Nuorisotakuusta ei saa lipsua.

Blogi, perjantaina 03.05.2013

Yksi nykyhallituksen suurimpia lupauksia oli lupaus nuorille. Lupaus siitä, että yhtäkään ei jätetä ja jokaiselle taataan opiskelupaikka, työharjoittelupaikka tai työpaikka. Nuorten yhteiskuntatakuu pitää siis sisällään niin koulutustakuun ja yhteiskuntatakuunkin.

Alle 25-vuotiaiden työttömien määrä on kasvussa. Isoista lupauksistamme huolimatta maamme nuorisotyöttömyys on kasvanut vuodessa lähes 17 prosenttiyksikköä.  Meillä on nyt jo joka kymmenes alle 25-vuotias vailla työpaikkaa ja koulutusta. Ja tilanne pahenee edelleen. Menemme kovaa vauhtia Etelä-Euroopan perässä missä esimerkiksi Kreikassa ja Espanjassa jo liki puolet nuorista on työttömänä. Se on tikittävä aikapommi joka laukeaa jos sitä ei pureta. Koko Euroalueen nuorisotyöttömyyskin on hurjissa luvuissa. Euroopassa nuorista on työttömänä nyt jo peräti 24 prosenttia.

Akava kertoi juuri, että myös vastavalmistuneiden korkeakoulutettujen työttömyys lisääntyy hurjaa vauhtia. Helmikuussa se kasvoi 36 prosenttia vuoden takaisesta. Tämä ryhmä muodostaa jo 60 prosenttia nuorten yhteiskuntatakuun 25–29-vuotiaiden vastavalmistuneiden kohderyhmästä.

Ja kaiken kaikkiaankin maamme työttömyysaste nousi nyt jo 9,0 prosenttiin. Työttömänä on nyt yhteensä 236 000 suomalaista.

Itse olen ehdoton tämän lupauksen edessä. Meillä ei ole varaa hukata yhtään nuorta tässä yhteiskunnassa ja siksi asian korjaamiseksi on tehtävä nyt kaikki mahdollinen ja mahdotonkin. Hallitukselta vaaditaan lisää toimia. Asiasta vastaavien ministereiden Lauri Ihalaisen, Jukka Gustafssonin ja Paavo Arhinmäen pitää nyt laittaa viisaat päät yhteen ja tuoda lisätoimenpidepaketti asian korjaamiseksi. Sen pitää pitää sisällään toimia niin uusien nuorten työpaikkojen luomiseksi, nuorten työllistämisen helpottamiseksi, mutta myös varmuus siitä, että jokaiselle nuorelle löytyy opiskelupaikka niin yläkoulun jälkeen kuin jatko-opintoihinkin suunnattaessa.

Tässä työssä tarvitaan kuitenkin myös koko yhteiskuntaa. Itse toivon, että jokainen yritys ja työnantaja olisi nyt myös vastuullinen ja mukana talkoissa. Tarjotaan siis lisää työpaikkoja. Pidetään kiinni nuorista työntekijöistä. Ja tarjotaan opiskelijoille harjoittelupaikkoja ja myös niitä uran ensimmäisiä työpaikkoja.

Pidetään siis jokaisesta nuoresta kiinni.

Veteraanijuhlan puhe ja uusi kolumni nuorten liikunnasta Kynästä-sivulla.

Eduskuntaviikko päätökseen. Talolla tänään vain lyhyt päivä. Ympäristövaliokunta, ulkoasiainvaliokunta ja niiden perään vain muutaman minuutin mittainen istunto. Mutta valiokunnissa onneksi asioita eteenpäin ja tarkoitus molemmista saada ensi viikolla valmiiksi myös kehyskauden budjettilausunnot. Pieniä lisäyksiä itse esitin molempiin ja katsotaan saadaanko ne myös läpi. Palaan niihin myöhemmin.

Illalla sitten Marskin Majalle ja samalla teemalla jolla tänään täällä blogissani päivän avasi. Lopen Lions Club Loppi Marski on lanseerannut oman ”Välitetään nuorista” -kampanjansa ja sen hyväksi tämän kevään Kevätillalliselle kerättiin myös varoja. Tupa oli täysi ja hyvän ruuan lisäksi saimme nauttia aivan mahtavasta Veikka Gustafssonin illallisesitelmästä. Kaikki maailman yli 8000m vuoret valloittanut vuorikiipeilijä kertoi urastaan ja saavutuksistaan ja siitä miten luottamus, välittäminen ja yhteispeli ovat kaiken kulmakiviä. Erittäin vahvaa asiaa ja erinomaisen hyvä esiintyjäkin.

Minulla oli vieraiden puolesta kunnia kiittää leijonia hienosta illasta ja arvokkaasta hyväntekeväisyystyöstään. Ja kiitin myös siitä, että Leijonat ovat luoneet Marskin Majalle tällaisen upean Kevätillallisperinteen. Tänäänkin ilta oli loppuumyyty ja perinne on vahva. Itseasiassa ensi vuotta tässä jo jäi odottamaan.

 

 

 

 

Kommentit