Kaveripäivä Lopen Ampumaradalla. Jahtikausi tulossa.

Blogi, keskiviikkona 06.08.2014

Tänään oli sopiva välipäivä pitää kaveripäivä Lopen Ampumaralla. RKP:n puheenjohtajalla ja puolustusministeri Carl Haglundilla oli sopiva rako ennen budjetin hallituksen käsittelyä ja myös minulla yksi vapaapäivä. Sen päätimme käyttää yhteisen harrastuksemme ammunnan parissa. Oikeastaan tähdäten kohti tulevaa metsästyskautta. Olikin mukava hieman treenata enemmän hirveä ja myös ampua liikkuvaa. Ja sitten hauska parituntinen haulikon kanssa mm. uudella Lopen Ampumaradan Compact-radalla.

Lopuksi vielä halusin viedä ministerin syömään ja mikäs muu sopisi Lopella paremmin siihen kuin Marskin Maja. Majan Herrat olivat jälleen tehneet mukavan kevyen päivällisen hellepäivään ja ruuan ääressä sitten jo hieman työasioitakin. Budjettiriihestä näyttää tulevan työläs ja paljon meitä tulee työllistämään myös Ukrainan kriisikin. Ministeriä sen toimen kautta ja minua sitten puolustusvaliokunnassa ja ennen ulkoasiainvaliokunnassa.

Mutta mukava päivä ja kiitos vielä Karille, Raimolle, Esalle ja Pekalle. Treeni teki hyvää ja yritetään ehtiä joku päivä vielä uudestaankin. 

Laaja puolustusselvitys paikallaan.

Minusta on hyvä, että presidentti ja hallitus päättivät heinäkuussa laajan selvityksen tekemistä turvallisuusyhteistyöstä. Pääministeri Alexander Stubb totesi hyvin, että ”on erittäin tärkeää tarkastella ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa ei joko tai vaan sekä että -kysymyksenä, laajasti kaikkien instituutioiden kautta”. Olen täysin samaa mieltä. Ja itse toivon, että olisi myös rohkeutta tehdä neutraali selvitys Natostakin. Mitä hyvää ja mitä huonoa se voisia tuoda. 

Varmasti tilanne muuttuu myös siinäkin tilanteessa jos Venäjä ryhtyy toimii Ukrainan maaperällä. Ei sitä voi ohittaa Suomessakaan toteamalla, että mikään ei olisi muuttunut. Mutta ei mennä asioiden edellä ja toivotaan, että Venäjä ei ryhdy sellaiseen. Ja jo nytkin Venäjän toimet ja tuki kapinallisille on vakava asia, jota ei pidä eikä katsotakaan läpi sormien. Tilanteen vakavuuden kertoi hyvin kaikille länsimaille siviilimatkustajakoneen alasampuminen. Olemme erittäin vakavassa kriisissä ja askel suurempaankaan sotaan ei ole kovin suuri. Toivottavasti ei.

Antti Rinne esitteli OMA:n budjetinsa.

SDP:n uusi puheenjohtaja ja nykyinen valtiovarainministeri Antti Rinne esitteli ensimmäisen budjettiesityksensä tänään. Hän alleviivasi, että esitys on hänen omansa. Hän ei siis halunnut jatkaa vanhaa perinnettä ja pitää kiinni jo sovituista toimintatavoita. Itse en esimerkiksi ymmärrä sitä, että hän esittää vielä yli sovitun lisäleikkauksia koulupuolelle eli OKM:ään. Ja lisäleikkauksia myös maatalous- ja metsäsektorille. En myöskään ymmärrä demarien nyt esittämää lisäkorotusta autoilijoille enkä myöskään lisäkorotuksen lisäkorotusta sähköveroon. Ja toivotaan, että järki vielä voittaa myös monessa muussakin asiakohdassa. Moninpaikoin SDP:n budjettiesitys vaatii parannuksia. Myös SAK arvosteli rajusti Rinteen esitystä ja totesi, että ”Ajoneuvoverojen ja energiaverojen korotukset kirpaisevat, kaikki semmoinen syö ostovoimaa.” Juuri näin. Esitys nojaa liikaa vain veronkiristyksiin.

