Niinistön ja Kanervan esitys kannatettava – Suomen syytä harkita monikansallista sotaharjoitusta

Blogi, maanantaina 11.09.2017

Puolustusministeri Jussi Niinistö ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva ovat ottaaneet esilmonikansallisen sotilasharjoituksen järjestämisen Suomessa. Suurempia sotaharjoituksia Suomessa on ollut viimeksi 1980-luvulla ja nyt olisi varmasti syytä ottaa käytäntö uudelleen käyttöön.

Tänään käynnistyy Ruotsissa vastaava monikansallinen Aurora-harjoitus. Kahteenkymmeneen vuoteen suurimmassa Ruotsin isännöimässä harjoituksessa 20 000 sotilasta harjoittelee Ruotsiin kohdistuvan hyökkäyksen torjumista ja ulkomaalaisen sotilasavun vastaanottamista. 11.-29.9. järjestettävään harjoitukseen osallistuu joukkoja Liettuasta, Norjasta, Puolasta, Ranskasta, Tanskasta ja Yhdysvalloista. Meiltä Suomesta mukana on noin 300 pääosin Maavoimiemme sotilasta, mutta mukana on myös Ilmavoimiemme Hornet-hävittäjät. Harjoitus on osa maittemme välistä sotilaallista yhteistyötä. Eniten ulkomaalaisi joukkoja ja kalustoa Aurooraan osallistuu Yhdysvalloista. Lisäksi Itämerellä on käynnissä myös Ruotsin isännöimä Northern Coasts -merisotaharjoitus, missä myös olemme mukana.

Samaan aikaan 14.-20.9.2017 Venäjä järjestää oman vuotuisen Zapad-sotaharjoituksensa yhdessä Valko-Venäjän kanssa. Venäjän ilmoituksen mukaan harjoitukseen osallistuu kaikkiaan 12 700 sotilasta eli kuuri ETYJ asettaman 13 000 sotilaan alle. Kyseinen raja edellyttäisi avoimuutta ja ulkomaalaisten tarkkailijoiden kutsumista mukaan. Tosiasiassa Zapadiin osallistuu sen oheisharjoitusten ja muiden kautta arvioiden mukaan jopa 100 000 sotilasta.

Venäjä on kertonut Zapadin olevan terrorisminvastainen harjoitus ja luonteeltaan puolustuksellinen, mutta toisenalaisiakin arvioita harjoituksen luonteesta on esitetty. Jopa harjoitukseen osallistuvassa Valko-Venäjässä on pelätty Venäjän jättävän harjoituksen jälkeen joukkojaan maahan ja arvioita erilaisten miehitysten harjoittelusta on esitetty. Yksi mielenkiinto kohdistuu esimerkiksi Pohjois-Puolan Suwalkin alueeseen minkä haltuunotolla Venäjä voisi eristää Baltianmaat muista Nato-maista. Onneksi tuoreimmat arviot ovat kuitenkin antaneet viitteitä siitä, että Zapad ei kuitenkaan johtaisi todellisiin sotilaallisiin operaatioihin. Länsimaat ja Nato seuraavat kuitenkin Venäjän toimia harjoituksen aikana tarkasti. Aiemminkin Venäjän suuret sotaharjoitukset ovat nimittäin johtaneet sotilasoperaatioihin. Vuonna 2008 Georgian sota ja 2014 Krimin valtaus tapahtuivat sotaharjoitusten jälkeen.

Harjoitusruuhka Itämerellä luo myös omat uhkansa. Riski tahattomalle onnettomuudelle on aina olemassa. Toivotaan, että kaikki menee kuitenkin hyvin.

Aurora 2017 antaa kuitenkin myös meille syy palata yhteisten suurempian harjoitusten tielle. Puolustusministeri Jussi Niinistö totesi aivan oikein, että ”me emme elämöi harjoituksella”, mutta ”tosiasia on, että joukkoja oppii perustamaan ja johtamaan vain harjoittelemalla, ei palavereissä”. Kyse ei siis ole Tuomiojan väittämästä sotaretoriikasta ja uhoilevasta voimannäytöstä, vaan nimenomaan tosiaoiden tunnustamisesta. On siis perusteltua avata keskustelu ja toivottavasti sen myötä myös valmistelut monikansallisen sotaharjoituksen järjestämiseksi Suomessakin, missä yhdessä kumppanimaiden kanssa harjoiteltaisiin Suomen puolustamista ja pyydetyn avun vastaanottamista. Ruotsalaiset harjoittelevat juurikin yllätyshyökkäykseen vastaanista ja me hyvin tiedämme, että nyt tehtyjen päätöstenkin jälkeen juuri liikekannallepanon hitaus on puolustuksemme akilleen kantapää.

Kello 15.53 ja kohta Lopen Kokoomuksen kunnanhallitusryhmän kokoukseen ja sen kautta illan kunnanhallitukseen. Esityslistalla tänään mm. kuluvan vuoden osavuosikatsaus. Poistojen jälkeen ensimmäisen kuuden kuukauden tarkastelujakson tulos on reilu 250 000 euroa ylijäämäinen. Näyttää siltä, että reiluista tulevaisuusinvestoinneistamme huolimatta saamme Lopella myös lainakannan kasvun nyt pysähtymään ja voimme hetken hengähtää. Tyytyväinen olen siitä, että voimme nyt todeta, että olemme päiväkoti- ja koulutiloilta sisäilmaongelmavapaa kunta ja sellaisena haluaisin Lopen myös jatkossa pitää. Reagoidaan siis mahdollisiin tuleviin juttuihin aina reippaasti ja etunojassa. Tämä jos mikä on vetovoimatekijä. Kannustan vanhempia selvittämään millaisissa tiloissa lapsenne päivänsä viettävät ja sen myötä myös monet aikuiset.

Budjettikuri täytyy pitää Lopella loppuvuosikin niin tästäkin vuodesta selviämme. Eteenpäin! Yhdessä.

 

Tagit: Aurora, Zapad,

Kommentit