Nelson Mandelan syntymästä tulee tänään kuluneeksi 100 vuotta. Tasa-arvo tarvitsee edelleen tänäänkin taistelijoitaan.
Eilen syntymäpäivän aattona Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama puhui Johannesburgissa Mandelan muistoksi järjestetyssä tilaisuudessa. Aikanaan Obama piti muistopuheen myös Mandelan hautajaisissa. Silloin hän kutsui Mandelaa ”viimeiseksi 1900-luvun suurista vapaustaistelijoista” ja totesi, että juuri Mandela sai hänet haluamaan olla parempi ihminen. Obama on kutsunut Mandelaa yhdeksi elämänsä suurimmista innoittajikseen ja malliksi ja esikuvaksi hän sopii meille kaikille.
95-vuotias Mandela kuoli vuonna 2013. Pitkästä elämästään Mandela vietti 27 vuotta vankilassa mielipiteidensä ja yhdenvertaisuus- ja tasa-arvotyönsä takia. Muistan itsekin kuinka uutiset kertoivat 11.2.1990 Nelson Mandelan astelleen vapauteen 71-vuotiaana Victor Versterin vankilasta. Olin silloin itse juuri täyttämässä viisitoista ja kiinnostus yhteiskunnallisia asioita kohtaan oli herännyt. Afrikan asiat ja valtiot koskettivat minua jo pienestä. Kummini olivat töissä opettajina Sambiassa ja jätti minuun pysyvän kiinnostuksen maanosaan ja sen asukkaisiin. Halun myös auttaa.
Mandela sai kuitenkin lopulta työstään arvokkaan tunnustuksen kun hänet palkittiin Nobelin rauhanpalkinnolla yhdessä maan entisen presidentin Frederik de Klerkin kanssa vuonna 1993. Tämän jälkeen Mandelasta itsestä tuli maansa ensimmäinen tummaihoinen presidentti. Presidenttinä hän oli yhden kauden vuosina 1994–1999.
Neljän vuosikymmenen aikana Mandela sai yli 250 palkintoa työstään demokratian ja tasa-arvon hyväksi. Vuonna 1999 hän luopui presidentin virasta, mutta jatkoi työtä ihmisoikeuksien puolesta. Ja perintö elää tänäänkin ja työ jatkuu. Vaikka valitettavasti taka-askeliakin on otettu ja myös Etelä-Afrikassakin.
Nelson Mandelan monet lausunnot vapaudesta ja tasa-arvosta ovat jääneet onneksi elämään. The South African -lehti listasi kymmenen tunnetuinta ja Iltalehti julkaisi ne suomeksi vuonna 2013. Ne elävät tänäänkin:
1. Puolustuspuheenvuoro oikeudenkäynnissä vuonna 1964
Olen taistellut valkoisten ylivaltaa vastaan ja olen taistellut mustien ylivaltaa vastaan. Olen vaalinut ihannetta demokraattisesta ja vapaasta yhteiskunnasta, jossa kaikki ihmiset elävät yhdessä, yhtäläisten mahdollisuuksien harmoniassa. Se on ihanne, jonka vuoksi toivon eläväni ja jonka toivon näkeväni realisoituvan.Mutta jos sitä vaaditaan, se on ihanne, jonka vuoksi olen valmis kuolemaan.
2. Puhe Walter Sisulun 90-vuotisjuhlissa vuonna 2002
Mikä merkitsee elämässä, ei ole vain se fakta, että olemme eläneet. Se, mitä olemme tehneet muiden elämien puolesta, määrää elämämme merkittävyyden.
3. Long Walk to Freedom -kirjassa, julkaistu vuonna 1994
Ollakseen vapaa pelkkä kahleista irtautuminen ei riitä, vaan on elettävä tavalla, joka kunnioittaa ja edistää muiden vapautta.
