MTK:lta hieno arvostuksenosoitus Kokoomukselle.

Blogi, maanantaina 14.07.2014

Maanviljelijöitä, metsänomistaja ja maaseutuyrittäjiä edustava MTK – Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto aiheutti kesäkuun lopussa pienen selkkauksen. Tai oikeastaan kävi niin, että se koira älähti johon kalikka kalahti. MTK nimittäin kehui vahvasti Kokoomusta Suomen maatalouspolitiikassa ja arvosteli samaan aikaan keskustaa. Arvostelu kolahti keskustaan kovaa ja vastahyökkäys oli kova. Osa mm. Sirkka-Liisa Anttilan johdolla meni minusta jopa asiattomuuksiin mustamaalatessaan esimerkiksi ratkaisevassa roolissa ollut europarlamentaarikko Petri Sarvamaata tai väheksyessään tuoretta Maatalousministeri Petteri Orpoa. Kaikkea piti äkkiä sohia ja yrittää kääntää keskustelu puolueettoman MTK:n arvioista muuhun. 

MTK:sta arvostelu keskustaa kohtaan ja kiitokset kokoomukselle tulivat nimittäin korkeimmalta mahdolliselta taholta. Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliiton puheenjohtaja Juha Marttila kertoi Ylellä miten kokoomuksen kanssa yhteistyö on sujunut ja asioita on hoidettu. Keskustasta ei. Marttila totesi, että maatalousasiat eivät kiinnostaneet edes ketään keskustan europarlamentaarikoista. Maaseutu siis unohdettiin keskustan toimesta täysin. Ylen mukaan ”Marttila pettyi pahasti keskustan politiikan tekoon EU:ssa. Kukaan kolmesta euroedustajasta ei halunnut maa- ja metsätalousvaliokuntaan. Juuri viime viisivuotiskaudella lyötiin lukkoon unionin maatalouspolitiikan suuntaviivat vuoteen 2020 asti. Tukia ajettiin alas ja Suomi menetti kymmeniä miljoonia EU-rahaa Etelä-Suomen 141-tuissa.”

MTK:n ja Kokoomuksen yhteistyö taasen toimi. Tämän myötä hallitus julkaisikin Kokoomuksen johdolla uuden biotalousstrategian. Biotalous siis tarkoittaa taloutta, joka käyttää uusiutuvia luonnonvaroja ravinnon, energian, tuotteiden ja palvelujen tuottamiseen. Uuden strategian tavoitteena on luoda maahamme 100 000 uutta työpaikkaa ja 100 miljardin euron tuotto vuoteen 2025 mennessä. Biotalousstrategia onkin MTK:lle erinomainen mahdollisuus tukea maaseudun elinkeinoja. Ja mikä hienointa uusi maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo tarttunut asiaan aktiivisesti. Orpo totesi Ylelle, että ”siellä on ne suuret työllistämis- ja kasvumahdollisuudet. Näissä niin sanotuissa minihallitusneuvotteluissa biotalous nostettiin yhdeksi hallituksen kolmesta keihäänkärjestä.” Orpon kädenjälki näkyi siis heti.

Suomessa on metsää 20 miljoonaa hehtaaria, viljeltyä maata kaksi miljoonaa hehtaaria. Täällä siis on suuri kasvupotentiaalikin. Hyvä avaus olikin Metsä Groupin Äänekoskelle kaavailema sellutehdas. Se on hieno uutinen maamme teollisuusrintamalla, mutta myös kaikille suomalaisille metsänomistajille.

Tavoitteenamme on panostaa myös kasvavasti uusiutuvaan energiaakin. Maahamme tuodaan energiaa kahdeksan miljardin euron arvosta joka vuosi. Nyt tavoitteenamme on korvata tämä kallis ja runsaspäästöinen kivihiili kotimaisilla uusiutuvilla energianlähteillä.

Myös Euroopan unionilla on metsästrategia. Sekä MTK että kokoomus haluavat estää EU:n yhteisen metsäpolitiikan syntymisen. Maatalousministeri Orpo totesikin, että ”On erittäin tärkeää, että meillä on EU:n sisällä kansallinen metsäpolitiikka. Haluan pitää tästä jatkossakin kiinni. Suomi on EU:n sisällä hyvin poikkeuksellinen metsävaltio ja koko bioala on sellainen missä mahdollisuudet ovat hyvin suuria.” Marttila oli Ylellä samaa mieltä todeten, että ”EU ei tarvitse yhteisen maatalouspolitiikan kaltaista yhteistä metsäpolitiikkaa. Me olemme nähneet mitä se tuo mukanaan maataloudessa, pikkutarkkaa säätelyä ja suurin osa säätelystä on aika perusteetonta.”

Puolueissa on siis eroja. Ja toivottavasti puolueetonta, tässä tapauksessa MTK:n, arvioita tai kiitosta tai arvosteluakaan ei yritetä hämärtää ikävällä mustamaalaamisella ja asioiden vääristelyllä. Ehkä paras ohje tällaisessakin tapauksessa löytyy joukkueurheilusta: Kannattaa keskittyä omaan peliin.

Kello 22.56 ja mukava kesäpäivä takana. Kiitokset useammastakin viestistä liittyen aamuiseen blogiini. On mukava huomata, että nämä metsä ja maatalousasiat kiinnostavat ja antavat aihetta myös palautteeseen. Itse toivon, että aihe puhuttaa myös kevään 2015 eduskuntavaaleissakin. Meidän pitää minusta hyödyntää ne voimavarat mitä meillä on (mm. metsän monipuolinen käyttö talousmetsistä virkistyskäyttöön) kuin myös suomalaisen puhtaan ruuan voimavarat ja tulevaisuus. Aiheestahan olen täälläkin kirjoittanut vaikka kuinka monta kertaa. Ja minusta hieman samaa sukua olisi myös keskustelu elävistä kylistä, taajamista ja maaseudusta. Toivon, että nämä voimavarat osattaisiin hyödyntää paremmin maassamme tulevaisuudessa. Olen varma, että monessa paikassa vielä aikanaan kadutaan sitä, että kaikki kyläkoulut on lopetettu ja kylät ajettu näin alas. Uskon, että sellaiset kunnat kuten vaikkapa oma kotikuntani Loppi, jotka ovat kyläkouluja säästäneet ja jopa kehittäneet tulevat tulevaisuudessakin pärjäämään. Tällaiset maaseutukunnat antavat lapsille ja perheille sellaisia asioita joita ei vain voi rahassa aina mitata. Ehkäpä enemminkin aikanaan säästöinä. Niin se vaan menee.

Tänään on lasten kanssa uitu ja tehty pitkä kävelyretki niitulle. Mummolaan veimme suuren luonnonkukkakimpun ja siinä niin iskän kuin 4 ja 1,8kk lastenkin sormen jäljet näkyvissä. Hauskaa meillä oli peltoretkellä. Huomenna sitten Helsinkiin ja tapaaminen pääministeri Alexander Stubbin kanssa. Paluu siis arkeen.

 

Kommentit