MotoGP -kilpailut jackpot Suomelle – Valtion panostukset moninkertaisesti takaisin

Blogi, perjantaina 04.08.2017

Tällä viikolla julkistettiin sopimus moottoripyörien kuninkuusluokan MotoGP palaamisesta Suomeen. Rakenteilla olevalla KymiRingillä ajettaneen ensimmäinen suuri kilpailu kaudella 2019, kun ratamoottoripyörien MM-osakilpailu tuodaan Päijät-Hämeeseen. Iitin KymiRing-radalla ajetaan MotoGP-osakilpailu vuosina 2019-2023. Viiden vuoden sopimus on alueelle ja koko Suomelle huikea juttu.

MotoGP on ensimmäinen suuri tapahtuma mikä on nyt kalenterissa varattuna KymiRingille!

MotoGP:n promoottori Dorna Sports on ollut alusta lähtien vahvasti mukana Kymiringin suunnitelmista. Dornan johtama MotoGP onkin mitä parhain avaaja uudelle radalle. MotoGP-osakilpailu tuonee radalle noin 100 000 katsojaa ympäri maailmaa ja kilpailun taloushyöty tulee olemaan merkittävä. NesteRally jättää Keski-Suomeen vuosittain noin 15 miljoonaa. Summa oli tänä kesänä varmasti jo merkittävästi suurempi kävijämäärän kasvaessa suuresti. Mielenkiintoista nähdä tämän vuoden taloudelliset vaikutukset alueelle. Viime talven Lahden MM-hiihtojen suorat taloudelliset vaikutukset olivat yli 25 miljoonaa euroa. Talvilajien MM-kisojen kävijöistä 60 prosenttia tuli alueen ulkopuolelta ja noin viidennes ulkomailta. Isoilla tapahtumilla on siis aivan valtava vaikutus omalle alueelleen ja myös koko maallemme.

Tavoitellulla noin 100 000 katsojamäärällä ensimmäisestä MotoGP-kilpailuista on odotettavissa 30–35 miljoonan euron suora taloushyöty Päijät-Hämeen ja Kaakkois- Suomen ja itseasiassa koko Etelä-Suomen alueille. KymiRing tullee maksamaan investointina noin 25 miljoonaa euroa. Julkista valtion kautta tullutta rahoitusta radalle on annettu aiemmin 7 miljoonaa ja nyt kesällä valtiovarainministeri Petteri Orpo esitti radalle 3,5 miljoonan euron lisämäärärahaa, mikä itseasiassa oli jo aiemmin alustavasti luvattu työ- ja elinkeinoministeriöstä. Lisäksi päätimme alkukesästä myös valtatie 12 parantamiseen Iitin ja Kouvolan välille 14 miljoonan euron määrärahasta. Suurten tapahtumien kautta panostukset tulevat maahamme takaisin nopeasti ja moninkertaisesti jos ja kun kaikki etenevät suunnitellusti.

Itse uskon, että Kymiringillä ajetaan pian valmistumisen jälkeen myös mm. rallicrossin MM-osakilpailuja ja paljon muutakin. Olen myös väläyttänyt F1-osakilpailun mahdollisuutta Suomeen enkä pidä sitä lainkaan mahdottomana hieman pidemmällä aikavälillä kun rata on ensin lunastanut paikkansa muiden tapahtumien kautta toimivana ja ajanmukaisena moottoriratana.

MotoGP:n paluu Suomeen on huikea juttu ja takuuvarmasti aion olla paikan päällä tätä todistamassa. Suomessa on ajettu ratamoottoripyörien MM-sarjan osakilpailu edellisen kerran liki 40 vuotta sitten. Johan se sitten on aikakin.

Timo Pohjola on tehnyt joukkoineen erinomaista työtä Kymiringin eteen ja koko suomalaiselle moottoriurheilulle. Rata mahdollistaa niin kansainvälisten moottoriurheilutapahtumien järjestämisen, kuin hyvät harjoittelu- ja koulutuspuitteet sekä kansallisen että kansainvälisen tason toiminnalle. 4,6 km pitkä päärata on suunniteltu korkeimman FIA 1 -luokituksen mukaisesti. Kaksipyöräisten puolella rata täyttää niinikään korkeimman FIM A -luokituksen määräykset.

Hienoja uutisia siis maailman nopeimmalle kansalle!

….

Huomenna sitten Kesäkiertueeni jatkuu ja suuntaa seuraavaksi Hausjärvelle Oitin Markkinoille. Otan mukaan myös Niinistön kannattajakortteja eli niiden allekirjoitus onnistuu aamupäivällä ainakin kello 10-11! Nähdään!

….

Mukava päivä takana ja illalla vielä sitten Hunsalan Pelto-Seppälän Lehtipihvi- ja Burgeri-illassa herkuttelemassa 100% kotikunnan herkuilla. Kannattaa ehdottomasti paikkaan käydä tutustumassa jos ei vielä tilan lihat ja muut antimet ole tuttuja. Hyvää Hämeestä ja Lopelta. Niin ja ehdittiin sitä vielä metsurinkin hommiin. Monenlaista taas ja huomenna sitten Kesäkiertuetta ja myös Kuninkuusravit! Hevosmiesten juhlaa!

Kommentit