Nuorten parlamentti kokoontui kyselytunnille

Uutiset, perjantaina 11.04.2008

Kuudetta kertaa kokoontunut Nuorten parlamentti valtasi eduskunnan perjantaina 11. huhtikuuta. Hankkeen käytännönjärjestelyistä vastasivat eduskunta ja Kerhokeskus- koulutyön tuki ry. Lisäksi yhteistyössä mukana olivat esimerkiksi Opetusministeriö, Suomen kuntaliitto ja Opettajien ammattijärjestö OAJ.

199 edustajaoppilasta, lähes sata toimittajaoppilasta, sekä heidän ohjaajansa aloittivat päivänsä eduskunnan kuppilassa aamiaisella ja kansanedustajien tapaamisella. Päivän ohjelmaan liittyi myös tutustumista eduskuntaan ja käytännön koulutusta edustajaoppilaille ja toimittajille.

Nuorten parlamentin edustajat valittiin ympäri Suomea parlamenttikerholaisten joukosta. Kerhojen ehdokkaat valittiin kuten kansanedustajat, alueellisen edustavuuden nimissä. Hämeellä oli Nuorten parlamentissa 14 edustajaa, Lahdesta, Hämeenlinnasta, Forssasta, Lammilta, Orimattilasta ja Hausjärveltä. Kansanedustaja Timo Heinonen pääsi tapaamaan hämäläisiä aktiivinuoria.

-Oli mukava tavata oman alueen nuoria. Olen pitänyt aktiivisesti yhteyttä koko vaalipiirimme alueen lukioihin ja yläkouluihin ja tuttuja oli nytkin paikalla. Olen myös yrittänyt aina löytää aikaa nuorten vierialuille ja nytkin on tulossa jälleen kaksi Riihimäen Karan koulun 9.luokan ryhmää vierailulle. Tänään keskusteluissa nousi esille lukioiden valinnanmahdollisuudet ja nuorten harrastusasiat, kertoi Timo Heinonen.

Päivän todellinen anti oli kuitenkin Nuorten parlamentin istunto, joka toteutettiin hallituksen suullisena kyselytuntina. Täysistunnon puhemiehenä toimi Sauli Niinistö, ja kysymyksiin vastaamassa oli hallitus täysilukuisena.

Nuorten kysymyksissä esille nousivat lukiokirjojen kalleus, nuorten ja lasten liikuntatottumukset, alkoholinkäyttö sekä internetriippuvuus. Näiden kysymysten lisäksi esille nousivat muun muassa Itämeren suojelu, ydinvoiman lisärakentaminen ja Suomen NATO- kanta.

Puhemies Sauli Niinistö kiitti nuoria loistavista kysymyksistä ja esimerkillisestä käytöksestä istunnossa. Nuorten päivä jatkui puhemiehen vastaanotolla ja kansanedustajien tapaamisella valtiosalissa

Kommentit