Tutuissa asetelmissa kohti kuntavaaleja – Kokoomus kiri viimeksikin kolmospaikalta voittoon ja nytkin hyvä noste päällä

Blogi, torstaina 04.02.2021

Yleisradio julkaisi tänään tuoreimman gallupin. Kolmen kärki siinä virhemarginaalin sisällä ja loppukiri tulee jälleen ratkaisemaan suurimman kuntapuolueen. Niin kävi neljäkin vuotta sitten. Palaan siihen tässä blogissani myöhemmin.

Ylen tuorein gallup 4.2.2021.

Mutta tuoreimman Ylen Gallupin luvut siis näin: Ykkösenä tälläkin kertaa SDP 20,3 prosentin kannatuksellaan, kakkosena Perussuomalaiset 18,3 prosentin kannatuksella ja kolmantena Kokoomus 18,3 prosentillaan. Ja muutokset siis edelliseen ek-gallupiin näin: SDP:n kannatus laskenut siitä nyt -1,1 prosenttiyksikköä, perussuomalaisten 3,1 prosenttiyksikköä. Ja puolestaan Kokoomuksen kannatus noussut 2,1 prosenttiyksikköä. Trendejä nekin. Suuntia.

Mutta miten tilanne avautuu verrattuna neljän vuoden takaiseen. Oheiset kuvat kertovat siitä. Värillinen kuva siis tuore ja mustavalkoinen neljän vuoden takaa. Ja huomio siis mielenkiintoinen: Vastaavassa tilanteessa kolmisen kuukautta ennen vuoden 2017 kuntavaaleja tilanne oli aikalailla sama kuin nyt. SDP kärjessä (20,4%), Keskusta silloin kakkosena (19,0%) ja kolmantena Kokoomus (18,4%). Ja lopputulos sitten näin:

1) Kokoomus 20,7%
2) SDP 19,4%
3) Keskusta 17,5%

Loppukiri siis muutti järjestyksen ja Kokoomus nousi kirillään ykköseksi. Miten nyt käy niin sen aika näyttää – tai siis oikeastaan kolme seuraavaa kuukautta.

Keskusta siis vaihtunut nyt maakunnissa ja kunnissa perussuomalaisiin, mutta muuten siis asetelma aikalailla samanlainen. Keskusta on puheenjohtajansa Annika Saarikon sanoin sillassa. Se on sitten oman pohdin paikka ja ehkä enemmänkin keskustalaisten pohdinnan paikka. Lyhyesti voisi todeta, että kentällä, maakunnissa ja kunnissa ei näytetä hyväksyvän sitä, että keskustan eliitti vei puolueen Marinin vasemmistohallituksen pönkäpuolureksi. Näyttää siltä, että eduskunnassa kentän tuntoja enää tulkitsee oikein kansanedustaja Hannu Hoskonen. Rohkeana tahtopoliitikkona Hoskonen on kuitenkin joutunut nyt sitten oman puolueensa hampaisiin ja toisaalta noussut kentän syleilyyn. Mutta se kepusta.

Tässä vanha gallup-tilanne neljän vuoden takaa vuodelta 2017 vastaavasta tilanteesta ennen kuntavaaleja.

Mutta se mikä tässä gallupissa on erityisen hienoa, on se, että meillä Kokoomuksella on selvästi parempi kannatus tässä gallupissa verrattuna eduskuntavaalikannatukseemme. Se kertoo siitä, että kokoomuslaiset ovat tehneet erityisen hyvää työtä kunnissa, kaupungeissa ja maakunnissa. Ja olen kyllä saman huomion tehnyt itsekin. Kokoomuslaisiin luotetaan ja kokoomuslaisten kanssa tehdään. Ja toivottavasti jatkossakin ja se päätetään nyt tulevissa kuntavaaleissa.

Ehdokashankinta on siis nyt parhaassa vauhdissa ja haastan sinutkin pohtimaan, että voisitko itsekin lähteä mukaan kevään kuntavaaleihin? Mielelläni olen avuksi, on sitten kotikuntasi mikä tahansa. Laita siis rohkeasti viestiä esimerkiksi sähköpostilla timo.heinonen (a) eduskunta . fi tai soittele. Katsotaan miten ehdokkuus voitaisiin saada kuntoon.

Ja jos Kokoomus ei tunnu omalta niin, lähde sitten vaikka jollekin muulle ryhmälle ehdokkaaksi. Puolueita on tarjolla paljon, on erillisiä kuntien sitoutumattomien ryhmiä ja valitsijayhdistyksiä. Tärkeintä olisi nyt saada kuntiin hyvät päättäjät myös tulevalle ja alkavalle valtuustokaudella 2021-2025. Ota siis haaste vastaan ja anna oma panoksesi kotikunnallesi.

Mutta täytyy myöntää, että erinomaisen hyvä ja nosteesta kertova aamun gallup antoi kyllä erityistä virtaa ja energiaa päivää ja kevääseen. Hyvällä tsempillä siis eteenpäin. Yhdessä ja yhteistyöllä.

….

Onnea Lopen Lehdelle ja pitkää ikää

Tänään myös julki ensimmäinen uuden omistajan alaisuudessa syntynyt Lopen Lehti. Perinteikäs paikallislehtemme siirtyi siis kuunvaihteessa osaksi Keskisuomalaisen konsernia ja tänään sitten ensimmäinen lehti ulos. Hienoa ja tyylikästä jälkeä ja hyviä juttuja. Onnea siis Etelä-Suomen Medialle ja uudelle päätoimittajalle Laura Äärille, tuottajalle ja toimittajalle Kare Aspille ja meidän omalle Puolitaipaleen Tainalle! Ja myös koko tekijätiimiltä! Hieno ensimmäinen numero ja ei muuta kuin pitäkää hyvää huolta meidän yhteisestä Lopen Lehdestä jatkossakin.

 

 

Kommentit