Murskaako Trump toistamiseen gallupit? – Osa ei ole halunnut tai jopa uskaltanut kertoa äänestävänsä Trumpia

Blogi, keskiviikkona 04.11.2020

Neljä vuotta sitten Donald Trump murskasi gallupit ja nousi Yhdysvaltain presidentiksi ohi ennakkosuosikki Hillary Clintonin. Seurasin silloin poikkeuksellisen tarkasti Yhdysvaltain medioita ja itse arvioin silloin jo etukäteen, että Trump tulee vaalin voittamaan. Totesin sen silloinkin jopa Suomessa haastattelussakin etukäteen. Suomen mediaa jos silloin seurasi niin eihän Trumpilta pitänyt olla mitään mahdollisuuksia. Erityisen rajusti karille omissa arvioissaan silloin meni meillä mm. Helsingin Sanomat. Mutta se on nyt mennyttä ja elettyä.

Mutta myös nyt Suomen ja laajemminkin länsimaiden medioita on ohjannut ei välttämättä aina ihan tietoon perustuvat arviot vaaleista vaan ehkä enemmänkin toiveet vaalituloksesta. Toki nyt äänenpainot ovat olleet hieman sentään neljänvuoden takaisia pohtivampia, mutta toiveet kuitenkin ohjanneet edelleen niitä varsin vahvasti.

Yö ei vielä antanut vastauksia vaalitulokseen. Gallupit näyttävät heittävän jälleen pahemman kerran ja lopullista vaalitulosta saadaan odottaa ainakin tovi. Ehkä siihen asti kunnes Korkeinoikeus jälleen kerran peliin puuttuu. Tilanne on aikalailla sellainen, kuin itse arvioin etukäteen. Enkä siis nyt ole ottamassa enkä ottanut neljä vuottakaan sitten kantaa siihen kuka olisi paras Yhdysvaltain presidentiksi. Mutta omat arvioni ovat tämänkin syksyn aikana kallistuneet aina siihen suuntaan, että Trump lopulta nämä vaalit voittaisi. Näitä arvioita ovat vahvistaneet luonnollisesti Yhdysvaltain vaalijärjestelmän tunteminen, mutta myös laajapuolisenpi ja monipuolisempi median seuraaminen ennen muuta Yhdysvalloista. Totuus, kun kuitenkin jokaisen maan vaaleissa on se, että kyseisen maan äänestäjät sen lopulta ratkaisevat eivät muiden maiden medioiden tai kolumnistien kommentit ja toiveet. Eikä myöskään muiden maidenkaan toiveet.

Yksi sellainen asia mikä usein myös jää piiloon on rajussa vastakkainasettelussa tapahtuva äänestyssalaisuuden normaaliakin tiukempi varjelu. Kaikki eivät halua tai jopa uskalla kertoa sitä, ketä vaaleissa ovat äänestämässä. Eivät edes siis gallupin tekijöille. Tämä ilmiö väistämättä oli osa syynä 2016 Yhdysvaltain presidentinvaaleissa ja uskon olleen nytkin vaaleja edeltävissä gallupeissa. Ja nimenomaan niin, että Trumpia ei ole uskallettu mainita. Ehkä ei aina myöskään kehdattu. Sama ilmiö muuten uskoakseni tapahtui Suomessakin ainakin 2011 eduskuntavaaleissa. Toki gallupien korjauskertoimet ja tekotavatkin ovat osaltaan joskus nopeiden ja yllättävienkin muutosten mittaamisessa epäonnistuneet.

Hetki sitten Twitter puuttui myös Trumpin twiittiin…

Mutta miksi sitten Yhdysvalloissa äänestettäisiin Trump toiselle kaudelle? Monet asiat siellä puoltavat sitä tykkää tai ei. Talous, työllisyys, oman maan vahvistaminen jne. Ja nyt viimeisimpänä hurjan myönteiset talousluvut keskellä koronakriisiä. Wall Street Journal, kirjoitti miten vuositasolla talous on Yhdysvalloissa kasvanut peräti 33,1 prosenttia. Koronaisku on siis jo käytännössä korjattu. Tämän vuoden kolmas neljänneksistä mentiin sitten jopa ennen kokemattoman hurjalla BKT:n kasvulla, kun edellisestä kvartaalista kasvua kirjattiin 7,4 prosenttia. Kyseessä oli itseasiassa kaikkien aikojen ennätys. Edellinen 70 vuotta vanha ennätys murskautui lähes kaksinkertaisesti. Ja samaan aikaan työllisyys on kasvanut myös hurjaa vauhtia. Trumpin joukot ovatkin ahkerasti levittäneet viestiä parina vaaleja edeltävänä päivänä, että…

Nyt Trumpin johdolla pelkästään viimeisen puolen vuoden aikana on syntynyt enemmän työpaikkoja, kuin hänen edeltäjänsä Barack Obaman koko kahdeksan vallassaolovuoden aikana syntyi.

Uppoaa muuten moneen jenkkiäänestäjään. Mutta mitä tapahtuu lopulta. Aamun ensimmäiset tulokset ovat tulleet ja niissä Joe Biden edelleen johdossa. Mutta, kun katsoo niitä vaa´ankieliosavaltioita niin voisi vahvasti sanoa, että kauankohan on?

Nyt puolustusvaliokunnan kokousta kohden ja tänään illalla sitten Hämeenlinnaan puhumaan mistäpä muusta kuin ulko- ja turvallisuuspolitiikasta.

….

Kello 22.37 ja kämpille. Tänään pitkä päivä, mutta sillä antoisa ilta Hämeenlinnassa. Pitkästä aikaa puhumassa. Mukava ilta Suomen 15. vanhimman Lions -yhdistyksen väen kanssa. Mentiin Amerikasta amistoon asti kaikki mahdollinen.

Yhdysvaltain presidentinvaalien ääntenlaskenta etenee hitaasti ja takkuillen. Edelleen näyttää tilanne olevan aikalailla avoin. Pahimmillaan tilanne päättyy tasapeliin tai jopa tai ehkä todennäköisestikin jo oikeusasteiden käsittelyyn. Katsotaan jos huomenna aamulla olisi jo selvää?

 

 

 

 

Kommentit