Nuoret suhtautuvat EU-jäsenyyteen hyvin myönteisesti ja kokevat itsensä Euroopan unionin kansalaisiksi – Kokoomus nuorten suosikkipuolueita

Blogi, sunnuntaina 01.04.2018

Hyvää pääsiäisen jatkoa. Lueskelin pääsiäisenä Eurooppanuorten teettämää tutkimusta missä selvitettiin nuortemme suhtautumista EU:n ja eurooppalaisuuteen yleensä. Mielenkiintoista oli huomata, että suomalaisnuoret suhtautuvat maamme EU-jäsenyyteen hyvin myönteisesti ja itseasiassa kokevat itsensä jopa Euroopan unionin kansalaisiksi.

Taloustutkimuksen tekemän tutkimuksen tulokset paljastavat, että nuoremme suhtautuvat EU:hun selkeästi positiivisemmin kuin esimerkiksi vanhempansa. Peräti 81% nuorista pitää maamme EU-jäsenyyttä hyvänä asiana. Ja jopa yhdeksän kymmenestä nuoresta identifioi itsensä jopa EU:n kansalaisiksi Suomen kansalaisuuden rinnalla. Nuorille tämä eurooppalainen identiteetti on itseasiassa jopa vahvempi kuin oman kotipaikkakunnan identiteetti ja eurooppalainen identiteetti on heille kiinteä osa arkea.

Suomalaisnuorten suosikkipuolueet ovat vihreät ja kokoomus. Vihreiden kannatus nuorten keskuudessa on 30 prosenttia ja kokoomuksen 25 prosenttia. Kärkikaksikko nuorten keskuudessa on selvä ja hyvin ymmärrettävästi.

Keskustaa nuorista äänestäisi vain 13 prosenttia ja perussuomalaisia 10 prosenttia. SDP:n kannatus nuorten keskuudessa on vain 7 prosenttia samoin kuin vasemmistoliiton.

Mielenkiintoinen tutkimus ja aikalailla tiedetyn ja odotetunkin kaltainen tulos – kummassakin siis suhtautumisessa EU:hun kuin myös puolueiden kannattamisessa. Nuorille Eurooppa on lähellä ja lähes kaikkeen opiskeluun liittyy tänäpäivänä jo jonkinlainen kansainvälisyysosuus, vaihto tai tutustuminen. Myös internet on ”pienentänyt” maailmaa ja monilla nuorilla on jo sen kautta ystäviä muuallakin kuin omalla kylällä, kaupungissa, harrastuksissa tai koululuokassa.

Puolueiden kohdalla en usko Eurooppa-politiikalla olevan kovin suurta merkitystä sille miten nuoret niihin suhtautuvat. Tai ehkä siinä ajatteleeko puolue Euroopasta nihkeästi ja toimintaa värittää impivaaralaisuus ja sanotaanko kaikelle uudistamiselle yleensä ensimmäisenä Ei on varmasti vaikutusta. Tämä jako ehkä näkyy näissä nuorten antamissa kannatusluvuissa myös puolueissa.

Itse olen tyytyväinen, että oma puolueemme on maamme johtava uudistaja ja myös kansainvälisyydessä ykkönen. Ja iloinen olen siitäkin, että Kokoomus on myös vahvasti nuorten puolue. Maailma muuttuu ja on hyvä, että olemme sitä muuttamassa emmekä vain mukana muuttumassa.

Eilen kaunis talvipäivä ja näyttää siltä, että tämäkin valkenee kauniina kevätpäivänä. Aamupalaa ja kahvia ja sitten ulkoilemaan. Eilen illalla oli myös mukava tavata entisiä oppilaitani. Täällä pohjoisessa asuu heistä muutamat ja nyt oli hyvä mahdollisuus tavata heitäkin kun nuoret olivat kokoontuneet myös yhdessä pääsiäisen viettoon. Kiitos Annika, Sari, Anna, Saana ja Ville, että kutsuitte myös entisen openne visiitille. Mukavia muistoja!

Kello 16.13 ja jalat setsuurina. Koko päivä rinteessä ja sää mitä kaunein. Mukavaa puuhaa. Nyt päiväunet ja illalla vielä serkunperheen ja ystäväperheen kanssa illastamaan.

Ja mun rakas kummityttö Venla tänään 18 vuotta! Paljon onnea Venla täälläkin ja onnea matkaan. Säilytä uteliasuutesi ja suuri herkkyytesi. Silloin edessäsi on kaikki mahdollinen. ❤️ Venla on juuri sellainen nuori jolle juuret ovat tärkeät, mutta siivet lennättävät missä vaan!

 

 

 

Kommentit