Moottoriurheilussa on palaset kohdallaan – Voisiko menestystä monistaa?

Blogi, maanantaina 31.07.2017

Moottoriurheilussa Suomi on säilynyt suurvaltana toisin kuin monessa muussa lajissa. Yleisurheilussa on Nurmen, Virenin, Väätäisen ja kumppaneiden menestyksen ajat vain kaunis muisto. Mäkihypyssä Nykäsen, Niemisen ja Ahosen menestysvuosista voidaan vain enää uneksia. Ja esimerkkejä on muitakin. Enää mitalitavoitteita ei edes aseteta  arvokisoihin ja yksikin mitali on jo kova juttu.

Mutta motorsportissa Aaltosten, Mäkisten, Grönholmien ja Rosbergien menestys on aina jatkunut. JJ, Mika-Mikat, Heikki ja nyt Kimi ja Valtteri Bottas. Rallissa ketju samanmoinen Vataset, Alenit, Kankkuset, Saloset, Grönholmit, Rovanperät, Hirvoset jne. Ja nyt sitten Jari-Matti Latvala, Juho Hänninen, Esapekka Lappi, Teemu Suninen ja Jari Huttunen. Ja ei tässäkään vielä kaikki vaan todennäköisesti jo kauden lopussa 17-vuotiaana MM-rallissa Walesissa nähdään Kalle Rovanperä ja nuoria on muitakin Emil Lindholm ja kumppanit. Formuloissa on seuraavaksi tulossa Niko Kari ja kartingissa tilanne on hyvä eli menestys tulee jatkumaan.

Tähän on minusta muutama syy.

Meillä on osaavat taustavoimat Timo Jouhki legenda ja monen taustalla, Marcus Grönholm Huttusella jne. Ja osalla ulkomaiset parhaat voimat apuna kuten Lapilla Even Management. Taustavoimiin pitää nostaa myös Antti Aarnio-Wihuri ja Kemppi Bottaksen tienavaajina. Myös Pekka Koski ja monet muut ovat antaneet omaa osaamistaan nuorten kykyjen käyttöön.

Toisena ratkaisevana on osaava valmennus ja tietotaito täältä. AKK-Motorsportin Driver Academy on tuttu viime viikonlopun kaikille moottoriurheilun menestyjille. Kartingista on haettu ajotuntumaa ja osaamista jo pikkupojasta niin radalle kuin ralleihinkin. Ja askeleet ovat olleet määrätietoisia ja harkittuja. Esimerkiksi Jari Huttunen ajoi ensin kaksivetoisella Suomessa ja jatkoi sieltä tietä Saksaan Opel-merkkiluokkaan. Mestaruus Saksastakin ja nyt debytoi sitten viime viikonloppuna nelivetoautolla R5:lla MM-osakilpailussa Jyväskylässä ajaen samantien WRC2-luokan voittoon. Jarin teko oli todella iso juttu viikonloppuna ja hieman harmi, että se jäi nyt vielä isomman menestyksen varjoon kuten Sunisenkin huikea ajo uransa toisessa WRC-rallissa. Itse pidän näitä kahta viikonlopun suurimpina juttuina sillä Esapekka Lapin menestys ja voitto ei enää yllättänyt vaikka ei hänelläkään montaa WRC-rallia vielä takana ole. Mutta toisena menestyksen avain on siis valmennus ja osaaminen.

Isossa roolissa on myös se, että meillä on kohtuu edullista päästä ajamaan. Meillä on paljon Karting-ratoja ja vaikka niistä osaa valitukset (usein aiheettomat ja kohtuuttomat) ja ympäristöluvat kiusaavatkin niin rattiin pääsee helpolla, paljon ja edullisesti. Sama muuten koskee myös isojakin moottoriratoja. Kokeilkaapa vaikka vuokrata rata Suomesta tai sitten Euroopasta muualta tai päästä vain ajamaan edes. Ero on huikea. Ja onneksi meillä myös hyvin teitä ajaa rallia ja esimerkiksi Saukkolan EK-tyyppinen harjoittelukeskus. Yksityisteitä ja valtion teitä saa kohtuu helpolla ja hyvin harjoituskäyttöön. Kilometrejä saa siis alle niin asfaltilla kuin sorallakin.

Jos haluamme että meillä on menestyjiä pitää harjoituspaikkojen olla kunnossa. Kannattaa vaikka katsoa paljonko nyt on matkaa lähimmälle hyppyrimäelle verrattuna Nykäsen lapsuuteen. Pienet mäet ovat hukkuneet. Ja myös monissa muissa lajeissa olosuhteissa olisi toivomisen varaa ja esimerkiksi juoksussa olisi tärkeää päästä treenaamaan sinne missä muutkin maailman parhaat treenaavat jne. Jääkiekossa palaset on moottoriurheilun tapaa  kunnossa ja tuloksena kasvaa maailman parhaita pelaajia ennätystahdilla.

Sitten erittäin tärkeä! Lahjakkuus. Nämä meidän moottoriurheilun kaverit ovat superlahjakkaita ja lahjakkuudet löytyvät vain sitä tietä että mahdollisimman moni pääsee kokeilemaan lajia. Ranskassa lahjakkuuksia etsittiin moottoriurheiluun jopa ajotilaisuuksilla huoltoasemilla eli mentiin sinne missä ihmisiä oli ja annettiin mahdollisuus kokeilla. Näin on löytynyt myös muuan Sebastian.

Ja sitten tärkein. Halu menestyä ja voittaa. Se yhdistää näitä meidän motorsport-tähtiämme kaikkia. He tekevät kaikkensa ollakseen maailman parhaita ja nyt he sitä ovat.

Hei. Hä. Samana viikonloppuna F1:ssä palkintopallilla kaksi suomalaista Kimi Räikkönen ja Valtteri Bottas ja rallin MM-sarjassa myös kaksi suomalaista palkintolavalla Esapekka Lappi ja Juho Hänninen. 5 miljoonan asukkaan maan vei neljä paikkaa kuudesta.

Kun nämä palaset laittaisi muussakin urheilussa kuntoon niin ehkä uusia Vireenejä ja Nykäsiä ja Mietojakin kasvaisi. Toivotaan, että huippu-urheilussa laajemminkin otettaisiin käyttöön määrätietoinen ote auttaa nuoria maailmalle. Lahjakkuuksia meillä on kaikkiin lajeihin kunhan olosuhteet, valmennus, taustatuki ja muut laitettaisiin kuntoon. Annettaisiin lahjakkuuksien puhjeta menestyksen kukkaan kaikissa lajeissa.

Nyt ralliviikko jälleen takana ja paluu arkeen. Aamulla toki hieman nukutti pidempään, mutta nyt jo kesäauto katsastettu ja risusavotassakin oltu.

Kello 22.26 ja mökin sohvalla. Tässä on ihmisen aika hyvä olla. Vapaailta ja saunassa pestiin Jyskälän pölyt pois. Huomenna jatketaan!

Kommentit