4. Mandela: The Authorised Portrait -haastattelussa vuonna 2005
Terävöität ideoitasi ollessasi ympäröivien ihmisten tasolla sekä huumorintajulla ja täydellisellä rentoutumisella, vaikka puhuisit vaikeista asioista, se auttaa saamaan ympärilläsi olevat ihmiset liikkeelle. Ja sitä rakastan.
5. Larry King Live -ohjelmassa vuonna 2000
Minua kutsuttiin eilen terroristiksi, mutta kun pääsin vankilasta, monet, mukaan lukien viholliseni, tukivat minua, ja tätä sanon yleensä ihmisille, jotka kutsuvat vapaudestaan taistelevia terroristeiksi. Sanon heille, että minäkin olin eilen terroristi, mutta tänään minua ihailevat ne, jotka noin sanoivat.
6. Long Walk to Freedom -kirjassa, julkaistu vuonna 1994
Kukaan ei synny vihaamaan toista ihmistä ihonvärin, taustan tai uskonnon vuoksi. Ihmisten on pakko oppia vihaamaan ja jos heidät voi opettaa vihaamaan, heidät voi opettaa rakastamaan, sillä rakkaus tulee ihmissydämeen luonnollisemmin kuin sen vastakohta.
7. Puhe Witwatersrandin yliopistossa vuonna 2003
Koulutus on voimakkain ase, jota voi käyttää maailman muuttamiseen.
8. Long Walk to Freedom -kirjassa, julkaistu vuonna 1994
Jos haluat tehdä rauhan vihollisesi kanssa, sinun on työskenneltävä hänen kanssaan. Silloin hänestä tulee kumppanisi.
9. Mandela-dokumentissa vuonna 1994
Kuolema on väistämätön. Kun ihminen on tehnyt sen, minkä hän uskoo olevansa velvollisuutensa ihmisiään ja maataan kohtaan, hän voi levätä rauhassa. Uskon yrittäneeni kaikkeni ja siksi tulen nukkumaan ikuisuuden.
10. Long Walk to Freedom -kirjassa, julkaistu vuonna 1994
Rohkea ihminen ei ole hän, joka ei pelkää, vaan hän, joka voittaa tuon pelon.
Vuonna 2009 Mandela täyttäessä 91 vuotta hän pyysi syntymäpäivälahjakseen, että ihmiset tekisivät päivän aikana jotakin hyvää. Tämä perintö voisi olla hyvä muisto tänäänkin. Tehdään jokainen tänään jotain hyvää.
Tänään siis jälleen vietämme Mandela-päivää ja päivänä meistä jokaista kehotettiin silloin omistamaan 67 minuuttia toisten hyväksi toimimiseen. Luku 67 viittasi aikanaan vuonna 2009 aloitettaessa vuosiin, jotka olivat kuluneet Mandelan ryhtymisestä tasa-arvon täysipäiväiseksi puolustajaksi. Tänä vuonna aika on siis 76 minuuttia.
….
Kello 19.09 ja meno jatkuu. Minulla ei tänään tuo 76 minuuttia tuntunut missään vaan tänään on menty perheen ja kummitytön kanssa aamusta iltaan. Hieno päivä takana ja sitä tärkeintä eli aikanaan vaan läheisille.
Porissa tänään vietetty Kokoomuksen päivää. Puolueemme puheenjohtaja piti eilen erinomaisen arvopuheen missä kärkeen nostettiin reiluus. Mahdollisuus tehdä ja onnistua, mutta myös oikeus epäonnistua ja saada yrittää uudelleen. Reiluus itseasiassa enemmän kuin kaivattavaa tämän päivän Suomessa. Kaikkea muuta tuntuu olevankin vaikka muille jakaa.
Porissa Suomi Areena jatkuu koko loppuviikon. Politiikan tapahtumalle olisi muuten tilaa Hämeessäkin. Lähtisiköhän jompi kumpi maakuntalehdistä kanssani kehittelemään? Hämeenliitto ja/tai Päijät-Hämeenliitto ja kunnat ja kaupungit voisivat hyvin tulla mukaan kanssa? Mitä mieltä olette? Ryhdytäänkö ideoimaan?