Meidän ryhmäpuheenjohtaja Arto Satonen totesikin, että nyt olisi tärkeää tehdä lisäsatsauksia suomalaisen ”työnteon kannattavuuden parantamiseen, koska suomalaisen työn kilpailukyvyn vahvistaminen on talouskasvun kannalta tärkeää”. Tähän ei SDP:n budjettiesitys vastaa. Toivottavasti tuleva riihen jälkeinen hallituksen budjettiesitys vastaisi.

Kuntaliitto myös arvosteli Antti Rinteen esitystä kovin sanoin. Kuntaliitto totesi tuoreeltaan, että peruspalveluiden tuottaminen vaarantuu kun kuntataloutta kuritetaan entisestään. Rintee esityksessä valtion rahoitusosuus sosiaali- ja terveydenhuollon sekä perusopetuksen menoista putoaa vajaasta 30 prosentista noin 25 prosenttiin. Kuntaliitto laski, että esityksen myötä ensi vuoden valtionosuusleikkaukset nousevat yhteensä yli 1,5 miljardiin.  

 Ja pahaa pelkään, että Rinne on tehnyt esityksensä myös liian myönteisten talouslukujen varaan. Itse pahaa pelkään, että Ukrainan kriisi heijastelee meille vielä monessa ja rasittaa talouttammekin. Itse uskon, että lukuja on syytä pian korjata eikä ainakaan myönteisempään suuntaan.

Satosen arvio SDP:n ja Rinteen esityksestä oli paljon kertova. Hän totesi, että ”Vaikka suunta on oikea, emme silti voi olla tyytyväisiä tilanteeseen, jossa otamme miljardikaupalla lisävelkaa.” Rinteen VM:n esityksessä valtion ensi vuoden 2015 budjetti on 53,4 miljardia euroa. Velkaa otetaan edelleen lisää. Nyt 4 miljardia euroa. Ja jos tämä esitys lopulta hyväksytään niin maamme velka nousee kaikkiaan arviolta 100 miljardiin. Ja pahimmillaan vielä enemmän. 

Työtä siis vielä riittää. Mutta onneksi tämä vain Antti Rinteen budjettiesitys. Odotetaan hallitukselta parempaa. Ja onhan se totta, että tässäkin esityksessä on paljon hyviäkin asioita. Esimerkiksi 88 miljoonan lisäpanostusta liikenneinfrastruktuuriin on hyvä asia. Se pitää vain nyt kohdetaa oikein ja järkevällä tavalla. Ja hyvä on myös se, että lopultakin saadaan panostuksia ja ennen muuta keinoja myös asuntorakentamiseen tai siis sen vauhdittamiseen. Lisäksi esimerkiksi Teollisuussijoitus Oy:lle annetaan 50 miljoonaa euro, joka suunnataan kasvuvaiheen teollisuusyritysten pääomasijoituksiin sekä biotalousyritysten pääomasijoituksiin. Ja samaa sukua on myös se, että Tekesin lainavaltuuksia korotetaan 60 miljoonalla eurolla. Tämä ohjataan kasvuvaiheen teollisuusyritysten tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan, digitalouden uusien innovaatioiden ja cleantech- sekä biotaloussektorin pilotti- ja demohankkeiden tukemiseen. Lisäksi myös Finpron avustuksiin ja Team Finland -toimintaan osoitetaan korotukset. Eli hyvääkin sieltä löytyy. 

Yhtä en vielä tiedä. Esittääkö valtiovarainministeri Antti Rinne jälleen leikkauksia myös veteraanien kuntoutusrahoihin. Selvitetään. Toivottavasti ei. Eli palaan ensi vuoden VM:n ja Antti Rinteen budjettiesitykseen vielä tässä kun kokonaisuus saadaan huomenna julki.  

Kommentit