani. Hienoja hetkiä.

Riihimäen seudun kokoomuslaiset Marskin Majalle.

Tänään olen kutsunut Riihimäen seudun kokoomuslaiset valtuutetut yhteiseen iltaan Lopelle Marsalkka Mannerheimin Metsästysmajalle. Paikalle siis tulossa Hausjärven, Lopen ja Riihimäen valtuutetut ja myös muut valtuustoryhmien jäsenet. Hieman tarkoitus käydä läpi lainvaatiman kuntaliitosselvityksen tilannetta ja sitä onko asiassa haluja ja valmiutta edetä varsinaiseen sopimustyöhön. Lopullisesti liitoksesta päätettäisiin vasta tämän jälkeen kun kaikki on selvitetty ja neuvoteltu. Eli tuo valtuustojen päätös siis vasta myöhemmin suuntaan tai toiseen.

Itse olen lähestynyt tätä kysymystä koko ajan palveluiden näkökulmasta. Minulle Loppi on Loppi aina ja uskon, että tulevaisuudessakin menen Hausjärvelle niin kuin nyt menen Renkoonkin vaikka Hämeenlinnaanhan hallinnollisesti se jo kuuluu. Ja olen varma, että Riihimäki on jatkossakin Riihimäki kutakuinkin nykykokoisena puheessa ja arjessa. Mutta nyt siis tärkeintä selvittää se miten voimme taata tällä alueella hyvät ja laadukkaat peruspalvelut tulevaisuudessakin. Tarvitsemme Riihimäkeä ja yhteistyötä joka tapauksessa jo piankin lukio-opetuksen turvaamiseksi maalaiskunnissa. Ja myös terveydenhoidossa ja sosiaalitoimessa valtakunnallinen Sote-uudistus tekee muutoksia puolestamme. Onkin syytä pohtia nyt sitä miten tämä Hämeen vahviten kasvava alue pärjää tulevaisuudessa. Ja miten voimme turvata kaikki arjen tärkeimmät palvelut jatkossakin niin Lopella, Hausjärvellä kuin Riihimäelläkin. Ja osan vaativimmista ja harvemmin käytettävistä palveluista edes seutukunnalla.

Tästä tänään keskustelemme. Ja alleviivaan nyt vielä täälläkin, että jokainen tekee tällaisessakin asiassa meillä itse päätöksensä. Mitä mieltä tulevaisuudesta siis on.

Kello 22.39 ja hetki sitten järvenrantaan takaisin. Tai siis toisen järven rannasta tänne oman järven rantaan. Tänään siis pitkän päivän ilta seutukunnan kokoomuslaisten kanssa Marsalkka Mannerheimin Metsästysmajalla. Halusin kutsua naapurikuntien kokoomuslaiset valtuutetut yhteiseen työillanviettoon Lopen valtuutettujen kanssa. Marskin Majalla olikin hyvä puheensorina koko illan ja hienoa miten hyvä yhteishenki ja keskustelu vaikka osasta asioista hieman erilaisiakin mielipiteitä oli. Mutta arvokasta se, että keskustelussa arvostettiin ja kunnioitettiin kaikkien mielipiteitä ja jokainen sai tuoda omat ajatuksensa yhteiseen pöytään. 

Majan Herrat olivat jälleen loihtineet hyvät ruuat illallispöytään ja köyhät ritarit sopivat hyvin meille kuntatalouden kanssa painiville jälkiruuaksi päätöskahvilla. Oli hieno jälleen saada käyttää Marskin Majaa ja myös esitellä kotikuntani hienointa nähtävyyttä.

Mutta asiat etenevät ja sovimme jo uudenkin palaverin. Seuraavaksi pidämme Lopen Kokoomuksen perinteisen Kesäkokouksen ja samoja teemoja ja aiheita esillä sielläkin. Kokoomuslaiset siis seuratkaapa FB-sivua ja Lopen Kokoomuksen nettisivujakin. Päivä yritetään löytää jo huomenissa kalentereihin.

….

Antti Rinteen Budjettisotku kasvoi

Tänään VM julkisti Antti Rinteen oman budjettiesityksen sivuillaan. Esitys ei ehtinyt olla kuin hetken esillä kun se vähin äänin vedettiin julkisuudesta pois. STT kertoi, että esityksen virheitä korjataan. Myöhemmin esitys tuli julki ja ainakin poliisien määrärahoja oli jouduttu korjaamaan. Ja pahaa pelkään, että Venäjän ja Ukrainan kiristyvä kriisi pakottaa vielä avaamaan pakettia enemmänkin. Talouden tulopuoli ja kasvu voi vielä sakata pahan kerran ja hieman erikoista onkin, että valtiovarainministeri rakensi oman henkilökohtaisen esityksensä sen olettaman varaan, että Venäjän ja EU:n pakotteilla ja vastapakotteilla ei olisi mitää vaikutuksia talouteemme. No toivotaan, että orastava talouskasvu ei nyt kokonaan taitu. Mutta illalla vielä keskustelin hyvän kahdenkeskisen keskustelun erään suuremman yritysjohtajan ja omistajan kanssa ja hän oli erittäin huolestunut. Pakotteet iskevät kovalla kädellä lähes kaikkeen.

Samaan aikaan olemme täällä Hämeessä seuranneet huolestuneena Venäjän pakotteiden vaikutuksia tänne myös maitotiloille. Venäjä asetti tuontikieltoon kaikki meijerituotteet ja se tarkoittaa 20% lovea mm. Valion liikevaihtoon vuositasolla jos ei korvaavaa kauppaa löydetä. Ja huolestuneena olemme odottaneet uutisia ja tietoja myös Valion Riihimäen Herajoen Meijerin uudisrakentamisesta. Tämän tiedon mukaan hanke etenee vaikka se onkin pääasiassa suunniteltu juuri Venäjälle menevien tuotteiden valmistukseen. Korvaavia kauppoja siis toivottavasti löytyy.

Venäjän vastapakotteet siis iskevät todella kovaa Suomeen. Eri arvioiden mukaan olemme EU:ssa 5-6 pahiten kärsivän maan joukossa. Tasavallan Presidentti totesi minusta hyvin ja oikein, että EU:n ja muiden jäsenmaiden tulee olla nyt vuorostaan solidaarisia meitä kohtaan jos ja kun pakotteet iskevät meille poikkeuksellisen rajusti. Ratkaisu siis kompensaatioon pitää juuri löytää EU:n sisällä. Suoraan emme voi Venäjän kanssa asiassa toimia kun olemme EU:n kanssa jo heille pakotteita olleet määräämässä. Ja niin vain pitää nyt toimia vaikka se iskeekin Suomeen kovaa. Emme voi hyväksyä toisen itsenäisen maan koskemattomuuden loukkaamista emmekä sitä, että siviilikonekin ammuttiin alas. Tilanne on vakava.

Huomenna asian parissa uusi päivä. Minusta hyvä, että ministeri Lenita Toivakka kertoi tänään pakoteasiat ja niiden vaikutukset tai vaikutusarvioinnit eduskunnan talousvaliokunnalle. Ja hyvä, että myös pääministeri Alexander Stubb haluaa käydä tilannetta avoimesti läpi julkisessa tiedonannossa ja keskustelussa eduskunnan suuressa salissa. Näin asioita pitää hoitaa. Ja hyvä, että kaikki tieto on saatavilla ja myös eduskunnan käytettävissä valiokunnissa ja myös avoimessa istunnossakin.

 

 

Kommentit