Nuorisotakuu on lupaus, josta ei saa lipsua

Kynästä, perjantaina 17.05.2013

Yksi tämän hallituksen suurimmista lupauksista on lupaus nuorille. Takuu siitä, että yhtäkään nuorta ei jätetä, vaan jokaiselle taataan opiskelupaikka, työpaikka tai harjoittelupaikka. Puhutaan sitten koulutustakuusta tai yhteiskuntatakuusta, on lupaus taustalla sama. Tuo lupaus on pystyttävä lunastamaan.

Tällä hetkellä tilanne ei ole kehuttava. Toimenpiteistä huolimatta alle 25-vuotiaiden työttömien määrä on kasvanut, vuodessa jopa 17 prosenttiyksikköä. Myös kasvava määrä nuoria on jäämässä ilman syksyn opiskelupaikkaa. Tämä tarkoittaa sitä, että jo joka kymmenes nuori on vailla paikkaa tehdä työtä tai opiskella.

Myös korkeakoulusta valmistuneiden nuorten työnsaanti takkuaa. Tämän vuoden helmikuussa näiden korkeakoulutettujen nuorten työttömyys kasvoi 36 prosenttia vuoden takaisesta. Yli 15 vuoden opiskeluiden jälkeen nämä nuoret ovat jäämässä tyhjän päälle.

Syitä on monia, mutta näiden lukujen valossa voi hyvin kysyä, onko tehty riittävästi nuorisotakuun toteuttamiseksi? Ei varmastikaan. Tarvitsemme lisää toimia. Itse odotan nyt asiasta vastaavilta ministereiltä Lauri Ihalaiselta ja Paavo Arhinmäeltä ja pian työnsä aloittavalta uudelta opetusministeriltä Krista Kiurulta uusia ja tehokkaampia ratkaisuja. Tehtävä ei ole helppo, mutta koska lupaus on annettu, ministereiden on tehtävä kaikkensa tämän nuorille annetun lupauksen täyttämiseksi. Samalla on myös vielä pohdittava, estävätkö toisen asteen koulutuspaikkaleikkaukset joillain alueilla koko nuorisotakuun?

Tässä työssä tarvitaan kuitenkin myös koko yhteiskuntaa. Itse toivon, että jokainen yritys ja työnantaja olisivat nyt myös vastuullisena mukana talkoissa. Pidetään kiinni nuorista työntekijöistä, tarjotaan uutta työtä, harjoittelupaikkaa, ehkä sitä nuoren elämän ensimmäistä oikeaa työpaikkaa?

Pidetään jokaisesta nuoresta kiinni, kuten on luvattu.

Timo Heinonen
Kansanedustaja

Kommentit