Nuorten parlamentin istuntopäivään osallistuu oppilaita yhteensä 109 yläkoulusta – Monen innostunut alkanut tästä päivästä

Blogi, maanantaina 04.04.2016

Eduskunnan Nuorten parlamentistä on muodostunut upea perinne. Vaikka nyt teemmekin työtämme väistötiloissa Sibelius Akatemiasta niin siitä huolimatta Nuorten parlamentti järjestetään nytkin. Nuorten oma täysistunto pidetään eduskunnassa 15. huhtikuuta ja varsinainen nuorten parlamentin täysistunto toteutetaan suullisena kyselytuntina. Kyselytuntia seuraa sitten perinteen mukaisesti puhemiehen vastaanotto nuorille.

Nuorten parlamentti -hanketta on toteutettu Suomessa vuodesta 1998 alkaen. Puhemies Riitta Uosukainen aloitti hienon perinteen minkä syntysanat sanoi  silloinen Ranskan kansalliskongressin puhemies Laurent Fabius. Fabius teki esityksen yhteiseurooppalaiseen edustuksellisen demokratian käytännön tutustumishankkeesta nuorille ja näin syntyi Nuorten parlamentti.

Itse olen ollut mukanan Nuorten parlamentissä monta monta kertaa kansanedustajana. Hienoja kohtaamisia ollut kymmeniä niin eri valiokunnissa nuorten kanssa kuin täysistunnossa ja eduskunnan kuppilassakin. Itseasiassa nämä päivät ovat toimineet monelle nuorelle innostajana myös lähteä mukaan yhteiskunnallisten asioiden pariin. Omaan tiimiinikin on nuoria tätä kautta liittynyt ja tullut ja uskoisin, että niin käy tänäkin vuonna. Itse jo odotan innolla päivää.

Aamupäivällä oppilasedustajat käyvät ajankohtaiskeskustelun aiheesta ”Nuorten hyvinvoinnin tekijät ja nykytila” ja toimittajaoppilaat voivat esittää kysymyksiä kansanedustajille Poliitikko nonstop -tilaisuudessa.

Suullisia kysymyksiä suullista kyselytuntia varten tuli 157 kpl. Kysymykset on kerätty yhteen ja verkossa voi äänestää niitä kysymyksiä, joiden haluaisi tulla valituksi päiväjärjestykseen. Äänestysaika oli 22.2.-13.3.2016. Äänestyksen perusteella valitaan noin puolet päiväjärjestykseen tulevista kysymyksistä. Toisen puolen osalta päiväjärjestykseen valittavien kysymysten valinta tapahtuu eduskunnassa.

Lisätietoja, kuten tarkemmat tiedot ohjelmasta, saa Nuorten parlamentin verkkosivulta.

Tänään pakkauspäivä. Huomenna aikainen lähtö Lopelta Helsingin lentokentän kautta Turkin Istanbuliin. Siellä päivää ja sitten matka jatkuu Etiopiaan. Malarialääkitys nyt jo käynnissä ja matkalaukkua pakkailtu. Kymmenen päivän reissu pitää sisällään niin erilaisia kohteita aina maan johdon tapaamista parlamentissä kenttäkäynteihin mahdollisesti rankkasateidenkin turmelemissa kylissä että matkalaukussa saa olla monenlaista tavaraa.

Yritän matkaltakin lisätä tänne blogiini kirjoituksia ja ennen muuta kuvia joka päivä. Katsotaan antaako yhteydet siihen myöten, mutta tarkoitus näin. Lisäksi teen Facebookin puolelle suuremman kansion Etiopian ja Tansanian matkakuvia varten eli siellä kannattaa varmasti myös seuraavien 10 päivän aikana vierailla.

Nyt kahvit ja pakkaaminen jatkuu.

Kello 21.40 ja laukut valmiina ja mieskin aikalailla valmiina ja kunnossakin. Huomenna aamusta matkaa alkaa Turkin kautta kohti Afrikan sarvea.

Veronvälttelyyn on puuttuttava kaikkien valtioiden

Panama-vuoto paljasti karulla tavalla verovälttelyn ja mustan talouden laajuuden. Veroparatiisijärjestelyistä on ollut viitteitä ja tietojakin, mutta kyllä laajasti varmasti yllätti ja myös se, että mukana mm. Nordea pankki ja vielä julkaisematon joukko suomalaisiakin. Tapaus vahvistaa sitä, että EU:n täytyy jatkaa yhdessä, mutta myös kaikkien muiden maiden kanssa työtä agressiivisen verokierron suitsimiseksi. Kansainvälinen verotustietojen vaihto täytyy saada toimimaan aukottomasti ja tehokkaasti. EU komission tammikuussa julkistama ns. veronkierron torjuntapakketti on tässä yksi iso ja tärkeä askel, mutta pahaa pelkään että ei kuitenkaan riittävä. Itse olen sitä mieltä, että lopulta valtioiden päämiehiltä ei ole löytynyt riittämiin tahtoa ratkaista ongelmaa ja toivottavasti Panama-vuoto nyt saa myös puheita teoiksi.

Panamalainen Mossack Fonseca -lakiyhtiö on tässä nyt keskiössä kun vyyhtiä aletaan perata. Mutta varmasti löytyy paljon muitakin ja toivottavasti kaikki nyt paljastuukin. EU-komissio on nimittäin arvioinut, että verokato on noin 1000 miljardia euroa ja tästä 5–10 on rikollista. Nyt tarvitaan päätöksiä kaikilta mailta ja painetta ennen muuta kovimmin verolainsäädännön tiukentamista vastustaneisiin Britanniaan, Luxemburgiin, Hollantiin ja Itävaltaan.

Nyt vielä kotisohvalle ja sitten oman sängyn kautta matkaan.

Kommentit