Hallitus saa parhaat arvosanat turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa, heikoimmat sote-asioissa – Tällä voi olla yhteys myös puolueiden kannatuseroihin

Blogi, torstaina 19.07.2018

Tuorein Hesarin gallup kertoo hallituspuolueista Kokoomuksen edelleen vahvistavan kannatustaan samaan aikaan kun pääministeripuolue Keskusta menettää kannatustaan. Usein minultakin kysytään, että miksi sama hallituspolitiikka nostaa Kokoomuksen kannatusta ja laskee Kepun.

Yksi syy saattanee ainakin osittain löytyä tutkiessa KAKS:n eli Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimusta siitä miten ihmiset kokevat hallituksen onnistuneen ja missä.

Tuorein Helsingin Sanomien gallup vahvistaa sitä, että ensi eduskuntavaaleissa kansa pääsee valitsemaan keskustaoikeistolaisen hallituksen tai vihervasemmistohallituksen välillä. Pääministerikisassa kärjessä nyt kaksikko Rinne vastaan Orpo.

Kansalaisten mielestä maamme hallitus on tähän mennessä onnistunut parhaiten turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa (45 % erittäin tai melko hyvin). Vaikka puolustusministeri onkin sinisten Jussi Niinistö niin ulkopolitiikkaa johtaa kokoomustaustainen Tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Niinistön hyvä ja tuloksekas työ todennäköisesti sataa edelleen Kokoomuksen laariin.

Myös talouspolitiikka kerää kiitosta. Tätä kokonaisuutta johtaa taasen juuri meidän puheenjohtajamme valtiovarainministeri Petteri Orpo. Tuloksellisia toimia maan talouden hoidossa kiittelee lähes 40 prosenttia suomalaisesta. Vain noin neljännes antaa hallitukselle huonoja arvosanoja toimista maan talouden tilan parantamiseksi.

Muutos edelliseen kauteen kun valtiovarainministerinä oli SDP Antti Rinne on ilmeinen. Nyt työttömyys helpottaa, työllisyys kasvaa, syntyy uusia työpaikkoja ja talous kasvaa ja myös velkaantuminen on taittumassa. Tämä muutos näkyy monen suomalaisen arjessakin ja tästä hallitus saa kiitos. Ja kiitokset taitavat henkilöityä aivan oikein Orpoon ja hänen kautta Kokoomukseen. Kannatus siis nousee tämänkin nostattamana.

Samaan aikaan heikoiten hallitus on suomalaisten mielestä onnistunut sosiaali- ja terveydenhuoltoon (58 %) liittyvissä asioissa. Päävastuu sotesta on ollut tällä kaudella keskustan ministeri Annika Saarikon harteilla ja maakuntien osalta myös keskustalaisen ministeri Anu Vehviläisen vastuulla. Vaikea tilanne ja takkuaminen saattaa siis näin henkilöityä heidän kautta myös keskustaan ja laskea keskustan kannatusta. Nimittäin vain kuudesosa (15 %) kiittelee nykyisiä toimia sote-asioissa. Myös hallituspuolueiden kannattajat ovat kriittisimpiä juuri näiden asioiden hoitoon.

Soten rinnalla hallitus on kyselyyn vastanneiden mielestä onnistunut heikoiten koulutukseen ja sivistykseen liittyvissä asioissa (53 %). Tämä kokonaisuus on taasen meidän vastuulla hallituksessa ja vaalikauden alun leikkaukset painavat varmasti vielä hieman meidänkin kannatusta. Onneksi nyt laiva käännetty ja sivistykseen ja osaamiseen panostetaan jälleen lisää ja uskon, että lukiolain ja varhaiskasvatuslain valmiiksi saamiset ja myös rahalliset lisäpanostukset koulutuskenttään kääntävät vielä tuulta parempaan näin ja myös meidän kannatus noussee sen myötä.

Eihän tämä tietenkään näin mene eikä vastuu ole yhden ministerin harteilla vaan koko hallituksen, mutta politiikan henkilöityminen on koko ajan kiihtyvä trendi. Jos henkilöihin luotetaan ja arvostetaan niin se myös henkilöitymisen kautta nostaa puolueen kannatusta. Ja toisaalta kun vaikeat asiat tai vaikeudet henkilöityvän tiettyihin poliitikkoihin syystä tai toisesta niin vaikutus näkyy myös puoluegallupeissa.

Kaikkien arvosanojen keskiarvo kertoo, että kansalaisista reilu neljännes (28 %) arvioi hallituksen onnistuneen vähintään melko hyvin, kaksi viidestä (39 %) on tyytymätön, ja noin neljännes (23 % ei hyvin eikä huonosti) arvioi hallituksen onnistuneen eri asioissa vähintään jollakin tavoin.

Toisaalta nyt hallitus saa peräti yhdeksässä asiassa paremman ja vain kahdessa asiassa huonomman arvion kuin vuosi sitten. Tulokset siis puhuvat puolestaan ja ne on myös huomattu.

Aiempaa enemmän hyviä arvosanoja tulee maan talouskehityksestä, työllisyyden hoidosta ja hallituksen itselleen asettamien tavoitteiden. Hieman aiempaa enemmän tyytymättömyyttä kohdentuu jälleen samaiseen soteen.

Mielenkiintoista on sekin, että Keskustan kannattajat ovat kuitenkin läpi linjan kokoomuksen kannattajia tyytyväisempiä hallituksen onnistumiseen. Reilu kolmasosa (37 %) on tyytyväinen hallitukseen sote-asioissa ja kolmasosa (32 %) tyytymätön. Kokoomuksen kannattajista lähes kaksi viidestä (38 %) antaa huonon arvosanan sote-asioissa ja vain neljännes (26 %) hyvän. Tämän tiesimmekin.

Mutta tällaisiakin viestejä politiikassa tulee seurattua ja pohdittua sitä mistä tulee ja mihin suuntaan. Iso juttu on myös Ben Zyskowiczin opein politiikan ilmaherruus ja tässä tällä hetkellä tuulen tekijöinä ovat gallup-kärjessäkin keikkuvat Kokoomus ja SDP. Vihreät ovat menettäneet asemaansa keskustelun keskiössä ja samalla myös kannatustaan ja myös Keskustaan on liimautunut mm. Soten eduskuntakäsittelyn vaikeuksien kautta negatiivista leimaa.

Sellaisia politiikan tuulia. Ja nämä myös puhuttavat varmasti Suomi Areenassa eri keskusteluissa ja kohtaamisissakin.

Kello 21.27 ja mökillä jälleen. Helsingistä kotitorin kautta takaisin tänne. Mukavat päivät takana ja huomenna sitten museoautopuuhia. Katsotaan miten Madamen käy museoleiman kanssa.

 

 

 

 

Kommentit