Nyt mulla on varmasti makein kummiyritys – Vaaleanpunainen Ruby perinteisten rinnalla helmenä

Blogi, maanantaina 26.08.2019

Viime eduskuntavaaleissa tuli kansanedustajaksi valituksi 34 yrittäjätaustaista edustajaa. Se on 17 prosenttia kaikista kansanedustajista. Määrä hieman laski edelliskaudesta ja se osaltaan luo meille nyt tässäkin roolissa tehtäväämme hoitaville yhä kasvavaa roolia ja tehtävää. Siksi tänään sain itselleni myös uuden Kummiyrityksen. Jatkossa minulla on kaksi varsinaista kummiyritystä eli nyt valittu Kultasuklaa ja kuljetusalalta Tarkkalan Kuljetus ja Multajaloste Mustajoki.

Suomen Yrittäjät ovat nimenneet meille kansanedustajille siis omia nimikkoyrittäjiä. Tarkoitus on yrittäjien kautta tuoda meille kansanedustajille tietoon konkreettisia asioita yrittäjän arjesta, tarpeita, huolia, ideoita ja kaikkea mahdollista. Tällaiset yhteiset tapaamiset ja yritysvierailut ovat tärkeä osa nimikkoyrittäjätoimintaa, mutta isossa roolissa tärkeintä vaikuttamistyötä tehdään yhteisellä aktiivisella yhteydenpidolla puolin ja toisin. Nimikkoyrittäjäkonsepti on jatkoa Suomen Yrittäjien Kasva Suomi -eduskuntavaalikampanjalle.

Viime kaudella kummiyrityksenäni toimi Sako. Sakon kanssa yhteistyö on niin läheistä ja aktiivista, että nyt ajattelin pyytää sen yhteistyön rinnalle uuden tai voisi ajatella toisen kummin. Valituksi tuli hämeenlinnalainen Kultasuklaa. Vuonna 1990 aloittanut yritys siirtyi uusille yrittäjille Tapani Korvelta ja Arja Vekuna-Korvelta 2017. Suomen vanhimman pienen suklaatehtaan ostivat  Juri Kaskela ja Juha-Pekka Kärkkäinen.

Uusissa käsissä yritys ja sen suklaa ovat lähteneet hienoon uuteen nousuun ja kasvuun. Kultasuklaa valmistaa kuluttajille tarkoitettujen suklaatuotteiden lisäksi tilauksesta myös liikelahjoja, logosuklaita ja käsinkirjailtuja suklaita. Aika kova juttu oli se kun maailmanlaajuisesti yli kahdeksaankymmeneen vuoteen markkinoille tuli uusi suklaalaatu. Ruby eli “Rubiinisuklaa” tehdään luonnostaan vaaleanpunaisista kaakaopavuista ja tuotetta kehiteltiin pitkään Ranskassa ja Belgiassa. Kultasuklaa toi uutuuden ensimmäisenä Suomeen kaupalliseen jakeluun, kun Ruby-konvehti lanseerattiin kauppoihin vuosi sitten syksyllä.

Kultasuklaalla on myymälä Iittalan lisäksi Helsingin Vanhassa kauppahallissa. Jälleenmyyjiä on satoja ympäri Suomen verkkokaupan lisäksi. Ja liikevaihtokasvanut koko ajan kuin myös työntekijämäärärin. Tällaisiin yrityksiin ne työpaikat tänäpäivänä juurikin syntyvät.

Vaikka en siis itse suklaata syökään, kun sokeriton olen niin äärimmäisen mielelläni juuri tällaisen yrityksen kaverikseni otin. Suomalaista käsityötä, paikallista yrittäjyyttä ja tekemistä parhaimmillaan. Korkeaa laatua ja uutta kehitystyötä. Juuri sitä mitä pieni maamme tarvitsee.

Poiketkaapa siis Iittalan Lasimäellä. Lasimestarin tarkkuudella siellä syntyy nykyisin maamme parhaat suklaat.

Yrittäjätapaaminen oli tänään aamun Maakuntahallituksen kokouksen jälkeen Hämeenlinnassa. Keskusteluissa mm. huolet työllisyydestä ja yrittäjyyden tilasta nyt aloittaneen Rinteen hallituksen aikana. Nyt olisi äärimmäisen tärkeä tehdä ratkaisuja mitkä vahvistaisivat työllisyyttä ja tässä aivan rooliin nousee paikallinen sopiminen. Yritämme tiukasti pitää esillä tätä ja sitä, että keskusta nyt hallituksen ainoana yrittäjäpuolueena käyttäisi kaiken vääntövoimansa yrittäjyyden eteen. Keskustassa ja mekin tiedämme sen, että nyt keskusta voi paikallisen sopimisen Rinteen hallituksessa vääntää kuntoon ja voimaan. Muiden on siihen taivuttava jos keskusta siitä nyt esimerkiksi uuden puheenjohtajan aloittaessa tekisi kynnyskysymyksen. Tähän uudella puheenjohtajalla on hyvä paikka, kun puheenjohtajan vaihtuessa hallituksella on edes vähintään uudet minihallitusneuvottelut, kun Sipilän johdosta keskusta siirtyy joko Kulmunin tai Kaikkosen aikakauteen. Toivottavasti keskusta olisi nyt yrittäjien ja suomalaisen työn ja työntekijöiden puolella.

Hämeenlinnassa kävin vielä vierailulla mainostoimisto Precis’llä. Hieno perinteikäs hämäläisyritys sekin ja erityisen hienosti kehittänyt mainostoimintatyötään 2020-luvulle ja ehkä pidemmällekin.

Yrittäjyys siis vahvasti työpöydälläni myös tällä vaalikaudella. Itsekin pian 20 vuotta osa-aikaisena yrittäjänä ja tiedän hyvin miten kovaa, hienoa ja tärkeää työtä nämä osaajat tekevät.

 

Kommentit