Muussia ja Runebergin Makkaraa

Blogi, perjantaina 05.02.2021

Hyvää Runebergin päivää!

Johan Ludvig Runeberghän oli runoilija, kirjailija ja toimittaja. Runeberg on myös maamme kansallisrunoilijana ja hänen tuotannollaan oli suuri merkitys kansallisaatteen syntymiselle maassamme.

Runebergin kynästä syntyi mm. upea Maamme-laulumme, mutta myös paljon muutakin Vänrikki Stoolin tarinoista lukuisiin runoihin. Vuonna 1830 ilmestyi hänen esikoisrunokokoelmansa ja tuo esikoinenhan sisälsi myös hänen tunnetuimman hahmonsa, Saarijärven Paavon.

Tänään myös saloissa siis Suomenliput. Ja Runebergin päivän viettoon kuuluu myös kiistatta ne runebergintortut. Uskotaan, että tuon tortun resepti on Runbergin vaimon Fredrikan kehittämä. Liekö oikeasti kuitenkaan? Mutta Fredrika oli joka tapauksessa kaikkea muuta kuin tortun leipoja. Fredrika oli niin kuin UN Women Suomi tänäänkin muistutti ennen muuta kirjailija, toimittaja, yhteiskunnallinen vaikuttaja ja naisten ja tyttöjen oikeuksien puolustaja. Annetaan Suomen lipun liehua siis tänään molemmille Runebergeille!

Runeberg kirjoitti Vänrikki Stoolin tarinoissa osuvasti, että…

”Mihin ehtiikään, jos elää saa.”

HK:n Sinisestä neljän sentin pätkiä, uunipellille ja pintaan pöytään nostettaessa sinappirinkki ja ketsuppia töräys.

Makkaroiden mestarin Karen ohje on erehtymätön ja ei tässä voinut isäkään epäonnistua 🙂

Ja valmiita HK:n Sinisen Runebergin Makkaroita eli…

SYÖMÄÄN!

Niinpä. Yritetään elää ja ehtiä. Mutta itse, kun olen sokeriton, niin runebergintortut ovat jääneet osaltani 80-luvun alkuun. Juhlistinkin siten tänään kansalliskirjailijamme päivää muussilla ja Runebergin Makkaralla. Lapsilla oli hauskaa, kun isä väsäsi HK:n sinisestä ensin ne pätkät ja uunipellin jälkeen vielä Auran Sinapilla ja Felixin Ketsupilla koristeli. Hyvin maistui.

Aika velikultia.

Tänään Eduskunnassa vauhdikas päivä. Mutta tästäkin päivästä selvittiin. Ja eletään siis edelleen. Mukavaa viikonloppua teille kaikille!

 

 

Kommentit