Muistitietoa talteen – Keräsimme kotikunnan vuoden 1918 tapahtumia talteen

Blogi, tiistaina 31.07.2018

Tänään olin varannut päivän kalenterista omalle pienelle muistitieto-hankkeellemme. Meitä on pieni porukka täällä Lopella jotka olemme erityisen kiinnostuneita kotiseutumme historiasta ja tänään kasasimme palasia talteen vuoden 1918 tapahtumista Lopella.

Laitoimme karttaan merkintöjä tapahtumista ja paikoista ja sitten niihin liittyvät tarinat kirjasimme talteen. Mielenkiintoista puuhaa ja monta uutta juttua ja tarinaa jälleen kuulin. Ja monta tarinaa ja tapahtumaa sai myös uusia palasia lisää.

Illalla sitten vielä Lopen Hautausmaalla perinteinen Ehtooillan Hautausmaakävely. Sielläkin vuoden teemana 1918-tapahtumat. Kiersimme hautoja joiden kiveenhakatut liittyivät tavalla tai toisella sisällissodan tapahtumiin. Valkoisten hautoja Lopen hautausmaalla useampia, mutta punaisten vähemmän. Tarina kertoi kuinka yhden punaisen maalliset muistot sai kirkkomaahan erään koivun juureen laittaa, mutta kiveä ei muistoksi saanut pystyttää. Satavuotinen koivu miehestä enää muistona.

Iso kiitos vielä Kalevi Nevanpäälle ja Antti Koskimäelle ja Pirisen Tuulalle hienosta illasta. Odotan jo ensi vuoden ehtoota ja illan mielenkiintoisia kiveenhakattuja.

Historia on aina minua kiinnostanut ja jälleen yksi sellainen antoisa päivä. Huomenna sitten suuntaan Lahden Kuukausimarkkinoille. Kesäkiertue siis jatkuu ennen kesän ainoaa lomaviikkoa.

Kommentit