Muille vähän – opiskelijoille ei mitään

Kynästä, sunnuntaina 27.08.2006

”Budjettiriihi oli räkäinen nauru opiskelijoille” Näin kommentoi Suomen ylioppilaskuntien puheenjohtaja Ilkka Wennberg viime viikolla julkistettua valtion ensi vuoden talousarviota.

Hallitus kyllä rutisti budjetin nopeaa tahtia kasaan. Aikaa ei keskustelulle annettu. Ei neuvotteluillekaan. Näin ainakin tilannetta kuvasi keskustalainen kulttuuriministeri Tanja Saarela, jonka vastuulla opiskelijoiden toimeentuloasiat hallituksessa ovat. Saarelaa oli hetkeä aiemmin syytetty neuvotteluhaluttomuudesta. Ja kinastelu asiasta näyttää edelleen jatkuvan – todellisen asian – ongelman – jäädessä taka-alalle.

Kuitenkin loppu tulemma oli siis se, että budjetti unohti täysin opiskelijat – alkukesän lupauksista ja puheista huolimatta.

***

Tällaiseen lopputulokseen ei osattu näin ollen edes valmistautua. Puheet olivat toista – ja teot nyt jälleen toista. Hallitusohjelmassa luvattiin kohentaa opiskelijoiden opintososiaalista asemaa. Nyt julkistetun ensi vuoden budjettiesityksen mukaan opintotuen määrärahoja kuitenkin leikataan nyt yli 8 miljoonalla eurolla. Samalla hallitus myös leikkaa opiskelijoiden terveydenhoitokustannuksia.

Opiskelijajärjestöt paheksuivatkin heti tuoreeltaan opiskelijoiden toimeentulon heikennyksiä pääministeri Matti Vanhasen hallituksen budjettiesityksessä. Lupauksista ja puheista huolimatta opintotuen tulorajojen korottaminen ensi vuoden budjettissa jäi yksin Tanja Karpelan puolustettavaksi. Esitys olisi korottanut opintotuen tulorajoja 20 prosentilla. Mutta mitä…

***
Hallitus ei ottanut esitystä edes vakavasti käsittelyyn vaikka toisin annettiin kesän aikana ymmärtää. Suomen ylioppilaskuntien puheenjohtaja Ilkka Wnnberg totesi Iltalehdessä (26.8.2006):

”On ikävää, että SDP:n ja keskustan välillä on kiistaa opiskelijoiden toimeentulosta, mikä johtaa opiskelijoiden kärsimiseen. Toivottavasti opiskelijat nyt aktivoituvat ja miettivät, ketä äänestävät seuraavissa eduskuntavaaleissa.”

Budjettiesitykseen ei mahtunut myöskään opintorahan korotusta, mitä opiskelijat ovat ajaneet jo vuosia. Opintorahaa on korotettu viimeksi 14 vuotta sitten ja sen arvo on laskenut sen jälkeen ainakin viidenneksen.

***

Niin mutta mitä…. Niin tästä kaikesta huolimatta maamme pääministeri, valtiovarainministeri ja myös hyvää yrittänyt kulttuuriministeri vain kirjoittelevat iltapäivälehtien yleisönosastoille kuka teki mitä ja kuka ei halunnut keskustella kenen kanssa ja kuka lomaili milloinkin.
Olisiko nyt kuitenkin aika ottaa se oikea asia – opiskelijoiden taloustilanne – vielä kerran keskusteluun? Uskon ja jopa tiedän, että hallituksen esitys ei oppositiota tältä osalta tyydytä ja asiaan varmasti palataan vielä budjetin eduskuntakäsittelyssä. Onneksi.

***

500 000 opiskelijaa tietävät tilanteen parhaiten. Joka neljäs opiskelija elää jo nyt köyhyysrajan alapuolella. Opiskelijajärjestöjen yhteinen tavoite on selvä ja tavoitteensa tueksi yli 100 000 ihmistä on allekirjoittanut opintoraha-adressin.

Toivotaan, että opiskelijoiden ääni saadaan kuuluviin vielä syksyn aikana eduskunnan budjettikäsittelyssä – vaaleihin asti ei ole aikaa eikä syytä odottaa.

Omatkin opiskeluajat vielä hyvin muistissa
Timo Heinonen

Kommentit