Lankalauantaita! Kotikunnan torikausi alkaa jälleen tänään

Blogi, lauantaina 31.03.2018

Lopen punaisesta torista on tullut pikku hiljaa käsite. Aikanaan toria vääräleukaiset kutsuivat punaiseksi toriksi sen punaisen tiilivärin takia. Punainen tiilihän on kirkonkylän talojen ohjenuorana ollut 1800-luvun lopulla rakennetusta uudesta kirkosta lähtien. Oman punaisen maan tiilet toivat kirkkoon kauniin värin kuten myös Helsingin Stocmannin tavarataloonkin. Loppilaisista tiilistä molemmat. Myöhemmin punatiili on ohjannut myös ympäristön rakentamista kunnantalo Olavin linnasta kauppoihin ja kirjastoon ja vanhimpiin kerrostaloihinkin. Vain Viertolan 1970-luvun betonielementtitalot rikkovat harmonian. Omaa aikaansa nekin. Viimeksi kun uusinta kerrostaloa rakennettiin kirkon läheisyyteen niin itse pidin huolen, että perinne säilyy ja suunnitelmia silloin muutettiinkin. Oikeaan suuntaan. Vaakunan ja rautamalmin punainen sävy siis näkyy kyläilmeessä.

Mutta tänään siis perinteiset Lankalauantain Markkinat avaavat torikauden. Aikanaan Onni Kontron johdolla Lopelle luotiin upea markkinaperinne ja se voi tänäänkin hyvin. Kesä on täynnä markkinoita ja toritapahtumia. Ja pari kesää olemme pyörittäneet myös torstain iltatoreja ja niistä onkin jo nyt kehittynyt perinne ja ilmiökin. Torille tullaan viihtymään kauempaakin ja hakemaan parhaat lähiruuat ja uuden satokauden herkut koti- tai mökkipöytään. Viime kesänä jo jokainen torstai keräsi torille satoja kesäilloista ja toritunnelmasta nauttivia ja uskon, että sama meno jatkuu tulevanakin suvena. Torilla myös jokaisena torstai-iltana luvassa hyvää musiikkia ja muutakin ohjelmaa.

Tänään siis Lankalauantain markkinat kotikunnassa. Minulta nyt markkinakauden avaus jää reissun takia väliin, mutta menkäähän te Lopen torille. Eikös sääkin näyttäisi juuri kivalta?

Loppi on siis rautaa! Tervetuloa kesälläkin Lopelle ja nähdään silloin torilla! Aina saa tulla juttusille ja kahvitkin mielellään voimme juoda kotikunnan tai valtakunnankin asioiden äärellä tai sitten ihan vaan kesän kunniaksi.

Iso kiitos vielä keskustalaisille markkinakauden avauksesta ja myös Lopen Yrittäjille ja muille markkinoiden ja toritapahtumien tekijöille. Kesä-Lopen parhaita juttuja kymmenien muiden kesätapahtumien rinnalla.

Nyt aamukahvia keittelemässä. Minä lähden hiihtelemään!

….

Olympialaisia seuratessa tuntui, että se viimeinen parikilometriä on vain loppukiri. Tänään tuntui, että sen myötä tulee vain loppu 🙂

Kello 19.44 ja Levin tuvassa. Tänään aamusta hiihtolenkille ja sitten visiitti Luvattuun maahan ja huipulla Tuikussakin piipahdimme. Ja myös paljon ystäviä ja tuttuja tänne pohjoiseen tullut pääsiäisen viettoon ja monta entistä oppilastanikin. Mukavia kohtaamisia ja mukavia juttutuokioita.

Mukavaa pääsiäisen jatkoa kaikille! Annetaan sitä aikaa toisillemme.

 

 

Kommentit