Motorsport-teko isolla T:llä – Mikkolat toteuttivat vuosikymmenten haaveen vanhalle soramontulle

Blogi, perjantaina 30.10.2020

Akaa, Kurisjärvi, Karhunrahka, Syrjäintie – Ja Suomen uusin moottorirata!

Tänään avattiin käyttöön Daytona Circuit Akaa. Voisi sanoa, että isän ja pojan yhteinen unelma, josta tuli nyt totta.

Ajatus nimittäin Akaan omasta moottoriradasta virisi jo 1980-luvun lopulla moottoriurheilumies Hannu Mikkolan mielissä. Hannu katseli vanhaa soramonttua ja nyt kolmekymmentä vuotta myöhemmin isä sai myhäillä tyytyväisenä, kun oma poika Ville Mikkola teki unelmasta totta neljän kaverinsa kanssa. Daytona Circuit Akaa näki päivänvalonsa.

Mikkoloiden vuosikymmenten haave toteutui näin, kun ainutlaatuinen asfalttirata avattiin vanhaan soramonttuun. Voidaan puhua urheiluteosta, motorsport-teosta ja pienestä ihmeestä. Otan kypärän päästäni!

Asfalttirata on Suomen mittapuussa ainutlaatuinen. Mikkolat ostivat vanhan soramontun parisen vuotta sitten ja sen jälkeen projekti eteni ennätysvauhtia ympäristöluvitetuksi moottoriradaksi. Mikkoloiden lisäksi rataa hallinoivassa Raksteri Oy:ssä toimivat Jussi Toivonen, Sami Nieminen, Ilkka Nieminen,  ja Christian Löslein. Kaikilla vahva moottoriurheilusydän ja taitaa olla uuden oman radan myötä myös loppuelämän työ.

Nyt noin 400 000 euroa maksanut Daytona Circuit on pituudeltaan 1,07 km ja leveyttä asfalttiradalla on 11-16 metriä ja korkeuseroja peräti kahdeksan metriä. Asfalttiosuuden lisäksi rata saa vielä soraosuudet ja näin siitä kuoriutuu täysimittainen jokkis-, mutta myös rallicross-rata. Itseasiassa lopputuloksesta tuli sellainen, että itse rata täyttää jopa Rallicrossin MM-tason vaatimukset.

Daytona nimi juontaa juurensa siitä, että alunperin radasta piti tulla ovaali. Nyt siitä ei sellainen tullut, vaan täysiverinen asfaltoitu rata monipuoliseen moottoriurheilukäyttöön. Alkuperäisistä suunnitelmista kuitenkin muistuttaa doseerattu eli kallistettu hevosenkenkä. Henkeä siis löytyy.

Radasta haluttiin tehdä siis lopulta monipuolinen ja sellainen siitä myös tuli. Se palvelee jokkiksen ja rallicrossin lisäksi myös kartingia, crosskartia, ralliautoja, mutta miksi ei myös vaikkapa pyöräilyä ja rullasuksiakin. Myös ajokoulutusta radalle on suunniteltu ja esimerkiksi nuorten ajoharjoittelupäiviä.

Kaiken kaikkiaan 9 hehtaarin rata-alue jatkaa rakentumistaa ja kehittymistään. Mutta huikean jutun tekivät Akaan miehet. Se on Vuoden Moottoriurheiluteko!

Kiitos siis vielä upeaa avauspäivästä ja olihan se hienoa päästä kiertämään rata Porschella ja ennen muuta itse Marcu Grönholmin rinnalla!

Nyt Hämeenlinnassa kahvit ja sitten kuuluttamaan Häme Starsin B-tyttöjen SM-sarjaottelu Nummen koululle. Kivoja talkoohommia aina välillä.

Kommentit