Niinistö tapasi Bidenin Valkoisessa talossa – ”Prosessi” etenee

Blogi, lauantaina 05.03.2022

Putinin sota Ukrainassa on jatkunut jo toista viikkoa. Vladimir Putinin kaikki ymmärryksen ja sietokyvyn rajat ylittänyt toiminta itsenäistä ja vapaata Ukrainaa ja sen kansaa kohtaan muutti maailmanjärjestystä hetkessä. Kaikki se mitä Neuvostoliiton hajottua oli rakennettu kolmessakymmenessä vuodessa tuhoutui parissa päivässä. Yhteistyö loppui täydellisesti, Venäjä tyhjeni muiden maiden investoinneista ja Putinin maa eristettiin muusta maailmasta. Mikään ei ole kuitenkaan saanut Putinia pysähtymään ja hänen kätensä ovat jo ukrainalaisten veren peittämät.

Nopeasti ja rajusti muuttunut turvallisuustilanne sai myös koko Euroopan varpaisilleen. Putin oli tehnyt sen mitä kukaan ei halunnut uskoa ja nyt kukaan ei usko mitään mitä Putin sanoo. Näyttää siltä, että hän on irti tästä maailmasta ja toimii täysin ilman pidätteitä. Onko seuraava kohde Ukrainan jälkeen Suomi? Sitä emme tiedä, emmekä enää voi sanoa, että hän ei näin tulisi tekemään. Vallan sokaisema ja suuruudenhullu Putin voi tehdä huomenna kaikkea sellaista mitä emme ennen olisi uskoneet edes hänen tekevän. Sellaista minkä luulimme Adolf Hitlerin kuoleman jälkeen poistuneen maailmasta pysyvästi.

Suomi ei siis ole enää turvassa. Ei edes sillä, että olemme pitäneet määrätietoisesti huolta omasta uskottavasta maanpuolustuksesta. Ukrainan tapahtumat myös osoittivat sen, että muut maat eivät sotajoukoin tule hyökkäyksen kohti joutunutta maata auttamaan ja apu mitä muilta irtoaa on lähinnä humanitääristä apua, kevyttä varustetta ja onneksi tällä kertaa edes kevyttä puolustusmateriaaliakin. Mutta Ukraina ei ole saanut avukseen muiden maiden joukkoja ja ei edes raskasta kalustoa. Lupaus europpalaisten hävittäjien antamisesta ukrainalaislentäjien käyttöön sekin vedettiin lopulta pois. Annettuunkaan sanaan ei voinut enää ukrainalaiset luottaa.

Tämän epätietoisuuden ja epävarmuuden myötä länsi ja koko Eurooppa on joutunut nyt miettimään turvallisuuttaan aivan uudella tavalla. Sotilasliiton ulkopuolella pysytteleminen tai minkäänlainen puolueettomuudenkaan varaan uskottelu ei Putinin edessä auta. Näyttää siltä, että mikään muu ei häntä pidättele kuin Nato.

Alkuviikosta maamme ottikin yhteyttä Yhdysvaltoihin. Maassa asioitamme hoitaa suurlähettiläs Mikko Hautala – nimi kannattaa painaa mieleen.  Suomi oli aloitteellinen ja pyysi korkeimman tason tapaamista presidenttien välillä ja muutamassa päivässä kutsu Washingtoniin tulikin. Eilen Tasavallan presidentti Sauli Niinistö matkusti Valkoiseen taloon ja tapaaminen Yhdysvaltain presidentti Joseph R. Biden kanssa oli päivän ohjelmassa. Tapaaminen järjestyi salamavauhtia ja se kertoi tilanteen akuuttiudesta. Aikaa ei ole hukattavaksi.

Tapaamisen jälkeen Niinistö kertoi, että ”liikkeelle on laitettu prosessi puolustus- ja turvallisuusyhteistyön lisäämiseksi”. Tapaaminen oli siis menestys ja viesti juuri se mitä haettiin. Emme ole yksin, meitä ei jätetä yksin ja prosessi on nyt liikkeellä. Yhteistyötä syvennetään samaan aikaan myös muiden Pohjoismaiden kanssa. Ja merkittävä hetki neuvotteluissa oli ollut myös se, että Biden otti sen aikana yhteyden myös Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssoniin. Etenemme siis avoimesti yhdessä – rinta rinnan – toki tietenkin ratkaisumme itsenäisesti tehden.

”Toimitaanpa ripeästi”

Nato ovi on siis avoinna ja koska Naton jäseneksi pääseminen edellyttää kaikkien jäsenmaiden hyväksyntää, niin prosessi riippuu kunkin maan omien parlamentien aikatauluista ja työrytmeistä. Nato ei myöskään tunnista meillä puhuttua hakuprosessin aikaisia turvatakuita ja tämän takia Niinistö antoikin ymmärtää, että nyt tapahtunut eurooppalaisen turvallisuuspoliittisen yhteistyön tiivistyminen ja  myös kasvanut solidaarisuus saattaisivat jouduttaa mahdollista Nato-jäsenyyttä. Niinistö sanoi, että ”Se voisi tarkoittaa, että toimitaanpa ripeästi”.

Tässä tilanteessa Yhdysvaltain kanssa syvennettävä puolustusyhteistyö on siis meidän ”turvatakuut”. Prosessi on nyt liikkeellä.

Ja mitä itse Nato-jäsenyyteen tulee niin oleellista on se, että nyt enemmistö suomalaisista tukee Nato-jäsenyyttä. Muutos ollut pitkä, mutta nyt lopussa nopea. Suomalaiset näyttävät ajattelevan, kuten jalkaväenkenraali Adolf Ehrnrooth aikanaan neuvoi ajattelemaan, että ”Ei koskaan enää yksin”.

Iso yö meille suomalaisille. Ja on hienoa, että tällaisena hetkenä meillä on presidenttinä juuri Sauli Niinistö.

Tässä vielä presidentin virallisten sivujen tiedote tapaamisesta: Presidentti Niinistö Washingtonissa: Turvallisuus- ja puolustusyhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa tiivistetään

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit