Nälkäpäiväkeräys auttaa ihmisiä kotimaissaan – Pakolaistilanne Suomessakin yhä vakavampi

Blogi, perjantaina 18.09.2015
12033200_10153658009281670_2877031975741864405_n

Tänään vielä illalla 5v lapsen kanssa Nälkäpäivä-kerääjänä Lopen S-Marketilla. Yksi pieni lapsi totesi äidille antaessaan meille kolikoita, että ”Miksi noilla ei ole kotia?” No, onneksi meillä on, mutta autetaan heitä jotka kotinsa menettävät tai muuten kohtaavat jotain vakavaa…

12039218_10153657549141670_8344219937371679412_n

Nälkäpäivän kerääjinä Benin ja Suvin kanssa Helsingissä työpäivän jälkeen ja illalla vielä Lopen S-Marketilla jatketaan. Autetaan!

12033012_10153657550426670_2639545369179433542_n Tänään olin työpäivän jälkeen ensin ystäväni Ben Zyskowiczin kanssa Nälkäpäivä-kerääjänä Helsingissä ja sitten vielä iltavuorossa 5-vuotiaan lapseni kanssa Lopen S-Marketilla. Ihmisten auttamishalu on suuri ja moni tuli vartavasten lippaidemme luo tuomaan oman lahjoituksensa. Benin kanssa olemme vuosittain olleet keräämässä Helsingissä ja vastaanotto siellä erinomainen ja totta kai myös täällä kotikunnassakin. Ihastuttava oli hetki kun yksi pieni lapsi tuli äitinsä kanssa pudottamaan kolikkoa keräykseen ja kysyi siinä äidiltään meitä katsoen, että ”Miksi noilla ei ole kotia?”. No meillä on, mutta monella ei ole ja moni kodin myös erilaisten tapahtumien jälkeen menettää. Heille siis tätä kautta apua omissa kotimaissaan ja osa myös Punaisen Ristin kautta käyttöön täällä koti-Suomessakin.

Pakolaistilanne täälläkin pahenee hurjaa vauhtia. Eilen maahan saapui yli 500 turvapaikanhakijaa ja tänään odotetaan määrän nousevan jopa 1000 pakolaiseen. Vuotta on vielä jäljellä satakuntapäivää ja jos tahti jatkuu tällaisena niin jopa 100 000 raja voisi rikkoutua. Nyt koko vuonna saapuneiden määrä on tällä hetkellä yli 11 000. Mutta jos tahti siis jatkuu tällaisena niin joka tapauksessa puhutaan kymmenistätuhannista ennen vuodenvaihdetta. Pakolaisille on nyt järjestetty hätämajoitusta. Mielenkiintoista on se, että suurin osa tulijoista on irakilaisia. Heitä on tullut nyt noin 6 700 ja esimerkiksi syyrialaisia on tullut vain 267.

Nyt poliisi aloittaa tullin ja rajaviranomaisten kanssa oman operaation, minkä tavoitteena pitää alati tiukkeneva tilanne hallinnassa. Sisäministeri Petteri Orpo kertoi tänään eduskunnassa, että aloitettava valvonta on yhtä tehokasta kuin Schengen-rajalla tehtävät tarkistuksen ja nämä tehdään nyt poliisin ulkomaalaisvalvontaa koskevan lain nojalla. Näin siis jokainen joka saapuu Suomeen laittomasta voidaan tavoittaa.

Mutta tilanne ei voi kauaa jatkua tällaisena. Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk onkin jo kutsunut EU-päämiesten huippukokouksen koolle. Ylimääräisen huippukokous pidetään ensi viikon keskiviikkona. Tärkeää on nyt käydä huolella läpi tilanne EU:ssa, mutta ennen muuta tarkistaa EU:n ulkorajojen tilanne ja valvonta sekä myös katsoa mitä olisi tehtävissä lähtömaiden tilanteiden tasaannuttamiseksi. Näin tilanne ei voi jatkua.

Niin ja muuttoliikekriisistä ja sen vaikutuksista maahamme keskusteltiin tänään myös tasavallan presidentin ja valtioneuvoston kesken ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa. Tilanne on siis erittäin tiiviissä seurannassa.

Pääministeri Juha Sipilä totesi tänään myös tilanteesta ja sen vakavuudesta: ””Tilanne on hyvin poikkeuksellinen, ja hallitus seuraa tilanteen kehittymistä tarkasti. Pidän jo taloustilannetta pienempänä ongelmana kuin pakolaistilanteen aiheuttamaa painetta. Raja-alueen valvontaa on tehostettu jo usean viikon ajan ja tehostetaan edelleen”.

Menin kuuntelemaan työntekijöiden toiveita ja ajatuksia. Yhdessä tästäkin selvitään.

Menin kuuntelemaan työntekijöiden toiveita ja ajatuksia. Yhdessä tästäkin selvitään.

Aamulla autoni täynnä väkeä töihin Helsinkiin ja samoin illalla. Ja ei ruuhkiakaan vaikka lakon ja mielenilmauksen takia niitä odotettiinkin. Ehkä sen laimensi niitäkin, että ammattiyhdistys liike sai Helsinkiin liikkeelle vain vajaan kolmasosan siitä määrästä mitä Rautatientorille odotettiin. Liekö sitten huono sää vai mahdollinen tieto työmarkkinajärjestöjen omasta sopimuksesta saanut väen jäämään kotiin pitkää viikonloppua viettämään. Ja onneksi valtaosa tänäänkin valitsi lakkoilun sijaan työn. Itse uskon, että lopulta vain yhdessä sopien ja työtä tehden tästä selvitään.

Meninkin aamulla kuuntelemaan työntekijöiden toiveita ja ajatuksia Rautatientorille. Hyviä keskusteluja niin tehyläisten, superilaisten kuin OAJ:nkin väen kanssa. Harmi, että osa muusta väestä vain niin humalassa, että minunkin oli pakko lähteä pois turpaanveto-uhkailujen jälkeen. En ymmärrä. Mutta yhdessä tästäkin selvitään ja itse uskon, että alkuviikosta työmarkkinajärjestöt paljastavat oman sopimuksensa.

Eduskunnassa sitten valtiovarainvaliokunta Euroopan talousasioiden parissa ja yksi tapaaminen opiskelijoiden asumisasioiden tiimoilta ja perään vielä lyhyt perjantain täysistunto.

Nyt juuri Lopen S-Marketilta kotiin. Iso kiitos vielä kaikille lahjoittajille Nälkäpäivässä mukanaolosta. Huomenna jatketaan.

 

 

 

 

 

 

Kommentit